Docker vil lade containere køre på mikrokerner i stedet for fuld Linux

Docker har købt Unikernel Systems og vil bruge teknologien til at gøre det muligt at lave containere med specialiserede, minimale kerner.

I stedet for at lade flere containere dele en fuld Linux-kerne, så kan hver enkelt applikation få en mikrokerne som en del af containeren. Det er tanken bag Dockers opkøb af Unikernel Systems, skriver Docker på selskabets blog.

Unikernel udvikler en mikrokerneteknologi, hvor man specifikt til en applikation kompilerer en kerne, der kun indeholder de mest nødvendige dele til, at applikationen kan afvikles.

Dermed bliver den samlede applikation og styresystemet mere kompakt, og det kan for visse applikationer være en fordel, når det skal køre på et containermiljø som Docker.

Normalt deler flere Docker-containere en fuld Linux på en virtuel maskine, men med mikrokerner får man mulighed for i stedet at køre containere på hypervisoren. Ifølge stifter af Docker Solomon Hykes vil en container med en applikation og en mikrokerne i princippet kunne koges ned til nogle få hundrede kilobytes.

Ligesom containere ikke altid er en fordel i forhold til almindelig servervirtualisering, så vil mikrokerner ikke erstatte alle almindelige containere, understreger Solomon Hykes over for eWeek.

»I de kommende år vil vi nok se en blanding af virtuelle maskiner, containere og unikernels til udrulning af applikationer. Og vi vil have, at Docker skal være den bedste platform til udvikling og udrulning af alle tre,« siger Solomon Hykes til eWeek.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
Jacob Gorm Hansen

Det udtryk ("microkernel") bruger man normalt om den saerlig kerne-arkitektur, hvor kernen kun tager sig af scheduling og isolation, mens andre services som et OS normal stiller til raadighed findes i processer i user-space. Det koncept som Docker har investeret i er det man normalt kalder et "library OS", og som man saa igen kan koere oven paa en hypervisor eller microkernel. Eksempler paa microkernels er Regnecentralens RC-4000, Mach fra Carnegie-Mellon (en afart heraf bruges i OSX), L4 fra Karlsruhe og Dresden (bruges i bl.a. mobiltelefoner, se fx SEL4), Symbian (tror jeg nok), samt til dels Xen (som projektet Docker har koebt udspringer af og koerer paa), omend Xen siden version 2 i praksis bruger en fed Linux-kerne som host.

Jeg kan anbefale denne klassiske artikel om RC-4000s "nucleus": https://cseweb.ucsd.edu/classes/wi08/cse221/papers/hansen70.pdf

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017