Do Not Track: Privacy-funktionen hænger i en tynd tråd

Mangel på standarder gør, at store webselskaber og annoncører simpelthen kan vælge at ignorere DNT-servicen.

Do Not Track-funktionen var en fremragende idé til at give brugerne af nettet en smule af deres frihed og privatliv tilbage uden at blive overvåget og registrerede, som de klikkede fra website til website. Ved hjælp af en simpel browser-indstilling kunne brugeren angive en personlig preference for hans eller hendes privatliv på nettet, der ville sende en HTTP-header til det besøgte web-firmas servere.

Men efter nogle internetaktivister opfandt DNT-fumktionen i 2009, er der dog ikke sket meget for at funktionen reelt kan sikre brugernes privatliv, skriver computerworld.com.

Ifølge en analyse på sitet skyldes dette, at der mangler faste standarder for funktionen, da DNT først og fremmest er en frivillig protokol, hvorfor der er nogle sider, der slet ikke vil anderkende DNT. Desuden er der ikke enighed blandt webselskaber, annoncører og andre interessenter om, hvad DNT i virkeligheden indebærer.

»Problemet er, at der er en vid række af forventninger,” siger Sid Stamm, der er en af DNT’s tre grundlæggere.

Med undtagelser af få amerikanske selskaber, følges DNT kun kosmetisk. Det skyldes, at der er uenighed om, hvad det egentlig er, man frasiger sig at blive kigget over skulderen i at foretage sig.

Er det en total afmelding i at blive sporet? Eller er det en afvisning af at blive sporet for kommercielle spørgsmål, eller en hel tredje grund? Det er nogle af de spørgsmål computerworld.com hypotetisk stiller på vegne af virksomhederne.

Nogle eksperter mener, at DNT skulle fokusere på tredjeparts cookies. Når nogen besøger Facebook, vil siden på cookies til at følge med i, hvordan brugeren benytter sig af sitet for at kunne give oplysninger om forskellige sikkerhedsfunktioner eksempelvis. Men Facebook bruger også informationerne til som bytte til annoncører, der kan levere annoncer og reklamer, baseret på brugerens adfærd uden for Facebook.

Læs også: Yahoo vil ignorere Do Not Track-ønske fra Internet Explorer 10-brugere

Det er netop denne type selskaber, som DNT burde kunne dæmme op for - særligt fordi at online-giganterne Google, Facebook og Yahoo også ejer denne type selskaber, hvorfor de også vil kunne blive dæmmet op for, hvis det var sådan.

Senest har Yahoo nægtet at anderkende DNT, hvorfor den slet ikke vil understøtte funktionen. Dette hænger formentlig også sammen med, at internetadvisering er en guldgrube. Der er simpelthen ikke noget incitament for internetselskaberne at følge DNT - slet ikke, når det ikke er bindende på nogen måde.

»DNT bliver ikke anderkendt, da annonceringsvirksomheder som Yahoo simpelthen ikke tager særligt meget hensyn til privatlivet, eller de er ikke blevet tvunget til at tage hensyn,« skitserer Peter Eckersley teknologiprojektsdirektør fra organisationen Electronic Frontier Foundation for Computerworld.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere