DNS- og cloud-bøvl gør Kulturnatten til lukket land for TDC-kunder

Microsofts Azure-sky skulle garantere hul igennem til den københavnske Kulturnats hjemmeside. Men knas med redelegering til cloud-tjenesten gav præcis den modsatte effekt.

Leder du efter information om, hvilke arrangementer, der er de bedste på fredagens kulturnat i København, risikerer du at få en lang næse. Kulturnatten.dk er i skrivende stund nede, hvilket sker samtidig med, at et hav af arrangører linker til siden.

Organisationen bag Kulturnatten havde ellers forsøgt at gardere sig mod netop den situation ved at lægge løsningen ud på Microsofts Azure-sky, så det i hvert fald ikke var trafikmængden, der lagde sitet ned.

Den tekniske leverandør 2mind forklarer, at nedetiden kun opleves hos TDC-kunder og skyldes en uopdateret DNS-server hos TDC.

»Det er sket, fordi vi redelegerer dns-adresser lige nu, så løsningen kommer op i skyen. Hidtil har vi kørt på en standard webhosting-løsning med en fysisk server,« siger Tobias Andersen fra 2mind til Version2.

Tobias Andersen oplyser i øvrigt, at TDC-kunderne lidt før 11.30 enten er lige ved at få adgang igen - eller allerede har fået adgang.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Rune Ploug

Jeg kan grine af folk der ikke allerede har indprogrammeret en ordenlig alternativ DNS som f.eks. både Google og OpenDNS. Både hastighed, sikkerhed, stabilitet samt ikke at forglemme ydringfriheden bliver kompromiteret ved at bruge teleudbydernes egne. Der findes lige nu tons vis af lovligt materiale der bliver DNS blocket ved domafsigelse eller på anden måde ved en fejl fordi der ikke er styr på det. Blandt andet er utrolig meget lovligt materiale deles via f.eks. ThePirateBay torrenttrackeren hvor konceptet er at der er frivillige betaling/donering via f.eks. en tv-series hjemmeside. Dog kender de fleste nok ikke disse series m.m. da de som regl jo er DNS blokeret :D

 • 1
 • 0
#5 Jesper Lund

Endnu en god grund til at bruge en ordentlig DNS server, som fx Google Public DNS på IP 8.8.8.8 og 8.8.4.4 http://code.google.com/speed/public-dns/

Jeg tvivler på at det var et DNS resolver problem hos TDC. Jeg sidder på en TDC ADSL med censurfridns.dk som DSN resolver (god, stabil, ucensureret, og uden overvågning eller kommerciel profilering). For et par timer siden virkede kulturnatten.dk ikke, men det gør den nu.

 • 1
 • 0
#9 Martin Nielsen

Problemet ligger sandsynligvis i at TDC ikke følger gældende standarder når det kommer til DNS.

Jeg har i hvert fald erfaret at TDC vælger at ignorere TTL, og dermed selv bestemmer hvor lang tid de cacher DNS-records. I værste tilfælde betyder det op til flere døgn før TDCs DNS opdager ændringer.

TTL (time to live) er jo netop et felt der indstilles for at angive hvor lang tid en given record skal caches. TDC vælger at ignorere og fører deres egen strategi.

Det er problematisk når man f.eks flytter websites, eller skifter webserverens IP-adresser. Ved at sætte den til 300 sekunder noget tid inden flytning, ville man jo teoretisk set kunne dirigere et domæne et andet sted hen i løbet af 5 minutter.

 • 2
 • 0
#10 Mads N. Vestergaard

Ja... Hvis du kun vil det virker "nogle" gange.

Vi har på et par produktions maskiner forsøgt os med googles DNS, god hastighed er ikke ligefrem kendetegnet.

Og til tider virkede det slet ikke. Nu er vi tilbage på vores ISPs dns, det er meget bedre.

Vi er dog ikke de eneste der har undret os over hastigheden: http://www.kf6nvr.net/blog/archives/000959.html

 • 0
 • 0
#11 Steffen Lindemann

Jeg holder mig langt væk fra opendns og googles dns, da det er private firmaer der ude tvivl bruger data til deres eget for godt befinden. Jeg mener stadig at det eneste alternative er OpenNic som det eneste alternativ til ICANN top styring... keep the DNS free, som de siger.

 • 0
 • 0
#12 Johnnie Hougaard Nielsen

Steffen, ISP'erne er i høj grad private firmaer, og det er ikke sjældent set at de direkte manipulerer med DNS opslag, mindst så de serverer reklamer i stedet for "bare" at fortælle at et domæne ikke findes. Eller de overholder ikke kravne for DNS, som f.eks. er der nævnt at TDC skider på TTL. Derudover ligger de danske ISP'er under for myndighedernes tåbelige ide om blokeringer.

Jeg vil mene at Google, som privat firma, udviser en bedre moral her.

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Har haft samme oplevelse med TDC, at uanset om man sætter TTL lavt, for hurtigere at kunne smide rundt med sine sites (det kan der være flere gode grunde til), så kan der sagtens gå 48 timer før DNS serverne hos TDC kunder er opdateret.

Det har intet med Azure skyen at gøre, men udelukkende at folkene bag kulturnatten ikke har taget højde for dette, åbenbart rimelig kendte (men triste) fakta.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere