DNS-fejl sendte Ingeniørens hjemmeside til tælling i timevis

15. juni 2016 kl. 14:0919
Implementeringen af et intranet bevirkede, at Ingeniørens hjemmeside var utilgængelig i flere timer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere fejl bevirkede, at Ingeniørens hjemmeside, ing.dk, var utilgængelig i flere timer i går, tirsdag.

I dag skulle de fleste brugere have adgang igen - der kan dog være enkelte, der stadig oplever problemer, forklarer it-chef i Mediehuset Ingeniøren Jesper Bille Haun.

Han fortæller, at det var en fejl hos en leverandør, som bevirkede, at hjemmesiden var utilgængelig for så godt som alle brugere fra omkring klokken 15 i går eftermiddags og et ukendt antal timer frem.

»Lige nu forsøger vi at finde ud af, præcist hvad vores leverandør gjorde,« siger Jesper Bille Haun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemerne startede i forbindelse med implementeringen af et nyt intranet-system i Mediehuset Ingeniøren. Systemet har til huse under et subdomæne til ing.dk. I den forbindelse skulle en leverandør opdatere et system, så de interne brugere i Mediehuset bliver sendt hen til den cloud-baserede intranet-løsning, når de tilgår intranet-domænet intranet.ing.dk.

Systemet, der styrer, hvor på internettet brugerne bliver sendt hen, når de eksempelvis skriver 'ing.dk' i deres browser, kaldes DNS (Domain Name System). Systemet oversætter kort fortalt domæne-navne, som mennesker kan huske, til ip-adresser, som peger på de faktiske servere, der leverer indholdet til hjemmesider som ing.dk

Noget gik galt

Der skete imidlertid en fejl, da Mediehuset Ingeniørens DNS-leverandør skulle opdatere sit system, så det nye intranetdomæne peger på intranet.ing.dk. Jesper Bille Haun forklarer, at fejlen bevirkede, at trafikken til hele ing.dk-domænet endte med at blive forsøgt videresendt til intranet-løsningen.

I sidste ende blev resultatet, at besøgende på ing.dk fik en fejlmeddelelse i stedet for det indhold, som normalt bliver leveret af den webserver, der står bag hjemmesiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er mange DNS-servere på nettet, der deler oplysninger med hinanden, så de hver især ved, i hvilken retning de skal sende brugere over hele verden, når der eksempelvis bliver skrevet ing.dk i browseren.

Og derfor var det heller ikke nok, at Mediehusets leverandør straks rettede de forkerte DNS-oplysninger i den oprindelige server, da de forkerte oplysninger lå cachede i andre servere.

Det er parameteren time to live (TTL), der bestemmer, hvornår de cachede oplysninger bliver opdateret med de nye oplysninger fra den oprindelige DNS-server.

TTL er for Mediehuset Ingeniørens domæner sat til 30 minutter. Det vil altså i udgangspunktet sige, at der går højst 30 minutter, til DNS-servere forsøger at hente opdaterede oplysninger om, hvor trafikken til ing.dk skal sendes hen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Bille Haun fortæller, at det ser ud til, at leverandøren samtidig med den forkerte opdatering af DNS i forhold til ing.dk-domænet også fik sat TTL til 24 timer.

Det vil altså sige, at der i udgangspunktet går op til et døgn, før servere rundt om i verden igen ville begynde at hente DNS-opdateringer, så trafikken atter bliver dirigeret til det rigtige sted hen.

TTL på 24 timer

Lige nu venter Jesper Bille Haun på en redegørelse fra leverandøren og officiel bekræftelse på både fejlen i DNS og TTL på de 24 timer.

Heldigvis kunne flere brugere allerede fra klokken 17 i går eftermiddags igen komme ind på ing.dk.

»De fleste kom på, fordi navneserverne sandsynligvis opdaterede hurtigere, end de faktisk skulle,« siger Jesper Bille Haun.

Han tilføjer, at der stadig er enkelte brugere der her til morgen, onsdag, har problemer med at tilgå domænet.

Jesper Bille Haun har i den forbindelse et tip til de mere teknisk kyndige læsere, der stadig måtte have svært ved at tilgå ing.dk Nemlig at ændre deres DNS-server til at pege på Googles, som har adressen 8.8.8.8 og 8.8.4.4 Alternativt kan man bruge OpenDNS’ servere som har adresserne 208.67.222.222 og 208.67.220.220

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
16. juni 2016 kl. 14:48

Først i artiklen forklarer man hvad DNS står for, for det er der nok ingen der ved på v2.dk

Ud fra at ingen ved det, så leder man ind på at man jo kan skifte dem...

Det er da helt hen i vejret! Hvor mange it-enablede, uden dyb indsigt, skifter så væk fra virksomhedens DNS system og søgesuffix osv. til ekstern DNS og generer supportkald når ting holder op med at virke, og kan koble disse ting sammen?

Jeg synes niveauet er fladt og modsatrettet i denne artikel - men det er nok fordi jeg, som flere, ikke har fået memoet om at den manglede v2.dk titel '... for professionelle' underforstået er lavet om til 'K for kompjuter'.

Kom nu med teknisk beskrivelse af hvilken menneskelig fejl der skete, så den kan tjene lidt til skræk og advarsel, og fordre lidt øget process omkring changes i produktionsystemer. Ikke process mod stjernerne, men bare mere end 'ingen process'.

16
16. juni 2016 kl. 07:46

Hvis man har et stort problem, bør man søge midlertidige løsninger, som f.eks. at lave et midlertidigt HTTP 302 re-direct til den korrekte IP - på den "forkerte" server.

Nej, det vil ikke nytte.

"ing.dk has address 109.238.50.21"

Laves et redirect til https://109.238.50.21 fås kun "default page", fordi webservern hoster andre domæner også: elektronikbranchen.dk ing.dk v2.dk version2.dk

Plan C ville være at redirecte til ingenioeren.dk, og ændre webserveren til også at acceptere dette domæne uden at redirecte tilbage til ing.dk, men da ip-adressen på ingenioeren.dk har en ttl på 12 timer, ville det ikke nytte ret meget.

I øvrigt, så har ing.dk ingen ipv6-adresse, selvom det er hostet hos solido, der har et ipv6-prefix:

http://www.tcpiputils.com/browse/as/12617

15
16. juni 2016 kl. 07:31

Hvis man har et stort problem, bør man søge midlertidige løsninger, som f.eks. at lave et midlertidigt HTTP 302 re-direct til den korrekte IP - på den "forkerte" server.

ing.dk køre på samme ip som de andre Ingeinøren-sites

Desuden ville man få en besked om at domænet var usikkert. Ing.dk er jo med krypterede forbindelser. og certifikatet har kun domæner: DNS Name: ing.dk DNS Name: karriere.jobfinder.dk DNS Name: test.ing.dk DNS Name: test.karriere.jobfinder.dk DNS Name: test.version2.dk DNS Name: v2.dk DNS Name: version2.dk DNS Name: www.ing.dkDNS Name: www.karriere.jobfinder.dkDNS Name: www.v2.dkDNS Name: www.version2.dk

13
15. juni 2016 kl. 23:49

Hvis man har et stort problem, bør man søge midlertidige løsninger, som f.eks. at lave et midlertidigt HTTP 302 re-direct til den korrekte IP - på den "forkerte" server.

Det var sikkert ikke muligt, da deres intranet ser ud til at være en løsning de ikke selv hoster. Et eksempel på en af ulemperne ved at outsource for meget:)

11
15. juni 2016 kl. 22:38

Jeg er nu glad for OpenDNS.

Det er et total utroværdigt firma, præcis ligesom Google og de andre "evil corps".

Tillad mig som neophyt at spørge: Hvordan bruger man så den service i Firefox?

Jeg vil anbefale dig at indstille din router til at benytte Censurfridns' servere fremfor at fortage denne indstilling i dit operativ system: http://www.howtogeek.com/167533/the-ultimate-guide-to-changing-your-dns-server/

  • Alle dine computere, tablets, mobiltelefoner m.m. vil så blive konfiguret automatisk til at bruge CensurfriDNS
  • Hvis du benytter dig af public hotspots m.m. kan det være nødvendigt at bruge netværkets DNS server, det kan give lidt knas hvis du har en fast DNS server konfiguret i dit OS
10
15. juni 2016 kl. 17:11

Han fortæller, at det var en fejl hos en leverandør, som bevirkede, at hjemmesiden var utilgængelig for så godt som alle brugere fra omkring klokken 15 i går eftermiddags og et ukendt antal timer frem.

Det var da et spøjst tidspunkt at begynde at rode med dns på.

9
15. juni 2016 kl. 16:44

Er det bare mig, eller lyder "Cloud-baseret intranet-løsning" ret sjovt?

8
15. juni 2016 kl. 16:39

Jeg er nu glad for OpenDNS. Umbrella virker helt og aldeles fremragende til at sorte skidt fra kanel.

7
15. juni 2016 kl. 16:12

Hvor mange besøgende har der mon været hos accounts.zoho.com, redirected fra intranet.ing.dk, siden denne artikel blev publiceret? Hvis man kan lave en sådan fejl, kunne det også være at de havde glemt at beskytte indholdet med brugerlogin(s).

... Nuvel - Man løber pænt ind i en login-side, med en ellers spændende reference til en CSS-fil i URL'en, såfremt man besøger subdomænet fra en mobil (og måske desktop?)

6
15. juni 2016 kl. 15:50

Så 'intranettets' IP bliver gjort tilgængelig via internettets DNS.

'Ingeniørens Medarbejdportal med adgang fra hele verden' kunne være et andet navn...

3
15. juni 2016 kl. 15:17

Tillad mig som neophyt at spørge: Hvordan bruger man så den service i Firefox?

2
15. juni 2016 kl. 14:51

Det må sguda være en joke at man som IT kompetent anbefaler de navneservere, med mindre man decideret ønsker at blive overvåget.

Brug i stedet: http://censurfridns.dk/

anycast.censurfridns.dk / 91.239.100.100 / 2001:67c:28a4:: ns1.censurfridns.dk / 89.233.43.71 / 2002:d596:2a92:1:71:53::