Flere fejl bevirkede, at Ingeniørens hjemmeside, ing.dk, var utilgængelig i flere timer i går, tirsdag.
I dag skulle de fleste brugere have adgang igen - der kan dog være enkelte, der stadig oplever problemer, forklarer it-chef i Mediehuset Ingeniøren Jesper Bille Haun.
Han fortæller, at det var en fejl hos en leverandør, som bevirkede, at hjemmesiden var utilgængelig for så godt som alle brugere fra omkring klokken 15 i går eftermiddags og et ukendt antal timer frem.
»Lige nu forsøger vi at finde ud af, præcist hvad vores leverandør gjorde,« siger Jesper Bille Haun.
Problemerne startede i forbindelse med implementeringen af et nyt intranet-system i Mediehuset Ingeniøren. Systemet har til huse under et subdomæne til ing.dk. I den forbindelse skulle en leverandør opdatere et system, så de interne brugere i Mediehuset bliver sendt hen til den cloud-baserede intranet-løsning, når de tilgår intranet-domænet intranet.ing.dk.
Systemet, der styrer, hvor på internettet brugerne bliver sendt hen, når de eksempelvis skriver 'ing.dk' i deres browser, kaldes DNS (Domain Name System). Systemet oversætter kort fortalt domæne-navne, som mennesker kan huske, til ip-adresser, som peger på de faktiske servere, der leverer indholdet til hjemmesider som ing.dk
Noget gik galt
Der skete imidlertid en fejl, da Mediehuset Ingeniørens DNS-leverandør skulle opdatere sit system, så det nye intranetdomæne peger på intranet.ing.dk. Jesper Bille Haun forklarer, at fejlen bevirkede, at trafikken til hele ing.dk-domænet endte med at blive forsøgt videresendt til intranet-løsningen.
I sidste ende blev resultatet, at besøgende på ing.dk fik en fejlmeddelelse i stedet for det indhold, som normalt bliver leveret af den webserver, der står bag hjemmesiden.
Der er mange DNS-servere på nettet, der deler oplysninger med hinanden, så de hver især ved, i hvilken retning de skal sende brugere over hele verden, når der eksempelvis bliver skrevet ing.dk i browseren.
Og derfor var det heller ikke nok, at Mediehusets leverandør straks rettede de forkerte DNS-oplysninger i den oprindelige server, da de forkerte oplysninger lå cachede i andre servere.
Det er parameteren time to live (TTL), der bestemmer, hvornår de cachede oplysninger bliver opdateret med de nye oplysninger fra den oprindelige DNS-server.
TTL er for Mediehuset Ingeniørens domæner sat til 30 minutter. Det vil altså i udgangspunktet sige, at der går højst 30 minutter, til DNS-servere forsøger at hente opdaterede oplysninger om, hvor trafikken til ing.dk skal sendes hen.
Jesper Bille Haun fortæller, at det ser ud til, at leverandøren samtidig med den forkerte opdatering af DNS i forhold til ing.dk-domænet også fik sat TTL til 24 timer.
Det vil altså sige, at der i udgangspunktet går op til et døgn, før servere rundt om i verden igen ville begynde at hente DNS-opdateringer, så trafikken atter bliver dirigeret til det rigtige sted hen.
TTL på 24 timer
Lige nu venter Jesper Bille Haun på en redegørelse fra leverandøren og officiel bekræftelse på både fejlen i DNS og TTL på de 24 timer.
Heldigvis kunne flere brugere allerede fra klokken 17 i går eftermiddags igen komme ind på ing.dk.
»De fleste kom på, fordi navneserverne sandsynligvis opdaterede hurtigere, end de faktisk skulle,« siger Jesper Bille Haun.
Han tilføjer, at der stadig er enkelte brugere der her til morgen, onsdag, har problemer med at tilgå domænet.
Jesper Bille Haun har i den forbindelse et tip til de mere teknisk kyndige læsere, der stadig måtte have svært ved at tilgå ing.dk Nemlig at ændre deres DNS-server til at pege på Googles, som har adressen 8.8.8.8 og 8.8.4.4 Alternativt kan man bruge OpenDNS’ servere som har adresserne 208.67.222.222 og 208.67.220.220

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.