DMI i storm: Vi var tæt på at bruge al vores båndbredde

I spidsperioderne toppede trafikken til DMI's hjemmeside kortvarigt på mere, end de to gigabit-forbindelser var beregnet til.

Stormfloden fredag som følge af stormen 'Bodil', der torsdag ramte Danmark, giver fortsat travlhed hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, men hjemmesiden har holdt stand mod de mange danskere, som har ønsket at følge stormvejret.

»Umiddelbart er det gået godt. Vi har ikke været nede, og vi har kunnet betjene vores kunder. Omkring middagstid torsdag var vi forholdsvis tæt på at have brugt al vores båndbredde, men det har ikke føltes som en flaskehals. Kortvarigt har vi peaket på lidt over, hvad vi har af båndbredde,« fortæller systemadministrator Eivind Bengtsson fra DMI til Version2.

Læs også: Sådan vil DMI håndtere op mod 2 gigabit/s trafik under stormen

DMI har to internetforbindelser, som kan bruges til webserverne, på hver 1 gigabit/s. I korte spidsbelastninger kan forbindelserne dog levere mere end det.

Eivind Bengtsson fulgte løbende med via blandt andet webanalyseværktøjet Gemius for at se, hvordan trafikken fordelte sig, og hvad der kunne gøres for at undgå, at siden blev utilgængelig. Det viste sig, at brugerne især var inde for at se de vejrkort, DMI stiller til rådighed, hvor man kan se, hvordan DMI's computermodel forudsiger udvikling i vind, lufttryk og nedbør de næste par døgn.

»Vejrkortene var det, der blev brugt mest, så der var også mest at spare. Vi kunne spare et par hundrede megabit/s ved at fjerne nogle kort,« fortæller Eivind Bengtsson.

Under stormen så brugerne hovedsageligt på vejrkortene for Danmark, og derfor blev kortene for Verden, samt kortene for temperatur og luftfugtighed midlertidigt fjernet. Når en bruger går ind på siden med vejrkort, bliver alle kortene indlæst i baggrunden, og derfor kunne DMI spare båndbredde på kun at distribuere de mest brugte kort.

DMI's hjemmeside blev i juli flyttet over på CMS'et Typo3, og derfor er det stadig forholdsvis ukendt farvand, når hjemmesiden sættes under pres under ekstreme vejrforhold.

»Vi skal lære, hvor vi kan optimere, så det kiggede vi en del på torsdag. Vi håber at kunne gøre det endnu bedre næste gang,« siger Eivind Bengtsson.

DMI havde forud for stormen sat to Varnish cache-servere på hver af de to internetforbindelser for at lette presset på selve webserverne.

Der viste sig dog, at visse URL'er, som indeholdt eksempelvis et tidsstempel, ikke blev taget af cache-serveren, og det måtte DMI rette til undervejs.

»Vi retter lidt til hver gang, vi bliver klogere. Systemet har kun et halvt år på bagen, så der er plads til forbedringer,« siger Eivind Bengtsson.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Citat: »Vejrkortene var det, der blev brugt mest, så der var også mest at spare. Vi kunne spare et par hundrede megabit/s ved at fjerne nogle kort,« fortæller Eivind Bengtsson.

Genial måde at "løse" problemer på. Ved at fjerne det folk efterspørger undgår man problemer. Tænk hvis alle andre havde samme holdning til problemløsning. "Folk køber flere kanelsnegle end vi kan nå at bage. For ikke at skuffe folk med udsolgte kanelsnegle, har vi fjernet dem helt fra sortimentet. På den måde vil folk aldrig igen opleve udsolgte kanelsnegle.".

  • 1
  • 3
#5 Deleted User

Mja. De undlod at lade kort med ringe interesse blive hentet i baggrunden.

Jeg havde misforstået artiklen, beklager.

Men der står intet om, at man kunne tilgå dem manuelt (ved at vente). De blev fjernet helt. Citat: "derfor blev kortene for Verden, samt kortene for temperatur og luftfugtighed midlertidigt fjernet."

Hvorfor overhovedet indlæse ting i baggrunden, som brugerne ikke efterspørger? På almindelige dage, må det da være tilsvrende spild af båndbredde. Ikke kun deres egen, men også kundernes.

Jeg foretrækker i øvrigt yr.no, der har bedre og mere højopløselige vejrkort.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere