DMI skifter forældet CMS ud med Typo3 - prøv betaen nu

20. marts 2013 kl. 16:1525
Efter ti år med det forældede CMS Livelink flytter vejrsiden DMI.dk nu til open source-CMS’et Typo3. Dermed kan DMI.dk nu komme med på Facebook- og Twitter-bølgen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ti år er lang tid på internettet - især når man bruger et CMS, hvor udviklingen er stoppet. Derfor var det helt nødvendigt for DMI at få sat en ny hjemmeside i søen, baseret på et nyt og moderne CMS.

Onsdag åbnes dørene til resultatet, foreløbigt på beta.dmi.dk, men i en langsom, glidende overgang også efterhånden på den ’rigtige’ hjemmeside dmi.dk, fortæller Danmarks Meteorologiske Instituts kommunikationschef, Bjarne Siewertsen.

»Vi skal lige have gjort det sidste klar, men så begynder vi at lukke produkter ned på den nuværende side og guide folk hen til den nye. Vi har omkring 3.000 indholdssider, vi skal have flyttet og ryddet op i, og det er en lang proces, som vi ikke er helt færdige med,« siger han til Version2.

Webbureauet MOC har været leverandør, og budgettet lyder på to millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skiftet var efterhånden helt nødvendigt, for en af Danmarks mest besøgte websider kører på CMS’et Livelink, der nu er fortid.

»Vi har været glade for vores nuværende side, som er fra 2003 og er baseret på Livelink. Men nu skulle vi have et nyt system, for udviklingen af Livelink er stoppet, og der er meget, det ikke kan,« forklarer han.

Valget faldt på Typo3, der er open source og som blev grundlagt i 1998 af danskeren Kasper Skårhøj. Det var nu mest af alt brugervenligheden, og ikke licensforhold, som DMI vurderede kandidaterne på, for en vigtig del af webprojektet har været, at mange flere medarbejdere i fremtiden skal kunne bidrage med indhold på sitet.

»I dag går alt indhold igennem nogle få udvalgte, og det vil vi gerne gøre op med. Vi har 24-timers vagt hos meteorologerne, og vi har også klimatologer, som laver nogle rigtigt spændende ting, og alle disse personer vil vi gerne give mulighed for selv at producere til siden,« siger Bjarne Siewertsen.

Det nuværende system er ikke brugervenligt nok til, at folk lige sprang ind og tilføjede indhold.

»Det kræver noget rutine at bruge det, for brugeroplevelsen ligger langt væk fra det, folk kender fra Word og lignende,« siger han.

Men mens der kommer helt ny backend for DMI’s webside, vil siden udadtil ikke kræve ret meget tilvænning for faste besøgende. Hele navigationen er for eksempel stort set uændret, og mange elementer er også de samme som før.

»Vi har lavet halvårlige brugerundersøgelser, og vi kunne se, at folk var rigtig glade for vores navigation. Så den har vi næsten ikke pillet ved. Vores indgangsbøn har været, at vi ikke skulle revolutionere og redesigne det hele, men bare gøre det lidt mere lyst og tidsvarende i designet. Folk syntes, at den nuværende side ser lidt gammeldags ud, men de er meget glade for indholdet,« siger kommunikationschefen.

Med tiden vil der dog ske mange nye ting på den nye webside, som var umulige før på grund af det forældede CMS.

»Nu kan vi oprette blogs, og vi kan lave integration til Facebook og Twitter. Ja, alt det som er sket på nettet siden vores nuværende system blev lavet for ti år siden,« siger Bjarne Siewertsen.

Vælter ind med billeder

DMI har allerede nu en del interaktion med borgerne, for eksempel med borgervejr og billeder, der bliver sendt ind. Det vil fremover kunne ske mere automatisk.

»Vi får simpelthen så mange billeder fra læserne, så der er potentiale i at lave billedgallerier, hvor de selv kan lægge billeder ind direkte, med lidt moderation. Det bliver dejligt, hvis vi kan få mere brugerinvolvering,« siger han.

Ligesom i dag vil caching-værktøjet Varnish aflaste serverne, så alle gerne skulle blive betjent, selv med varsel om snestorm, som også i denne omgang sendte rigtig mange danskere forbi DMI.dk.

Men fordi Varnish vil fungere bedre sammen med Typo3 end med det nuværende Livelink-system, skulle det gerne i sig selv give en lidt større kapacitet. Når vejret viser tænder, får DMI’s webside op mod 125.000 besøg i timen, med over en halv million sidevisninger i timen. Det skal det nye system selvfølgeligt også kunne holde til.

Planen er nu langsomt at flytte sider fra beta-status til produktion, så alle sider er skiftet ud til sommer. Men alle er velkomne til at kigge med på beta.dmi.dk.

»Vi har arbejdet på det i et års tid - så jeg glæder mig sørme til at vise det frem,« siger Bjarne Siewertsen.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
21. marts 2013 kl. 10:03

Hej Michael,

TYPO3 version 3.8 blev frigivet i 2005, så der er naturligt nok sket ret meget siden da.

Hvis du har mod på at få dit syn på TYPO3 opdateret, så er du meget velkommen til at kigge forbi DSE-messen som i disse dage løber af stablen på DTU, hvor vi fra MOC's side deltager med håbet om at nogle af de studerende vi taler med senere bliver medarbejdere.

For TYPO3 i dag er også professionelle leverandører der gerne vil have medarbejdere der kan udfordre os og skubbe os fremad - både i forhold til den måde vi teknisk løser opgaverne (arkitektur, design patterns, kvalitet, sikkerhed) og de processer vi bruger til at frembringe produktet (scrum, continuous integration, kode-review, automatiseret test m.m.).

Kig forbi, så giver vi en kop kaffe og en update.

Jesper

25
21. marts 2013 kl. 12:20

Tak for tilbudet. Jeg vil sikkert tage imod det hvis jeg en dag ender med at arbejde med CMS'er igen. (Ikke at det ligefrem er noget jeg går og håber på.)

Hvis det virkelig passer at TYPO3 er blevet så meget bedre, tilfalder æren dem der har sluttet sig til projektet siden sidst jeg var forbi. Det er sådan nogle som Jer. I så fald så tak for at gøre verden et bedre sted. Meget modig beslutning, vil jeg også tilføje.

18
21. marts 2013 kl. 09:27

man plejede at kunne se byvejret for Nykøbing sj, men det kommer måske først tilbage i anden omgang:

http://beta.dmi.dk/vejr/til-lands/byvejr/by/vis/DK/Nykøbing%20SjællandNuværende vejrudsigt er: "An error occurred while trying to call Tx_DmiCityweather_Controller_CityWeatherController->showAction(). Error: Validation errors for argument "geoid" "

Ellers tror jeg det kan blive rigtig godt, når de åbenlyse fejl bliver rettet. Det kunne være sjovt hvis de åbnede op for noget "betabruger input", så vi der bruger siden rigtig meget også kunne blive hørt lidt, og være med til at påvirke nogen af valgene :)

16
20. marts 2013 kl. 22:28

Først og fremmest tillykke til DMI med deres nye site og valg af TYPO3 som content management system. Jeg skal lige starte med at sige at jeg arbejder i MOC, og dermed er naturlig biased omkring valg af den CMS og den leverede løsning.

Når det er sagt, syntes jeg at det har været en dejlig udfordring at arbejde med DMI og deres udviklere, og jeg syntes det er dejligt at se et preview på den endelige løsning. Der er helt sikkert masser af ting som kunne være anderledes, og rigtig mange af de allerede nævnte ting, herunder responsivt design, er noget der aktivt er taget stilling til og der ligger rationelle beslutninger bag.

Det er ikke fordi jeg på nogen måde er imod mobile first eller responsivt design, det er bare ikke altid muligt når projekter har en ramme de skal passe ind i. Samtidig er der, som artiklen nævner, lavet en række brugerundersøgelse som viser at størstedelen af brugerne af dmi.dk faktisk er tilfredse med det lidt konservative design og navigationsstruktur som det nuværende dmi.dk har, og dermed er det ikke nødvendigvis oplagt at ændre det.

Nogen ændringer skal tages i mindre bidder, og ikke i store ryk. Specielt på sites som alle har en mening om - det er en af de udfordringer jeg syntes er sjove ved at arbejde på et site som dmi.dk!

23
21. marts 2013 kl. 10:37

Samtidig er der, som artiklen nævner, lavet en række brugerundersøgelse som viser at størstedelen af brugerne af dmi.dk faktisk er tilfredse med det lidt konservative design og navigationsstruktur som det nuværende dmi.dk har, og dermed er det ikke nødvendigvis oplagt at ændre det.

Hehe... Kom lige til at tænke på den gamle morsomhed med meteorologen som lovede fint vejr, men glemte at kigge ud af vinduet, hvor det høvlede ned.

Denne gang er morsomheden, at de henholder sig til en brugerundersøgelse, i stedet for selv at prøve at indlæse deres side i på en mobiltelefon og se om de synes det stemmer overens med det som brugerundersøgelsen tilsyneladende siger.

DMI's side er jo direkte et mareridt at navigere på en smartphone, intet mindre, så brugerundersøgelser der siger andet, fortæller højst halvdelen af historien.

Man er jo nærmest amatør hvis man stoler på sådan en undersøgelse, når et kig "ud af vinduet" så klart viser, at man skal zoome og scrolle i en uendelighed for at navigere på siden.

20
21. marts 2013 kl. 09:58

Det er ikke fordi jeg på nogen måde er imod mobile first eller responsivt design, det er bare ikke altid muligt når projekter har en ramme de skal passe ind i.

Hvad er det for noget sludder! Selvfølgelig kan man da præsentere alle dmi's kort og data på en måde, der også kan betjenes fra en mobiltelefon. Hvis man vælger at nedprioritere brugere med små skærme (under 5 tommer), så har man overhovedet ikke en eksistensberettigelse på nettet i 2013. Har i slet ikke hørt at folk er ved at forlade PC'erne til fordel for mobiltelefoner og tablets?

12
20. marts 2013 kl. 21:16

syntes det er trist at der ikke er gjort brug af responsive design, nu hvor de alligevel har redesignet og flyttet CMS.

15
20. marts 2013 kl. 22:07

Helt enig.

Desværre ligner DMI stadig noget slam på en mobiltelefon. "Mobile first" er altså ikke bare pop-buzz. Det er et paradigmeskift på linie med da vi droppede table-baseret layout og gik over til stylede div-sektioner.

Om CMS'et er TYPO3, Wordpress, Drupal eller en milliondyr IBM-maskine er kunderne jo revnende ligeglade med.

11
20. marts 2013 kl. 21:14

Fint med TYPO3, men hvad med at lave layouten mere 'responsive'?

9
20. marts 2013 kl. 20:00

Jeg kan kun være enig med det som i alle skriver - det går sgu ikke ligefrem fremad med den side. Kan det virkelig passe at man ikke længere kan linke til deres by-vejr ? Jeg har set mange hjemmesider som bruger den funktion....

8
20. marts 2013 kl. 19:24

Nu ved jeg godt siden kun er i beta, men hold fast det design er uoverskueligt. Det er alt for stressende. Hvorfor holder de det ikke mere simpelt? Også bliver man smidt i hovedet med "Aktuelt", der domineer hele siden.
Håber at de vil bruge lidt mere tid på at arbejde med brugervenlighed..

5
20. marts 2013 kl. 18:20

Min præference: Flyt 5 døgns skemaet og dagens udsigt op over kortet, så jeg ikke skal hen og gribe fat i musen for at scrolle ned til dagens vejrudsigt. Og, jeg synes, det forringer læsbarheden af skemaet, at det har samme baggrundsfarve som siden i øvrigt. Foretrækker det nuværende skema med en grå baggrund på en hvid side.

3
20. marts 2013 kl. 16:57

Byvejret har to alvorlige fejl: Kortet er ikke umiddelbart funktionelt, det er besværligt at klikke på et sted og . gå til den relevante grafik.

Søgefunktionen virker - omend den er blevet international, så der er meget at sortere i - men der er nu ingen URL til byvejret for et bestemt sted => MEGET dårligere funktionalitet!

Fint med slidere på vejrkort - et fremskridt :) - men de går den gale vej - tiden er en vandret bevægelse, ikke en lodret.

På siden med sattelitbilleder starter animationen automatisk, men start/stop-knappen er ude af sync med det, så der skal trykkes to gange for at stoppe.

Strandvejret skiller sig ud fra andre sider ved at forsøge at gøre flere ting på samme side, hvor tendensen ellers er modsat, mod enkelhed. Man skal scrolle for at finde spotprognoserne. Ellers god ide med vandtemperaturkortet. Hvorfor er der ingen animation af det? (det grafiske materiale findes, man kan få en animation på ifm.fcoo.dk) (Åh, det er en måling - men der findes altså prognoser i HIRLAM modellen)

Og - åh nej - farvandsudsigten er væk!? :$ Måske er den bare ikke kommet med endnu?

6
20. marts 2013 kl. 18:21

Søgefunktionen virker - omend den er blevet international, så der er meget at sortere i - men der er nu ingen URL til byvejret for et bestemt sted => MEGET dårligere funktionalitet!

Præcis! Også en af de første ting jeg lægger mærke til derinde, for det bruger jeg selv rigtig meget. Alt andet lige er det en hel del nemmere at bare skulle vælge mellem tre URL'er i adressebjælken i Firefox ift. at skulle søge hver gang!

Desuden er tekstbrydningen ret ringe i højre side. Det ser klodset og rodet ud; hvilket i øvrigt også er det generelle indtryk jeg får, når der slet ikke er nogen rammer og det hele bare er mere eller mindre hvidt i hvidt.

1
20. marts 2013 kl. 16:30

Velkommen til en mere kantet side, med mere browserspecifik lorte-HTML + javascript. Man er nu tvunget til at bruge webkit, firefox eller sikkert ie. Sikke en skam...

2
20. marts 2013 kl. 16:41

Anders: kan du komme med et eksempel? For mit vedkommende er det mest bare suk over at nogen ved deres fulde fem stadig tror at man kan bruge TYPO3 til den slags store projekter.

10
20. marts 2013 kl. 20:52

Hej Michael. Det var da en spøjs kommentar. Hvad er din baggrund for at mene at TYPO3 ikke kan håndtere sider af denne størrelse?

17
20. marts 2013 kl. 23:39

Det var da en spøjs kommentar. Hvad er din baggrund for at mene at TYPO3 ikke kan håndtere sider af denne størrelse?

Mine erfaringer med menneskerne fra TYPO3-miljøet er, at det er en besynderlig subkultur, hvor man ser ned på folk som læser bøger om datalogi (i hvert fald andet end manualen til PHP). Kort sagt:

  • Arkitektur er sådan noget med at tegne huse.
  • Design er sådan noget med kaffekander i børstet stål.
  • Programmering er sådan noget med at skrive koder indtil det virker.

Det er godt nok en del år siden, men med den retning det havde den gang, kan jeg ikke forestille mig at det er gået særlig godt. Det mest hysterisk morsomme var da Kasper frigav version 3.8 uden at fortælle hvad den indeholdt af ændringer. De følgende uger gik med at folk på projektet prøvede at skrive en oversigt ved at sammenligne ændringer i forhold til den gamle version.

4
20. marts 2013 kl. 16:59

Jeg vil ikke længere kunne bruge KHTML når jeg besøger dmi.dk. Det, jeg har observeret ikke fungere, er byvejret.