DMI gør klar til at sætte data fri: »Der er intet ved det her, der er simpelt«

14. maj 2019 kl. 14:0616
DMI gør klar til at sætte data fri: »Der er intet ved det her, der er simpelt«
Illustration: evgeny atamanenko / Bigstock.
De danske vejrdata skal gøres frit tilgængelige, men det kræver mere end at trykke på en knap. Datamodellerne er nemlig typisk tunet til lige netop den meteorologiske use case, fortæller DMI.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DMI's vejrdata er formentlig et af de statslige datasæt, der er relevant for flest mennesker. De færreste virksomheder kan påstå at være fuldstændig uafhængige af vejrets gøren og laden, og de potentielle use cases for data om vand, vind og varme spænder sig fra energiproduktion og transport til detailhandel og landbrug.

Når DMI til efteråret tager første skridt på vejen mod at frisætte instituttets vejrdata, er det derfor med en forventning om, at efterspørgslen bliver massiv.

Interessen er allerede mærkbar, fortæller Morten Thaarup, der siden august har stået i spidsen for DMI's nye afdeling for frie data.

»Jeg har tidligere arbejdet for Skat, og det er noget, alle har en holdning til. Men det er intet i sammenligning med vejret,« fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er for eksempel blevet kontaktet af et undertøjsfirma, der var interesseret i at bruge vejrdata til at lave prognoser for deres logistik. Og af en autohjælp, der gerne ville optimere bemanding alt efter vejret.«

DMI's traditionelle data-kunder, som p.t. køber data fra instituttet, er også interesseret i de nye muligheder. I landbruget kan frie meteorologiske data for eksempel åbne for automatiske varslingssystemer. Og alene i landbruget har Deloitte tidligere estimeret, at vejrdata kan betyde en økonomisk gevinst på over 100 millioner kroner årligt.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
13. juni 2019 kl. 15:31

Hvis i ser linket på hjemmesiden, som leder her. Så mener det d.d. ikke er nogle kommentare på denne tråd ?

15
18. maj 2019 kl. 15:18

Jeg vil anbefale Windy. Masser af vejrdata præsenteret superbt. Flere modeller at vælge i mellem osv. Har ikke brugt DMI siden jeg opdagede Windy.

14
18. maj 2019 kl. 13:18

Har selv haft en lignende side der hentede relevante data og presenterede dem på en overskuelig måde, således man på 2 sekunder kunne se hvor man skulle køre hen for f.eks. at surfe, samt hvor længe man kunne forvente en given vind/retning/vejrtype.

En del af de nødvendige data er desværre ikke længere tilgængelige og det ser ud til der går en rum tid endnu før der kommer erstatning.

For visse data kan man gå på f.eks. fcoo.dk under "Sejladsudsigt", men den er ret tung at køre - Der findes en app til android/apple.

Sejladsudsigt

Alt sammen dog mere krævende end en simpel html-side...

13
16. maj 2019 kl. 13:04

Hvis jag kunne vælge om jeg helst ville have brok for at være lang tid om at levere data, eller om jeg ville have brok for at levere data der krævede en del arbejde for at kunne læses og bruges, fordi det ikke blev leveret på den intuative måde som Alex beskriver; Ved jeg godt hvad jeg ville vælge...

12
16. maj 2019 kl. 09:58

Det er selvsagt at data der stammer fra modelkørsler med henblik på fremskrivning af vejrsituationen kan kræve tilpasning ift. brug eksternt.

Men adgang til registrerede data såsom temperatur- vind- sol, radar- osv. -målinger - Det bør ikke være det store problem at gøre tilgængeligt.

Jeg kan for mit eget vedkommende finde på et utal af fornuftige anvendelsesmuligheder for dén slags ufortolkede data.

11
16. maj 2019 kl. 04:26

At datamoddellerne er tunet, henvises der nok til at data ikke bliver opbevaret i et format der er spiseligt for menigmand

DMI leverer data til menig mand på deres hjemmeside og til de forskellige medier som leverer nyhedder om vejret.

Denne frigivelse af datasæt er sådan jeg har forstået det ikke til menigmand, men til andre analytikere.

fx. i binært format, tilpasset den (tidslige) opløsning der er tilgængelig/optimal for modelleringen, samt opdelt efter hvordan modellerne bruger dataen, og ikke hvordan menigmand gerne ser dataen leveret.

data kan frigøres i binært format eller i et text format så længe at dette format er dokumenteret. Hvis ikke man ved hvordan man deserialiserer data har man nok alligevel ikke brug for disse data.

Detsuden er det nok de færreste steder, hvor man 'bare' ville give offentligheden adgang til 'en' intern database, som er del af et 24 produktionsmiljø.

Sådan jeg har forstået sagen er DMI blevet pålagt at skulle frigive disse data.

https://www.regeringen.dk/nyheder/regeringen-vil-goere-vaerdifuld-klima-og-vejrdata-fra-dmi-gratis/

Vil mene det er selvindlysende at det ikke 'bare' er at trykke på en knap, for dem der giver sig til til at tænke lidt over det. Men det er selvfølgelig altid nemmere at tage den negative indgangsvinkel

Min pointe var at DMI bør frigive data og lade behandling og fortolkning af data været et separat emne.

10
15. maj 2019 kl. 15:43

At datamoddellerne er tunet, henvises der nok til at data ikke bliver opbevaret i et format der er spiseligt for menigmand fx. i binært format, tilpasset den (tidslige) opløsning der er tilgængelig/optimal for modelleringen, samt opdelt efter hvordan modellerne bruger dataen, og ikke hvordan menigmand gerne ser dataen leveret.

Detsuden er det nok de færreste steder, hvor man 'bare' ville give offentligheden adgang til 'en' intern database, som er del af et 24 produktionsmiljø. Altså skal der en del infrastruktur op, som på sigt skal kunne håndtere væsentlige mængder data, og som er adskilt fra nuværende struktur.

Vil mene det er selvindlysende at det ikke 'bare' er at trykke på en knap, for dem der giver sig til til at tænke lidt over det. Men det er selvfølgelig altid nemmere at tage den negative indgangsvinkel :S

9
15. maj 2019 kl. 10:43

Man skal også holde tungen lige i munden, hvis man ønsker at deaktivere cookies på dmi.dk. Det kan lade sig gøre - men det er ikke gjort let, så det er nok ikke meningen, at man skal gøre det.

I øvrigt en lettelse at høre, at alle andre også er dødtrætte af den nye hjemmeside. Jeg tænkte, at det bare var mig, der var bagstræverisk.

8
15. maj 2019 kl. 10:15

Er man træt af designet på DMI.dk kan man med fordel tage et kig på Bedre Vejr, der viser de gamle DMI grafer.

7
15. maj 2019 kl. 08:50

Degraderingen af interface på dmi.dk falder da ellers meget godt i tråd med tidens trend. Bare tag f.eks. datatilsynet.dk

Også en side der er degraderet til total ubrugelighed via "opdatering" af interface...

Jeg logger ind på northavimet.com når jeg skal bruge "vejr", eller også hører jeg udsigten på 243kHz - Selvom den også dér er degraderet således der ikke er 5-døgnsudsigter med kl. 1200 og 1800.

Jeg stemmer for Magnus' forslag om at data skal være i ubehandlet form - Vi skal sq nok selv finde ud af hvad det er vi vil have ud af dem...!

Hrumpfh!

6
14. maj 2019 kl. 22:00

Om hvordan et webfirma som Design- og innovationsbureauet Blixt & Dunder har betydet at trafiken til DMI er næsten halveret. (Der har været en artikkel, hvor de har "pralet" eller informeret om deres levering til DMI, som de var meget stolte af, men nu findes den besynderligvis ikke længere)

Fordi man åbenbart har sat design, samt klik og reklamere over funktionalitet og indhold ?

Var det ikke noget for V2 at lave en artikkel om denne nye hjemmeside, og høre om hvad hensigten har været, med denne store omlægning. Som helt sikkert er en langtidssikret og bedre løsning teknisk løsning, men hvor design valg har skæmt store dele af brugerne væk, samt givet de tilbageværende mus arm og neuroser.

Man kan vel også samtidigt vise hvad det kan betyde for en offenligt instution, når krav om delvis selv finansiering, skæmmer kunderne væk. Det kan vel i sidste ende betyde yderligere besparelser, når de på denne måde gør sig selv undværdeligt, når bruger flytter til andre platformer og udbyder.

Man kan vel starte med at stille spørgsmål til DMI på basis af trustpilot, som godt nok ikke er særligt troværdigt, men dog viser mange brugers frustration over at der slet ikke bliver lyttet til mange klager fra brugerne.

Tror DMI selv, at kunderne nogensinde vender tilbage fra YR.NO, bedrevejr.dk, windy.com eller de mange andre anden app og hjemmesider, når først at man har vendet sig til deres desig og tilgang, og når siden først findes i muskelhukommelsen i fingerne, eller er standart på ens telefon.

Tager i den V2.

PS: Så fik man da lidt luft.

5
14. maj 2019 kl. 20:12

Brug YR.NO og få samtidigt bedre vejrudsigter.

https://www.yr.no/

Er for længst hoppet af den vogn. Hvorfor skal DMI vide hvor jeg bor for at levere en vejrudsigt, Samtidigt med at de SPAMER en med reklame og andet L***

Når DMI føler de skal undervise, og have manualer for at man kan finde en regional 5 dags vejrudsigt. Så er der ikke noget galt med brugeren, så er det det noget galt med hjemmesiden.

Brug den Norske, for Jylland er den også langt mere præcis end DMI. Også langt bedre app.

Der er gået meget DJØF, NPM, Konsulenter i løsningen, samt et webfirma som Design- og innovationsbureauet Blixt & Dunder der åbenbart helt har misforstået opgaven med at lave en nem, hurtigt og tilgængeligt hjemmeside for at levere vejret til Danskere.

Formoder det vil tage midst 10-15 før reklame indtjeninge på siden, har betalt for det nye design.

Og nej jeg er IKKE gammeldags sur og gnaven, hvis det er tilfældet så deler jeg det med resten af Danmark.

https://dk.trustpilot.com/review/www.dmi.dk

4
14. maj 2019 kl. 19:14

Formodentlig at DMI primært leverer en risikovurdering vedr. vejret og derfor fokusere mere på at få de ekstreme outputs præcise i modellen.

Det kan de jo blot blive ved med. Hvorfor skal metoden til behandlingen af datasættet blandes ind i om datasættet skal offentliggøres? Det virker som om at DMI vil tage ansvar for folks behandling og fortolkning af datasættet. Hvorfor kan de ikke frigøre datasættet med den bemærkning at datasættet skal behandles korrekt for at man kan få nyttige informationer ud af det?

2
14. maj 2019 kl. 16:15

Skal jeg forvente at der bliver puttet reklamer ind i mellem de frie data ligesom det idag er tilfældet når jeg vil se vejrudsigten på DMI.DK?

Tag jer sammen DMI! I har fuldstændigt misforstået opgaven om indtægtsdækket virksomhed, når jeg som borger og bruger af en statslig hjemmeside, skal zig-zagge mellem reklamer for formel1, for cykelpartner, Dragsholm bilsalg og en stribe andet skrot... for at se vejrudsigten for i morgen...

1
14. maj 2019 kl. 15:12

De danske vejrdata skal gøres frit tilgængelige, men det kræver mere end at trykke på en knap. Datamodellerne er nemlig typisk tunet til lige netop den meteorologiske use case, fortæller DMI.

Hvad har data modellernes tuning at gøre med dataenes frie tilgængelighed?