DK-Hostmaster samarbejder med Rigspolitiet mod Corona-svindlere

2. april 2020 kl. 10:059
DK-Hostmaster samarbejder med Rigspolitiet mod Corona-svindlere
Illustration: twinsterphoto/Bigstock.
Rigspolitiet får daglige opdateringer om nye dk-domænenavne fra DK-Hostmaster under Corona-krisen for at finde snyde-sider.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

It-kriminelle forsøger i stor stil at udnytte Corona-krisen. Der har blandt andet været flere forsøg på at få borgere til at indtaste personlige oplysninger på en falsk hjemmeside, der ligner Sundhedsstyrelsen.

Nu har DK-Hostmaster indledt et aktivt samarbejde med Rigspolitiet for at slå ned på snyderiet.

Konkret hjælper DK-Hostmaster ordensmagten med at opspore nye domænenavne, der kan sættes i forbindelse med it-kriminalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Helt konkret oplyser DK Hostmaster hver dag Rigspolitiet om nye registreringer, hvorefter Rigspolitiet står for den videre proces. DK Hostmaster er derved ikke med i opklaringsarbejdet eller beslutningsprocessen omkring hvilke domænenavne, der udtages til undersøgelse,« skriver DK-Hostmaster i en pressemeddelelse, hvor Rigspolitiet fortæller, at samarbejdet giver resultater.

»I denne Covid-19 periode er der tale om et værdifuldt samarbejde, som vi sætter meget pris på. Det giver os mulighed for væsentligt hurtigere at gribe ind over for de hjemmesider, der alene er skabt til at snyde andre,« udtaler politiinspektør Henrik Sønderby i meddelelsen.

Samarbejdet mellem DK-Hostmaster og Rigspolitiet blev sat i værk, da store dele af Danmark blev lukket ned.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
3. april 2020 kl. 13:50

Det er kun fordi du er bosat i Danmark. Der er af gode grunde ikke nemid krav til registranter bosat i udlandet.

Og hvordan håndteres det så lige i praksis?

Jeg har oplevet at DK-hostmaster er ekstremt regoristiske omkring at der skal foretages den såkaldte NemID validering, og deres "juridiske" geni påstår at det er et lovkrav for alt og alle.

Således blev man pludseligt mødt med at man som kunde gennem 20 år, og et forhold registreret som validt firma (registreret gennem dekader hos CVR) skulle til at "validere" sig gennem det NemID som var chokerende let at anskaffe uden nogen reel validering.

For ifølge DK-hostmasters "tanke"gang, så er det jo helt klart en "kunde" man har haft gennem årtier med en legitim forretning, det må være en illusion - suk.

Når det så er sagt, så synes jeg, at lige præcis det at slette et domæne (efter dommerkendelse osv.) hos DK hostmaster for en svindelside, er en meget bedre metode end bare i det skjulte at lave DNS blokering som rammer i flæng, uden ejeren overhovedet bliver adviseret.

7
3. april 2020 kl. 13:23

Tak, Per

Det glæder mig, at DK Hostmaster er langt fremme i skoene, når det drejer sig om at genere svindlere (jeg havde sådan set ikke forestillet mig andet).

Men jeg vil jo også gerne have fat i rumpen på svindlerne! Og her svarer du:

7.2 DK Hostmaster kan på anmodning udlevere oplysninger om en Registrant eller om et registreret Domænenavn til fysiske og juridiske personer, der har dokumenteret at være berettiget hertil i medfør af dansk lovgivning.

Det springende punkt her er 'dokumenteret' - hvilket må betyde dommerkendelse. Man kan så argumentere for, at det, der haster, er at spærre adgangen til sitet - at få svindlerne domfældet haster måske ikke så meget.

5
3. april 2020 kl. 08:37

Eftersom man skal bruge sit nemid når man skasl registrere et nyt domæne hos DK Hostmaster ( eller ved betaling af faktura)

Alle mine domæner har jeg da skulle bekræfte med nemID - så det burde da ikke være det store politi arbejde .

4
2. april 2020 kl. 23:46

Hej, Jan -

Det fremgår af DK Hostmasters "Vilkår", der er dejligt fyldestgørende i disse situationer. Det er vigtigt at huske, at den, der registrerer et domænenavn, ikke kommer til at eje navnet, men kun oppebærer en brugsret som beskrevet i vilkårene.

Et par eksempler.

1.6 DK Hostmaster kan suspendere og slette et Domænenavn som nærmere beskrevet i disse Vilkår, herunder hvis en Registrant ikke efterlever sine forpligtelser. En Registrant har ikke ret til refusion af betalingen for et Domænenavn i sådanne tilfælde.</p>
<p>Suspension af et Domænenavn indebærer, at Domænenavnet frakobles navneservere og dermed ikke er aktivt. Det indebærer, at en eventuel hjemmeside og e-mailadresser på Domænenavnet er ude af funktion.</p>
<p>Sletning af et Domænenavn indebærer, at brugsretten til Domænenavnet ophører, og at Aftalen med DK Hostmaster bortfalder.

Og videre:

7. Udlevering af oplysninger
...</p>
<p>7.2 DK Hostmaster kan på anmodning udlevere oplysninger om en Registrant eller om et registreret Domænenavn til fysiske og juridiske personer, der har dokumenteret at være berettiget hertil i medfør af dansk lovgivning.

Og endelig:

9. Uretmæssig brug af Domænenavn
9.1 DK Hostmaster kan suspendere et Domænenavn, hvis;</p>
<ul><li>der er en nærliggende risiko for, at internetbrugeres stavefejl eller slåfejl ved indtastning af en URL i et adressefelt udnyttes til at skabe forveksling med et andet næsten identisk Domænenavn og dermed skaber trafik på egen hjemmeside,</li>
<li>Registranten af det Domænenavn, der udnyttes ved forveksling, indgiver anmeldelse,</li>
<li>det Domænenavn, der udnyttes ved forveksling, og det anmeldte Domænenavn er aktive over for almenheden, f.eks. til drift af en hjemmeside,</li>
<li>det anmeldte Domænenavn er registreret på et senere tidspunkt, end anmelderen har fået sit Domænenavn registreret,</li>
<li>Registranten af det anmeldte Domænenavn ikke har relevante navne- eller varemærkerettigheder eller andre kendetegnsrettigheder eller anden saglig grund til at gøre brug af Domænenavnet, og</li>
<li>Registranten af det anmeldte Domænenavn og/eller en juridisk eller fysisk person med nær tilknytning til Registranten har registreret mindst to andre Domænenavne med tilsvarende nærliggende risiko for forveksling som omtalt ovenfor.

Læs selv videre her:https://www.dk-hostmaster.dk/da/vilkar

Du kan også finde DK Hostmasters egen artikel vedrørende samarbejdet med Rigspolitiet på DK Hostmasters forside her: https://www.dk-hostmaster.dk/da/news/samarbejde-med-rigspolitiet-i-coronakrisen

Mange hilsner Per Hertz hertzli.net

3
2. april 2020 kl. 15:01

Én ting er, at politiet opdager/afslører et domæne, der har til formål at svindle. Noget andet er hvilke muligheder, de så har for (hurtigt) at gribe ind.

Kan politiet f.eks. bede Hostmaster om navneoplysninger, eller er den slags GPDR-spærret? Og kan politiet selv bede om at spærre for et domæne, eller skal de have en retsafgørelse for det?

I begge tilfælde kan man som borger ønske sig, at politiet har vidtgående beføjelser - men den slags kan jo også misbruges. Jeg tror alle husker sagen om børneporno-filtret (absolut prisværdigt initiativ), der pludselig drejede sig over mod et værktøj i en copyright-krig.

1
2. april 2020 kl. 13:02

Det kunne være interessant at vide, hvor hurtigt politiet griber ind? Hvor mange sider snakker vi om dagligt? Er det de samme domæner der bliver taget i brug eller konstant nye?