DK-Hostmaster melder om færre fup-butikker efter strengere kontrol

16. april 2018 kl. 14:122
Der er sket er markant fald i andelen af fup-butikker på .dk, melder DK-Hostmaster.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mængden af falske webshops under .dk-domænet er ifølge en opgørelse fra Dansk Internet Forum (DIFO) og DK-Hostmaster faldet markant.

Således viste en analyse i november 2017, at 3.075 aktive webbutikker var mistænkt for at være fupbutikker. I marts 2018 var antallet af formodede aktive fupbutikker nede på 475. Et fald på 85 pct.

Faldet bliver i en pressemeddelelse tilskrevet skærpet kontrol med, hvem der opretter .dk-domæner.

»Vi er den første domæneadministrator i verden, som har lavet tiltag imod problemet med fupbutikker med skærpet ID-kontrol, og vi har derfor også været spændte på at se effekten af dette tiltag. Med tiltaget har vi i væsentlig grad reduceret problemet blandt danske webbutikker. Det betyder, at der nu er 2.600 færre formodede fupbutikker i .dk-zonen,« udtaler direktør for DK-Hostmaster Jakob Bring Truelsen ifølge pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En fupbutik er en betegnelse for en onlineforretning, der umiddelbart ser ud til at sælge mærkevarer fra eksempelvis Nike til spotpriser. Men reelt er der dog tale om fup, hvor kunden i bedste fald modtager et kopiprodukt.

På baggrund af en en offentlig høring om bekæmpelse af kriminalitet på nettet 6. juni 2016 iværksatte DIFO en skærpet identitetskontrol.

Som Version2 tidligere har berettet betyder kontrollen, at danske kunder skal validere sig med NemID. Udenlandske kunder bliver ifølge formuleringen i pressemeddelelsen 'vurderet ud fra en risikobetragtning.'

»DIFO har derved kunne lukke ned for de domænenavne, hvor personen bag domænenavnet ikke har kunnet eller ville tilkendegive sin identitet,« oplyser organisationen ifølge meddelelsen.

I et resume af en rapport om emnet (PDF) fremgår det, at 6,73 pct. af antallet af webbutikker på .dk var mistænkt for at være fupbutikker, mens procentsatsen var nede på 1,03 pct. i marts 2018.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. april 2018 kl. 08:35

Det er nu ikke så nemt. Man starter domænet med en generisk blog (som dem SEO-folkene bruger) og laver først sin webshop efter et års tid. Det koster også penge at udvikle og drive en automatisk scanner, så det er ikke bare lige.

Dermed ikke sagt at andre ikke kunne tage sig af den opgave.

1
16. april 2018 kl. 23:59

.. men virkeligheden er bare, at DK-hostmaster de sidste ti-tyve år har kunnet stoppe disse falske netbutikker, uden problemer, ved selv at være proaktive.

  1. Opkræv 1-2 kroner mere pr. domæne - eller 10kr mere for VIP-servicen
  2. Brug pengene på en mand der crawler forsiden af alle .dk domæner igennem, som DK-hostmaster SJOVT NOK har en komplet liste over
  3. Søg vha par commandline-opslag på klassiske mønstre fra shopsne; hint: dårligt dansk og samme html på stort set dem alle
  4. send advarselsbrev ud; ingen respons => luk skidtet.

Men nej, i stedet lod man sig være passiv og så stille til mens tusindevis af danskere mistede millioner af kroner på fup-butikker. Fordi man i bund og grund er komplet ligeglad med den almene forbruger, man glæder sig bare til næste gang man kan hæve gebyret for domæneregistreringen.