Djøf slår alarm om amerikanske tech-giganters magt over undervisningen

15. december 2020 kl. 10:0026
Djøf slår alarm om amerikanske tech-giganters magt over undervisningen
Illustration: sutthinon/Bigstock.
Amerikanske tech-giganter kan komme til at sætte sig tungt på det danske uddannelsessystem, når undervisningen foregår gennem deres digitale løsninger, lyder det fra Djøfs techkommission.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når de fleste skolebørn og gymnasieelever og studerende bliver undervist hjemmefra via digitale løsninger, giver det mulighed for, at amerikanske tech-giganter kan sætte sig på det danske uddannelsesvæsen.

Sådan lyder advarslen fra Djøfs techkommission, skriver Politiken.

»Der genereres enorme mængder viden på universiteterne og i andre studiemiljøer – viden af den slags, som bliver til virksomheder og produkter, som Danmark skal leve af fremover. Og det er ofte helt uigennemskueligt, hvem der har adgang til data. og hvem der kan lytte med,« siger Stine Bosse, der er formand for TechDK-Kommissionen.

Hun peger på, at tendensen ikke er helt ny, men at den er blevet mere presserende i forbindelse med coronapandemien.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
19. december 2020 kl. 18:53

Med hensyn til folkeskole og gymnasieelever, der er der næppe meget at spionere med hensyn til ny viden....og md hensyn til undervisning af de studerende på de videregående uddannelser, hvem skulle have interesse i at kigge med der ?

"Yes sir, nu har de igen en forelæsning om Chr. 4, og dem her har et kursus i effektelektronik for begyndere...."

Der hvor der faktisk bliver produceret ny viden kan man så bruge andre mere sikre kanaler.

En generel bekymring i forhold til f.eks. Office 365 er noget sludder.

25
18. december 2020 kl. 13:05

@martin bøgelund: Måske Matrix er mere a la hvad du mener: https://lwn.net/Articles/835880/ - de forsøger ihvertfald at samle alle "messaging formater" - under en fælles paraply, ved at supportere at bridge til dem.

23
16. december 2020 kl. 15:13

OS, som i Open Source.

LOL - den forkortelse har jeg aldrig set brugt om Open Source..(kun set (F)OSS anvendt) - OS har jeg kun set anvendt om Operativ systemer så jeg håber du forstår forvirringen, når der nu netop også ER noget der hedder Chromium OS :)

21
16. december 2020 kl. 13:23

Det var ikke chromium OS jeg mente. Det var builds herfra https://www.chromium.org/Home - som Debian/Ubuntu f.ex. har i pakken chromium-browser.

Men du har helt ret mht. monokultur og at det så bliver Google der bestemmer hvad de tager i mod i det projekt, da det jo ikke er et community projekt, som firefox f.ex. er det.

20
16. december 2020 kl. 13:18

I det mindste er chromium Open Source - så jeg vil forvente det også dur i min Chromium browser (open source build af google-chrome)?</p>
<p>

Det fungerer i hvert fald (nogenlunde, det er jo et MS produkt) på Mint/Ubuntu.

Men selv om Chromium er OS, så er der stadig det problem at Google er meget dominerende i fastlæggelse af "standarder" i det spil (plus de herudover indlægger "faciliteter" i Chrome efter eget hovede), således at vi kan risikere at der i fremtiden vil være en altdominerende renderingsmaskine, og det er ikke en situation (gentagelse af IE) jeg synes er speciel attraktiv.

Bla. fordi vi risikerer at hele ideen med html går tabt når der ikke er et klokkeklart snit mellem klient og server, men en spiller med sammenfaldende (læs egne) interesser der dominerer det hele.

19
16. december 2020 kl. 12:55

I det mindste er chromium Open Source - så jeg vil forvente det også dur i min Chromium browser (open source build af google-chrome)?

18
16. december 2020 kl. 12:48

AFAIK kører både Teams og Skype også i browsere (og deres dedikerede klienter er faktisk en integreret browser)

Skype fungerer kun i Chromium baserede browsere, ikke i FF (i hvert fald ikke under Linux).

Og Edge er jo baseret på Chromium, så tal lige om at giganterne er gået i seng med hinanden - skrækscenariet er gentagelse af IE's skrækkeligheder, med den forskel at det nu er Google der sidder med dirigentstokken og kontrollerer hele monokulturen.

17
16. december 2020 kl. 12:48

AFAIK kører både Teams og Skype også i browsere (og deres dedikerede klienter er faktisk en integreret browser)

Skype fungerer kun i Chromium baserede browsere, ikke i FF (i hvert fald ikke under Linux).

Og Edge er jo baseret på Chromium, så tal lige om at giganterne er gået i seng med hinanden - skrækscenariet er gentagelse af IE's skrækkeligheder, med den forskel at det nu er Google der sidder med dirigentstokken og kontrollerer hele monokulturen.

16
16. december 2020 kl. 12:43

hvis man i open source verdenen vel at mærke havde lært noget af de tidligere erfaringer, eksempelvis fra snakken om åbne standarder for dokumentformater :-)

Den største lære af åbne dokumentformat standard kampen er nok desværre at den største tegnebog vinder.

ODF er et langt mere elegant og konsistent format end OOXML, men alligevel slås vi stadig med manglende kompabilitet, dels fordi OOXMl er noget rod, dels fordi MS ikke helhjertet vil understøtte ODF.

15
16. december 2020 kl. 12:38

Sammenblanding og mudring er din fortjeneste.

Der er vi så uenige :)

"facetime" møder - er noget helt andet - end video møder til undervisningsbrug.

Jeg så MEGET gerne at facetime blev tvunget til at understøtte en åben standard, der gjorde at dem med en Android telefon (eller en LIbrem 5, eller ..) kunne ringes op fra Facetime.

Det er bare ikke det artiklen her omhandler.

At man kan anvende en browser som klient er efter min opfattelse normen i "undervisningsmøder" - men som jeg skrev faktisk ikke super vigtigt der (omend praktisk).

AFAIK kører både Teams og Skype også i browsere (og deres dedikerede klienter er faktisk en integreret browser)

14
16. december 2020 kl. 12:34

https://bigbluebutton.org/about/

Så den danske uddannelsesbranche kunne overveje at samarbejde med resten af verdenen om et Open Source værktøj som dette - der netop er drevet af skolers behov rundt omkring i verdenen.

Det ville være en mere anvendelig tilgang til forbedre den nuværende situation - i stedet for at beklage sig og acceptere status quo.

13
16. december 2020 kl. 12:31

Det er der du vil hen. Du mudrer billedet ved at blande tingene sammen synes jeg :)

Sammenblanding og mudring er din fortjeneste.

Jeg sagde jo netop at jeg ønskede et andet fokus - åbne standarder - i stedet for det produktfokus du lagde ud med. Så sammenblandingen af de to ting som jeg klart adskilte fra begyndelsen af, er sket på din side af skærmen. Sorry :-)

Så ja - samme klient kan anvendes til begge.

Super! Tak for den tålmodige forklaring.

Så i stedet for at åbne ballet med:

Der findes flere Open Source alternativer, [...]

kunne man starte ud med at sige:

Der findes adskillige åbne protokoller som (også) understøttes af flere forskellige Open Source alternativer [...]

... hvis man i open source verdenen vel at mærke havde lært noget af de tidligere erfaringer, eksempelvis fra snakken om åbne standarder for dokumentformater :-)

12
16. december 2020 kl. 12:27

Problemet er snarere at megen dansk forskning er gemt bag journals og proceedings, der har paywalls.

Hvad er det for en forskning du mener er gemt således, og som ville være af relevans her? (eller er det bare en formodning, da du heller ikke selv kan se det? :)

Hvilken forskning tænker du ville gavne her? en undersøgelse af "alternativer" til Teams remote undervisning? ( a la det LWN havde lavet til deres brug på en rimelig stor Linux Plumbers konference) :https://lwn.net/Articles/830436/ (som linker til de 2 jeg linkede før og beskriver hvordan online-konferencen gik).

11
16. december 2020 kl. 12:13

Samtlige folkeskoleelever bruger læringsplatforme og samarbejdsplatforme udarbejdet af danske IT virksomheder. MS er kendt for deres (meget store) MS 635 Government-kontrakt, der er som skrædersyet til offentlige instituioner med klausuler omkring hvor data opbevares og processeres.

Lige i forbindelse med videomøder som Teams/Zoom/Meet, vil jeg mene "magt over" er en overdrivelse, da det om ikke andet er rimelig trivielt at skifte udbyder, skulle en Europæisk leverandør byde sig. Der er intet vendor lock-in på nogle af de platforme, udover at det følger med kontrakter skolerne havde i forvejen.

Problemet er snarere at megen dansk forskning er gemt bag journals og proceedings, der har paywalls.

10
16. december 2020 kl. 12:04

Vil personer med en Jitsi-klient så kunne holde møder med nogen der bruger en BigBlueButton-klient?

Det er der du vil hen. Du mudrer billedet ved at blande tingene sammen synes jeg :)

Jitsi understøtter en hel del åbne standarder.. (xmpp, ICQ osv.) jeg ved faktisk ikke hvilke af dem hvor video er understøttet.

Umiddelbart går de begge imod at man slet ikke har nogen klient til video "møder" - imellem flere parter.. (i modsætning til facetime parallelen hvor kun Jitsi (og signal) f.ex. kan bruges som alternativ).

Så klienten er en browser - både til Jitsi møder (bruger vi f.ex. flittigt i vores firma - bare /jitsi møde-titel - og så sparker den et møde op på det offentlige jitsi meet site - men kan også peges på ens egen meet-server hvis man vil) og til BigBlueButton.

Så ja - samme klient kan anvendes til begge.

9
16. december 2020 kl. 11:58

Du overser vist det faktum at Teams mv. er dem der anvender lukkede standarder (sikkert primært til auth) - hvorved andre ikke kan agere som Teams klienter.

Du spurgte hvor jeg savnede åbne standarder. Det var svaret.

Det kan Open Source projekter jo ikke fikse for dig.

Hvad kan de så fikse for mig? Det er jo ikke standarder medmindre de anvendes bredt og er anerkendt som standarder.

Jeg tror du mener at Jitsi og BigBlueButton anvender åbne protokoller.

Men OK, fair nok.

Vil personer med en Jitsi-klient så kunne holde møder med nogen der bruger en BigBlueButton-klient?

8
16. december 2020 kl. 11:42

Så Jitsi kan koble ind til et Teams møde? Og BigBlueButton ligeså? Det var jeg ikke klar over.

Du overser vist det faktum at Teams mv. er dem der anvender lukkede standarder (sikkert primært til auth) - hvorved andre ikke kan agere som Teams klienter.

Det kan Open Source projekter jo ikke fikse for dig.

Hvis teams dokumenterede deres interface og gjorde det åbent at lave en alternativ klient - så ville nogen muligvis gøre det.

7
16. december 2020 kl. 10:05

øhh? Der anvendes netop åbne standarder.. Hvilke standarder er det du mener mangler?

Så Jitsi kan koble ind til et Teams møde? Og BigBlueButton ligeså? Det var jeg ikke klar over.

Jeg indrømmer jeg ikke ved meget mere om videokonferencer og fjernundervisning end en gemén bruger - derfor har jeg svært ved at forestille mig det besnærende i at skulle lære et nyt brugerinterface og installere noget ukendt, for at få det samme jeg allerede har ed Skype og Teams.

6
16. december 2020 kl. 09:31

Det vigtige ved at opnå udbredelse af den type applikationer er netværkseffekten.

Det er da helt rigtigt ved f.ex. Messenger applikationer.. Netop derfor f.ex. Jitsi understøtter mange forskellige netværk til det formål.

Det har bare ikke rigtigt noget med video møder / video undervisning at gøre som jeg ser det.

Man vælger noget og bruger det - og de elever man har - må så installere en klient til det valgte, hvis de vil være med (og det gør de - derfor de fleste har både skype, teams, zoom, meet mv. installeret :)

Begge løsninger her er heldigvis rent browser baseret - så der er ingen klient (Jitsi har klienter man kan installere - ligesom Slack mv. har optionelle klienter)

5
16. december 2020 kl. 09:27

Man kunne jo i sit stille sind have håbet på at open source bevægelsen lærte af sine erfaringer. Bl.a. fra kampen om dokumentformater.

øhh? Der anvendes netop åbne standarder.. Hvilke standarder er det du mener mangler?

BigBlueButton og Jitsi har 2 vidt forskellige formål.. (hvor BigBlueButton har fokuseret på undervisnings/præsentations brug og derfor blev valgt af LWN til brug ved de konferencer deres ansatte var med til at arrangere).

Samarbejde imellem dem, om fælles formål, kunne da være super godt - men det har intet med åbne standarder at gøre.

4
16. december 2020 kl. 09:17

f.ex. BigBlueButton (LWN synes det var bedst til konference stilen af video møder - og dermed måske også bedst til undervisning?) <a href="https://lwn.net/Articles/817146/">https://lwn.net/Articles/817146/</a><…;
<p>Og så er der Jitsi: <a href="https://lwn.net/Articles/815751/">https://lwn.net/Articles/815751/</a&gt;

Man kunne jo i sit stille sind have håbet på at open source bevægelsen lærte af sine erfaringer. Bl.a. fra kampen om dokumentformater.

Her tænker jeg på fokus på åbne standarder fremfor fokus på enkelte produkter.

I stedet for at vi skal igennem et årelangt udskillelsesløb i produktdimensionen med vim/emacs-lignende bataljer, kunne de forskellige projekter så ikke kigge lidt på en fælles, åben protokol for video-møder, som alle open source projekter kunne hæfte sig på?

Det vigtige ved at opnå udbredelse af den type applikationer er netværkseffekten.

Altså, hvis man slipper for at sige farvel til personer i sit netværk bare fordi man skifter applikation, vil det kunne gøre meget for open source alternativerne samlet set.

3
15. december 2020 kl. 16:43

Der skal satses behårdt på STEM uddannelserne lige fra folkeskolen og fremad, på forskning og støtte til opstarts techvirksomheder.

Jeg tror (jeg er ikke lærer, så jeg ved det ikke), at problemerne går ud over STEM-området. Det er undervisningsmetoder over for it-systemer. I stedet for undervisning sammen med it-systemer. Og det er sikkert værst lige nu, hvor så megen undervisning er hængt fuldkomment op på fjernundervisning.

STEM er et andet problem (der sikkert også kræver en kærlig hånd og nogle kærlige millioner).

2
15. december 2020 kl. 12:19

Der findes flere Open Source alternativer, hvor Danmark kan bibeholde 100% kontrol og samtidigt få en masse foræret, når det passer med hvad andre i verden har behov for - og vi kan bidrage og samarbejde med andre om at opbygge et system der hjælper hele verdenen istedet for KUN os selv.

f.ex. BigBlueButton (LWN synes det var bedst til konference stilen af video møder - og dermed måske også bedst til undervisning?)https://lwn.net/Articles/817146/

Og så er der Jitsi:https://lwn.net/Articles/815751/

og på LWN skal man altid læse kommentarerne - de er oftest fyldt med rigtig gode kommentarer - ofte endda også fra forfatterne bag softwaren selv :)

1
15. december 2020 kl. 10:22

Problemet er at Danmark ikke har fokuseret på at fremelske danske alternativer. Politikerne har i den grad forsømt at forholde sig til IT-udviklingen pga. manglende indsigt og forkerte prioriteter.

Fint at DJØF tager problemet op, men deres løsningsforslag holder ikke. Problemet løses ikke ved regulering og forbud, men ved at Danmark beslutter sig for at være aktivt med i udviklingen. Der skal satses behårdt på STEM uddannelserne lige fra folkeskolen og fremad, på forskning og støtte til opstarts techvirksomheder.