Dit næste udviklingsværktøj er i skyen

2. februar 2021 kl. 03:4517
Dit næste udviklingsværktøj er i skyen
Illustration: Version2.
Eller måske bare i en container på din pc via browseren. I hvert fald kan bøvlet installation af tunge IDE’er snart være en saga blot med continous integration for selve udviklingsmiljøet, som nu bor i Git.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Læsere i en vis alder kan nok huske, da nye udgaver af store udviklingsværktøjer handlede om masser af cd’er og timelange installationer. Men måske passer de tunge værktøjer ikke så godt til en tid, der kræver agilitet i udviklingen.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
10. februar 2021 kl. 22:38

Det er en kedelig tendens.

Bevares, browserapplikationer får flere og flere features, og der er nok stadig noget performance at klemme ud af Javascript engines (plus nye muligheder med WebAssembly). Og der er muligvis nogle situationer hvor det kan være handy at kunne lave nogle edits i en browser – jeg kan ikke komme på nogle eksempler i mit daglige arbejde, men folk har forskellige behov ?‍♂️.

Men i sidste ende er det nu engang dårligere performance end native kode, og hvis det skal være halvtynde/semifede klienter hvor alt det reelle arbejde udføres i skyen er det også højere latency – og selvom man i princippet kunne have nogle beefy buildmiljøer, bliver det reelt set også dårligere performance end en god lokal udviklermaskine, fordi alting bliver underprovisioneret for at spare på omkostninger.

Der er naturligvis stor interesse i at få afskaffet kraftige personlige computere, så alting skal betales med en subsciption model, og vi får frataget vores kontrol. Pendulet svinger nu tilbage mod de mørke tider, spørgsmålet er om det nogensinde vil svinge tilbage mod personlige computere igen?

16
5. februar 2021 kl. 10:02

Hvem har lyst til at være afhængig af, at en server bliver ved med at køre, for at ens projekt kan kompilere?

Da jeg startede på universitetet i 2001 var udviklingsmiljøet en sunray terminal der koblede op til servere i kælderen. Det fungerede rigtigt godt. I dag kunne det lige så godt være en server hos en af cloud udbyderne.

Det udvikling jeg laver i dag er alligevel meget afhængende af forbindelser til andet backend software så hvis serverparken er ustabil har jeg alligevel problemer.

Jeg tror også af miljøet hostet hos en cloud udbyder vil for mange (især små ikke rent IT virksomheder) virksomheder vil være mere stabilt og sikkert end det de selv sætter op.

15
3. februar 2021 kl. 22:45

Jeg prøver noget nyt hver gang nogen foreslår et nyt fantastik IDE, jeg ender dog altid med at vende tilbage til text editoren. Men Gitpod skal da prøves, som et evt. supplement.

14
3. februar 2021 kl. 22:38

Hvem har lyst til....

Jeg tror mere at spørgsmålet er om folk har et egentligt valg om 10-20 år. Personligt tror jeg at økonomien i markedet for computere der er baseret på diskrete enheder som sammensættes med ITX eller ATX standarder, eller noget lignende, hvor man nemt kan installere det OS man vil, forsvinder helt. Det er jo langt billigere at købe noget hardware der er baseret på en SoC. Denne hardware blive solgt med et managed OS hvor ideen om at være admin/root er noget som kun hackere får. Jeg tror vi ender som lejere i vores egne devices. Ligesom på android og iPhone, hvor den egentlige kontrol man har med sin hardware er meget begrænset. Vi bliver til Google, Apple eller Microsoft citizens, hvor vi muligvis køber og ejer vores devices, imens kontrollen i virkeligheden ligger hos en eller anden IT mastodont. De fleste vil endda være lykkelige for det.

Hvis du så kommer og siger at du gerne vil have en rigtig computer for du kan installere Visual studio på de OS du måtte ønske at bruge, vil du blive uddelt en sølvpapirs hat fordi du har konspirations teorier om de onde magthavere der vil styre dit liv.

Desuden vil du kunne emulere en high performance PC fra 2020 med en emulator skrevet javascript, som faktisk kører væsentligt hurtigere end den oprindelige hardware.

13
3. februar 2021 kl. 21:24

Hmm, med den præmis tror jeg ikke man kommer nogen vegne i dag...

12
3. februar 2021 kl. 15:02

Det er sikkert fint til hobbyprogrammører og muligvis også til open-source udviklere; men hvilken virksomhed har dog lyst til at gemme deres data i skyen? (Hmm, ok dumt spørgsmål, for det er der tilsyneladende masser af eksempler på...)

Og helt generelt:

Hvem har lyst til at være afhængig af, at en server bliver ved med at køre, for at ens projekt kan kompilere?

Hvem har lyst til at være uproduktiv i kortere eller længere tid fordi en online-løsning lige pludselig ændrede et eller andet fundamentalt?

Når udviklingsmiljøet ikke er statisk kan man jo ikke regne med, at det virker når man har brug for det.

7
2. februar 2021 kl. 15:58

VS Code is lightweight and should easily run on today's hardware. We recommend: 1.6 GHz or faster processor. <strong>1 GB of RAM</strong>.

står der på code.visualstudio.com.

Vi er kommet et stykke vej siden Emacs spøgende blev sagt at stå for "Eight Megabytes And Constantly Swapping"

6
2. februar 2021 kl. 15:45

Tjenesten stackblitz.com minder meget om det samme. Jeg kender ikke teknikken bag, men det må næsten bygge på VS Code.

5
2. februar 2021 kl. 15:33

Først havde vi konsolskrivemaskinen.

Derpå kom de dumme terminaler (dumme blev de først kaldt senere).

Så fik vi smarte terminaler og klienter.

Nu får vi tynde terminaler, som egentlig er ret dumme. Men vi har glemt, hvordan man arbejdede med en gammel terminal.

4
2. februar 2021 kl. 14:57

Problemet med disse tynde web-apps (Teams og Slack, eksempelvis) er at de i praksis ofte er så tunge at køre, at man givet vis får brug en for en ret tyk tynd klient.

Det har nok også i høj grad noget med implementeringen at gøre – eksempelvis er Visual Studio Code væsentligt hurtigere end Atom, og Discord er noget mere flydende end Teams, og alle fire bygger på browser-teknologier.

Jeg har et meget ambivalent forhold til nutidens GUI-applikationer – lige nu tror jeg virkelig på, at teknologier såsom React Native bliver fremtiden.

3
2. februar 2021 kl. 14:37

Det bliver også spændende om det kommer til at ændre den måde vi samarbejder på som udviklere. Måske der bliver bedre muligheder for at kode på de samme features.

2
2. februar 2021 kl. 13:29

Jeg kan nævne en række alternativer til native apps der virkelig imponerer mig:

  • Office365
  • GSuite
  • Oshape
  • Autodesk 360
  • Tinkercad
  • Pixlr
1
2. februar 2021 kl. 13:21

Computeren på dit skriverbordet bliver erstattet af en tynd terminal der kører alle sine programmer som webapplikationer igennem en browser.