Distribueret antennesystem på nyt hospital sørger for signal gennem kraftige betonvægge

22. november 2017 kl. 05:132
Distribueret antennesystem på nyt hospital sørger for signal gennem kraftige betonvægge
Illustration: Projektsekretariatet for DNV-Gødstrup.
Sådan tænker Region Midtjylland it ind i hospitalsbyggeriet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Wifi og mobile netværk er ikke længere tilbehør, når der skal drives hospital. De tider, hvor it og netværk var støttefunktion i et større maskineri er væk. Nu er it med i frontlinjen, når patienterne skal lappes sammen.

»I akutmodtagelsen har vi gjort relevante dele af den medicinske platform til rådighed via en app, når der tages imod patienter. Det er vigtigt for personalet her at være mobile i deres arbejde.«

Sådan forklarer Nikolaj Kolte, kontorchef i Region Midtjylland med ansvar for it-udviklingen. Han arbejder sammen med hospitalsdirektør Poul Michaelsen om byggeriet af Regionshospitalet Gødstrup, som indtil åbningen bliver kaldt Det Nye Hospital i Vest.

Mobiliteten er vigtig i den kliniske hverdag. Derfor er det nye sygehus fuldt udstyret med trådløst netværk og med fuld mobildækning i bygningen. På det praktiske plan skaber hospitalsbyggerne et distribueret antennesystem, så signalet kan komme igennem de kraftige betonvægge og sikre god dækning i hele bygningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg skal ikke udelukke, at der kan være enkelte områder hvor der er specielt udstyr, stråling eller magnetiske felter, som gør at man ikke kan benytte mobilt udstyr. Men det er et must-have at have wifi i hele bygningen, således at mobilitet kan understøttes hele vejen rundt for alle medarbejdergrupper,« mener Nikolaj Kolte.

Dokumentation på sengestuen

Dokumentationen i de elektroniske patientjournaler sker i udstrakt grad på patientstuen, sammen med patienten og pårørende, fortæller Poul Michaelsen:

Fakta om hospitalsbyggeriet i Gødstrup

I Gødstrup bygges der 409 sengestuer på 127.000 kvadratmeter. Budgettet er på 3,3 milliard kroner.

Ved siden af projektet bygges der et psykiatriprojekt til 400 millioner på 13.000 kvadratmeter.

Hele byggeriet skal være færdig i 2020, hvor der skal være plads til 45.000 indlæggelser i runde tal og 300.000 ambulante besøg.

Byggeriet er et såkaldt kvalitetsfondsprojekt, hvor staten betaler størstedelen af byggesummen. Det er også et ‘barmarksprojekt', hvor byggeriet begynder helt fra bunden og ikke skal tage hensyn til renovering af eksisterende byggeri.


»Tidstro og ‘hændelsesnært’, som vi siger. Vi forventer, at den dokumentationen skal ske ved en bærbar eller en anden slags mobil enhed.«

I Region Midtjyllands nuværende hospitaler anvendes der typisk stationære pc'ere i fælleskontorer, suppleret med bærbare computer til at gennemføre dokumentationen.

»Vi har identificeret et meget væsentligt udviklingspotentiale på vej mod Gødstrup i forhold til at gennemføre dokumentationen sammen med patienter og pårørende på sengestuen. Vi tænker, det skal understøttes af mobile teknologier frem for ved faste arbejdsstationer.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Poul Michaelsen uddyber:

»Vi ser på potentialer i mobile enheder. Hvordan kan vi bruge dem til at understøtte effektiv klinisk drift? Det er et arbejde der pågår – udviklingen er jo også hastig på det område: Hvad er det for nogle løsninger vi skal ende med?«

Stor it-afdeling flytter viden

På spørgsmålet om, hvordan it kan være drivkraften, når teknologi og hospital bygges sammen, svarer Nikolaj Kolte, at it-laget samarbejder med repræsentanter fra den lægefaglige ledelse omkring implementering af ny teknologi.

For Poul Michaelsen ser problematikken sådan her ud:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores It-afdeling bevæger sig i mange miljøer og ser nye løsninger, og kan på den måde flytte viden om, hvordan vi kan bruge ny teknologi og løsninger. Det er en afdeling, der dækker en region med mere end 26.000 fuldtidsstillinger. Den kan være en kraft, der kan give inspiration og gennemføre nyudvikling. Det kan være vi investerer i fancy ny teknologi, men måden vi implementerer og bruger den på, er meget forskellig på tværs af medarbejdere og organisationer. Vores it-afdeling kan kaste lys på det, og kan på den baggrund medvirke til, at vi får mere glæde af vores nye it.«

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. november 2017 kl. 23:22

Det er helt sikkert en god ide langt hen af vejen ... jeg vil dog blot notere mig at franskmændende har valgt at være en anelse skeptiske (http://www.assemblee-nationale.fr/14/ta/ta0468.asp) særligt når det kommer til radiobølgesuppe for helt små børn (0-3 år). Men sådanne poder har vel næppe det store behov alligevel

1
22. november 2017 kl. 23:00

Men hvordan?

Artiklen fortæller ikke noget om, hvordan signalerne sendes gennem væggene. Mon ikke de bliver overført gennem kabler?