Disse to firmaer skal hjælpe politiet med at overvåge danskernes nummerplader

14. april 2015 kl. 06:2932
Firmaerne skal udruste politibilerne med kameraer, som via automatisk nummerpladegenkendelse kan masseovervåge danskernes bilkørsel. Datatilsynet advarer om, at løsningen bryder loven.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Om under et år vil politibilerne i Danmark være udstyret med kamera- og computerudstyr, som automatisk kan registrere og analysere danskernes nummerplader.

Systemet til automatisk nummerpladegenkendelse har været i offentligt udbud, og vinderne er netop fundet. Hovedleverandøren bliver den danske virksomhed ITS Teknik, der er specialiseret i trafiksikkerhed og -registrering, mens underleverandøren bliver det canadiske videoovervågningsfirma Genetec, som Version2 tidligere har skrevet om. Det oplyser Rigspolitiet til Version2.

Kort fortalt kommer systemet til at fungere sådan, at politiets kameraer automatisk opsnapper nummerpladerne på de omkringkørende biler (op mod 600.000 om dagen), hvorefter de bliver holdt op med en database på biler i politiets søgelys. Hver gang der er et sammentræf, vil der lyde en alarm i politibilen, og et billede af den pågældende bil vil dukke op på betjentenes skærm.

Systemet bliver leveret i løbet af 2015 og skulle efter planen være på gaden i første kvartal af 2016 ifølge Rigspolitiet.

Leverandør med kontroversielle udtalelser

Genetec leverer selve hardwaren til løsningen og har tidligere tiltrukket sig opmærksomhed blandt Version2’s læsere på grund af sine udtalelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi giver allerede så meget information væk frivilligt, så hvad betyder den lille forskel med lidt video oveni. Hvem bekymrer sig om det, hvis de har papirerne i orden og betaler deres skatter?«

Sådan lød svaret fra Genetecs regionale salgschef Nick D’hoedt på Version2’s spørgsmål om, hvorfor man som borger skulle lade sin færden registrere, også selvom man ikke havde gjort noget ulovligt.

Og her er det springende punkt for det kommende overvågningssystem. Politiet kan nemlig vælge kun at gemme oplysningerne på de biler, som giver et udslag i databasen over mistænkte. Med andre ord vil alle de andre - og hermed størstedelen af danskerne - i denne situation ikke få lagret deres færden i bilen i en fælles database, som politiet kan kigge i.

Men det har indtil videre ikke været politiets ønske. Det har netop været planen at registrere og opbevare samtlige nummerplader sammen med blandt andet information om bilernes geografiske placering i 30 dage, før de bliver slettet. Med andre ord vil systemet masseovervåge danskernes færden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette punkt har Datatilsynet beskyldt for at være i strid med persondataloven krav om saglighed og proportionalitet. Kun hvis der er tale om målrettet overvågning med automatisk nummerpladegenkendelse, er den slags registrering i orden, lyder tilsynets vurdering. Men at lade politibilerne registrere og opbevare alle nummerpladerne ved almindelig patruljekørsel vil ikke kunne ske i overensstemmelse med persondataloven.

Rigspolitiet har oplyst til til Version2, at det afventer Justitsministeriets afgørelse af, om det skal rette ind efter Datatilsynet og droppe masseovervågningen, så kun efterlyste biler registreres i en længere periode.

»Det er en afvejning. Hvis du kun har politibriller på, så ønsker du at have så meget overvågning som muligt til evig tid. Men vi er helt opmærksom på, at man ikke kun skal have politibriller på. Borgerne har også et ønske om ikke at blive unødigt overvåget af politiet,« siger politidirektør for Rigspolitiet Svend Larsen til Version2.

Politiet: Masseovervågning kan bruges i voldtægtssager

Hvorfor er det overhovedet nødvendigt for politiet at opbevare oplysningerne om alle danskernes nummerplader og færden?

Her giver politidirektøren en række scenarier, hvor masseregistreringen og opbevaringen af nummerpladerne vil hjælpe politiarbejdet:

»For eksempel under et bankrøveri hvor bilen kører fra gerningsstedet, og vi ser nummerpladen. Så vil man kunne gå tilbage og se, hvad vi ved om den bil fra tidligere registreringer. Det er praktisk at kunne gå tilbage, når du er opmærksom på en bil, der efterfølgende er interessant,« siger Svend Larsen og kommer med et andet eksempel:

»Vi kan bruge det til at opklare serievoldtægter. Hvis der har været tre voldtægter i Danmark, og der ved den sidste voldtægt er et vidne, som ser bilen køre væk og får fat på nummerpladen. Der kan vi så gå tilbage og se sammenhængene. Vi kan se om den pågældende bil også har været til stede i nærheden af de andre voldtægter.«

Hvor ofte oplever I de her situationer, hvor der er et behov for at have masseregistreret nummerpladerne?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Behovet er der helt sikkert. Det kan man se fra andre store efterforskninger. Man får overvågningssamfund vil nogen sige, men hvor grænsen skal ligge, det skal Datarådet sige. Det er sjældent, at du med sikkerhed kan sige, at et nyt værktøj vil føre til opklaringer, men det vil det her. Også alvorlige forbrydelser vil blive opklaret,« siger han.

Prisen på systemet og hvor mange politibiler, der skal udstyres med kameraer, er endnu ikke offentliggjort. En typisk løsning, hvor en politibil udstyres med to kameraer, koster dog mellem 80.000-135.000 kr. pr. bil hos Genetec.

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
32
17. april 2015 kl. 09:56

Der er sikkert mange måder at tage billeder på, nogle producenter får måske mere af omgivelser/personer med end andre, men f.eks. denne Ted Talk, antyder at man skal huske at smile næsten altid, også når du holder i indkørslen.

Svært at være begejstret for lige præcis sådan en metode, synes jeg. Om det er samme teknologi/metode der "ønskes" brugt her til lands, ved jeg dog ikke.

23
14. april 2015 kl. 18:20

Nogen må godt nok have en dårlig smag i munden når de producerer og sælger masseovervågningsudstyr til staten for ussel mammon.

21
14. april 2015 kl. 15:29

Længe siden jeg har set så elendige armhuler. Politiet kan jo selv vælge hvilke "plader" der skal fast overvågning på. Men kan der etableres hemmelig overvågning, i stil med hævekort og smartphones færden. Jeg håber de to selskaber tager forbehold mod udefra kommende ting, så de ikke selv er ansvarlige for sikkerheden. Den type overvågning bør kun være på faste pladser som dansk/tysk grænse.

19
14. april 2015 kl. 14:17

Ville denne dataindsamling kunne misbruges, f.eks. når journalister får oplysninger fra "ulovlige", og derfor anonyme kilder? Ville politiet så have lov til at tjekke, om man via nummerpladeregistreringen kunne finde frem til, hvem journalisten har mødtes med?

Hvordan ville denne mulighed påvirke muligheden for, at anonyme whisteblowers kunne videregive væsentlige, men evt. hemmeligtstemplede oplysninger til offentligheden?

Såfremt hemmelige oplysninger lækker til offentligheden, vil det så give politiet ret til at overvåge alle mulige "gerningsmænd", skyldige eller uskyldige, til en sådan udåd via deres færden i egen bil?

Måske ikke lige det, der lige nu er motivet for denne dataindsamling, men hvor stopper det?

16
14. april 2015 kl. 13:43

Hvad endte det med mht. de ville give data videre til central lagring af nummerplader og GPS?

15
14. april 2015 kl. 12:10

Det er nu en gang myndighedernes opfattelse, at de er hævet over loven. Der er så vant til at tænke i myndighed -kontrol og selv håndhævelse, at det er en hel fremmed tanke, at loven skulle være møntet på disse enheder. DR viste det glimrende i sin dokumentar af Statsadvokatens praksis ved konkursbehandlinger. Selvfølgelig respekterer Statsadvokaten ikke loven som andre. DE udsteder momsfakturaer uden at være momsregistreret. Loven er nu en gang sat i verden til at holde skatteydere og borgere på plads. Utroligt i øvrigt at man tillader en sådan inhabilitet. Statsadvoakten bruges i den grad som Statens advokat til at afgøre tolkninger, og samtidig får advokaten lov til at lave udførende opgaver (som de så selv tolker indholdet af!).

14
14. april 2015 kl. 11:33

Gad vide hvad kriterierne er for at være i "basen over mistænkte"? Mon f.eks. medlemskab af Greenpeace kvalificerer en?

27
15. april 2015 kl. 19:23

Gad vide hvad kriterierne er for at være i "basen over mistænkte"? Mon f.eks. medlemskab af Greenpeace kvalificerer en?

I England har de disse ANPR kameraer.

Der stopper de en del biler som giver et hit i databasen fordi politiet tidligere har stoppet den bil og fundet stoffer i den.

Fanme rart at købe en bil hos en forhandler eller på politiaktion og så finde ud af at det er en tidligere narkohandler der har ejet den og nu bliver man så stoppet hver gang man møder en politibil.

Bare for at nævne et eksempel.

28
16. april 2015 kl. 10:17

Fanme rart at købe en bil hos en forhandler eller på politiaktion og så finde ud af at det er en tidligere narkohandler der har ejet den og nu bliver man så stoppet hver gang man møder en politibil.

Kan nok ret nemt løses ved at afmelde og registrere bilen igen --- medmindre myndighederne kæder det gamle nummer sammen med det nye, for at komme smarte kriminelle i forkøbet.

Og hvad nu hvis en betjent bliver sur på sin eks og sørger for at vedkommendes bil får en markering i registeret....

Velkommen fagre nye verden :-/

29
16. april 2015 kl. 10:22

Kan nok ret nemt løses ved at afmelde og registrere bilen igen --- medmindre myndighederne kæder det gamle nummer sammen med det nye, for at komme smarte kriminelle i forkøbet

Og det gør de - gå f.eks. ind og se synsrapporter for en given bil, så kan man også se hvilket registreringsnummer bilen er blevet synet under tidligere - det har nu set med købers øjne den fordel at det er sværere at sløre en bils måske uldne fortid.

http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/sider/soegning.aspx

30
16. april 2015 kl. 11:19

Og det gør de - gå f.eks. ind og se synsrapporter for en given bil, så kan man også se hvilket registreringsnummer bilen er blevet synet under tidligere - det har nu set med købers øjne den fordel at det er sværere at sløre en bils måske uldne fortid.

OK, den kender jeg godt. Jeg tænkte mere specifikt på at man også ville gøre det i forbindelse med et alarmsystem til nummerpladeskanning. Men det gør de sikkert og "det vil vi nok blive glade for".

31
16. april 2015 kl. 12:02

OK, den kender jeg godt. Jeg tænkte mere specifikt på at man også ville gøre det i forbindelse med et alarmsystem til nummerpladeskanning. Men det gør de sikkert og "det vil vi nok blive glade for".

Det kan du være helt sikker på vil ske - og samtidig vil det selvfølgelig, som en lille service til NSA, også for tid og evighed blive koblet op mod et telefonnummer, som du måske på et tidspunkt har eller har haft.

Så hvis din bil bliver stjålet af en, af NSA som terrorist betragtet, muslim, så kan du være helt sikker på at du 20 år senere bliver nægtet indrejse i Guds eget land.

22
14. april 2015 kl. 16:02

Gad vide hvad kriterierne er for at være i "basen over mistænkte"? Mon f.eks. medlemskab af Greenpeace kvalificerer en?

Det har vi jo allerede set i England at nogen bliver registreret som "nationale ekstremister" i et amt uden at have lavet andet end at deltage i en fredsommelig demostration og uden at have været i karambolage med loven, for derefter at blive trukket ud af bilen i London da de passerede ANPR scannerne.

Det er en skummel fremtid vi går i møde når politistaten bliver rullet helt ud.

25
14. april 2015 kl. 21:19

Det har vi jo allerede set i England at nogen bliver registreret som "nationale ekstremister" i et amt uden at have lavet andet end at deltage i en fredsommelig demostration og uden at have været i karambolage med loven, for derefter at blive trukket ud af bilen i London da de passerede ANPR scannerne.

Ja, fra wikipedia:

John Catt, an 80 year old pensioner at the time and his daughter Linda (with no criminal record between them) - were stopped in 2005, had their vehicle searched under section 44 of the Terrorism Act 2000 by City of London Police and were threatened with arrest if they refused to answer police questions. After making formal police complaints, it was discovered they were stopped after their vehicle had been picked up by roadside ANPR CCTV cameras, after a marker had been placed against their vehicle in the Police National Computer database as a result of them being spotted attending EDO MBM demonstrations in Brighton

Så er det bare et spørgsmål om tid, før alle lige fra imamer, nynazister, greenpeace aktivister og whatnot bliver tagget.

26
15. april 2015 kl. 09:00

Så er det bare et spørgsmål om tid, før alle lige fra imamer, nynazister, greenpeace aktivister og whatnot bliver tagget.

Samfundet kunne spare mange penge ved at skyde en chip ind i nakken på alle nyfødte - og bede alle andre møde op til en gang chipning. Hvis nogle nægter har de nok noget at skjule, og så er det rimeligt nok at opbevare dem i nogle institutioner.

Heldigvis er det ikke på tale (endnu), men desværre bærer det nok derhen ad med folks accept af mere overvågning, og nogle (få) personers frivillige chipning :-(

12
14. april 2015 kl. 11:16

er borgene en beklagelig, men uundgåelig faktor, som egentlig kun er interessant på valgdage.

Resten af tiden er de stort set kun til ulejlighed og omkostninger, og set lidt fra oven, at betragte som en grå masse, det gælder om at holde under effektivt opsyn - og i skak - så der ikke laves for meget spræl.

Man kan ganske enkelt ikke bare have borgerne løbende frit omkring uden videre - og da slet ikke kørende - så det skal der gøres noget ved nu.

Våbenloven og terrorlovgivningen er i dag fint tunet ind på denne situation, men der er stadig uhensigtsmæssigheder i datalovgivningen, og de institutioner, man i sød naivitet i sin tid tilknyttede den - herunder Datatilsynet.

Datatilsynet og moderne stat- og borgerdrift hænger simpelthen ikke sammen, så mon ikke Datatilsynet lige så stille omskrives til en rådgivende virksomhed, der kan ignoreres - og til sidst glemmes.

Og således kommer vi alle til at leve i den bedste af alle verdener, hvor alt er såre godt og sarkasme tilladt - så længe det varer.

11
14. april 2015 kl. 11:09

Det oprindelige argument for at indføre nummerpladescannerne er at afsløre ulovlig cabotagekørsel, og til det formål vil politiet gerne opbevare data i noget tid, så de netop kan opdage lastbiler der kører oftere end de må.

Men det er jo erhvervskøretøjer - hvad med at man simpelthen indfører en regel om at man ikke må gemme oplysninger om private køretøjer, men kun erhvervskøretøjer? Så kan politiet jo stadigvæk udføre opgaven, og private borgere slipper for at blive overvåget.

Nummerpladescannerne kan stadigvæk bruges til at advare når de ser en efterlyst privat nummerplade, så det er vel fint nok.

9
14. april 2015 kl. 11:05

bliver ringere og ringere.

Vi er lever jo ikke i et frit land, men et diktatur hvor befolkningen overvåges til mindste detalje.

Jeg begriber ikke at staten kan tillade sig at overvåge og gemme data om sin befolkning på den måde.

Der er intet der retfærdiggør, at man skal samle og gemme 600.000 nummer plader hver dag.

Og politiets argumentation er jo helt grotesk. Tror de virkelig en bankrøver vil tage bilen med hjem?

Hvad skal de bruge, at bilen måske har været i nærheden af en anden voldtægt? Det er jo ikke et bevis, men kun en formodning at fyren måske har kørt forbi.

Derudover ved han jo, at ser han en politibil, så er det jo nok ikke lige der han skal udløse sine lyster.

Overvågning virker kun som et middel politiet syntes at være "nice to have".

Så er der terroristerne, men der tror jeg der en meget mere effektiv måde at undgå dem. Lad være med at gå i krig med lande vi intet forhold til.

Ja, nu ved jeg i det mindste, at skal jeg lave kriminalitet, så skal det være med skæg og blå briller, men har det ikke altid været sådan?

På et eller andet niveau håber jeg en politiker læser dette.

I et frit land skal man kunne bevæge sig frit og gøre som man har lyst uden at blive overvåget og registeret (selvfølelig inden for lovens rammer).

Så politiker, kom nu ind i kampen og få stoppet dette vanvid.

8
14. april 2015 kl. 10:57

Så hvis politiet bryder loven, så må vi andre jo følge trop. Jeg tænker at lave et CAPTCHA mønster på min nummerplade... :-) For ja, jeg laver da sommetider ting, som ikke kommer politiet eller andre udenforstående ved.

7
14. april 2015 kl. 10:40

Jeg tror ikke det kommer til at opklare noget som helst. Hvis det skal kunne bruges til opklaring kræver det at politiet ved hvor alle biler er hele tiden, og at al denne data gemmes. Nummerplade kameraet tager et billede af dig når du tilfældigvis møder en politibil, og denne politibil faktisk har teknikken installeret..

Jeg kører ret meget, men møder stort set aldrig en politibil og selv om jeg mødte en hver eneste dag, så er det kun på det ene tidspunkt de ved hvor jeg er.. Hvor jeg har været resten af dagen ved de intet om..

Derfor kan denne information på ingen måde bruges til opklaring af noget som helst.. De eneste som måske kan bruge det er SKAT.. til sandsynliggørelse af at du ikke kører på arbejde hver dag f.eks... så du ikke kan modtage dit befordringfradrag..

20
14. april 2015 kl. 14:44

Derfor kan denne information på ingen måde bruges til opklaring af noget som helst..
De eneste som måske kan bruge det er SKAT.. til sandsynliggørelse af at du ikke kører på arbejde hver dag f.eks... så du ikke kan modtage dit befordringfradrag..

Der er heldigvis befordringsfradrag til andre end bilister. Jeg går ud fra at overvågningen ikke udvides til stelnumre på cykler. Parkerede biler skal øvrigt også skannes, så du behøver ikke at møde en politibil.

6
14. april 2015 kl. 08:41

For eksempel under et bankrøveri hvor bilen kører fra gerningsstedet, og vi ser nummerpladen. Så vil man kunne gå tilbage og se, hvad vi ved om den bil fra tidligere registreringer.

Hvis det er det højeste man kan svinge sig op til som "politidirektør", så ser det meget trist ud for etaten.

Som Brian er inde på, så er vel omkring 99,9% af de biler der bruges til bankrøverier stjålne - men selvfølgelig, hvis et bankrøveri betyder, at den der har fået stjålet sin bil får den tidligere tilbage er det vel godt, men det skal vi jo nok ikke regne med, for det er jo nok næppe borgernes interesser der er i højsædet.

For at sige det på gement dansk - magen til tåbeligt udsagn skal man lede længe efter.

24
14. april 2015 kl. 18:48

For eksempel under et bankrøveri hvor bilen kører fra gerningsstedet, og vi ser nummerpladen. Så vil man kunne gå tilbage og se, hvad vi ved om den bil fra tidligere registreringer.
.....</p>
<p>For at sige det på gement dansk - magen til tåbeligt udsagn skal man lede længe efter.

Så.. så.. små slag, manden er jo blot ramt af DJØF's og korpsets fodformede polititis.. alt for mange år (1990-2013) i justitsministeriet + statsadministrationen giver jo manglende virkelighedsopfattelse - velkendt.

Tænk sig, at hvis man efter max. 10 år var støvet til i det samme miljø, så blev hevet ud af ræset og regenereret.

Dermed er personen luftet ud og anvendelig til fortsat brug, uden iboende trang til degenerering.

Men pyt, det hele vedrører trods alt jo kun 'de andre' menneskers tilværelse derude.

5
14. april 2015 kl. 08:38

Vi må vel indse, at politi er politi og de beder bare om de forhold der vil gøre deres arbejde nemmest muligt. Så må der være andre til at holde igen.

Men der er da ingen tvivl om, at sådan et overvågningssamfund vil vi ikke have. Det næste bliver faste stationer, der registrer alle biler der kører forbi og dernæst skal alle gå rundt med en RFID-chip der også bliver registreret.

Man kan ikke mærke at man er på vej ned ad en rutsjebane hvis det går stille og roligt, men før eller siden rammer man bunden.

17
14. april 2015 kl. 13:46

Yeah, men de kan sku snart ikke tillade sig at blive sure hvis man kalder dem for Stasisvin, jeg kan efterhånden ikke se forskel.

4
14. april 2015 kl. 08:31

Jeg elsker hvordan Datatilsynet kan sige nej, og alligevel er politiet like "Yay, de siger det er imod loven, men vi gider ikke rette ind og forsøger lige at få gutterne på Christiansborg til at arbejde uden om!".

Det implicerer i øvrigt at vores eget politi mener de er hævet over loven. Hurra for det totalitære overvågningssamfund!

2
14. april 2015 kl. 07:58

Hvordan kan en medarbejder hos Rigspolitiet argumentere med så helt igennem tåbelige tolkninger af nævnte scenarier?

Jeg henviser ikke til selve forbrydelsen, men er politiet virkelig så tåbelige, at de ikke selv kan regne ud, at nummerplader kan skiftes mellem to forbrydelser?

Af alle de argumenter politiet kunne komme med til fordel for masseovervågningen er de nævnte de absolut mest uintelligente der kan bankes ud af jorden.

1
14. april 2015 kl. 07:50

Som IT kyndig må man jo gøre op med sig selv om man vil lade sine evner bidrage til at skabe produkter der tjener til at oliere glidebanen mod overvågningsstaten med det deraf følgende undertrykkelse og diktatur.

Desto færre og dårligere IT folk den slags firmaer kan tiltrække, desto dårligere undertrykkelses software kan de sende på markedet, og desto sværere er det for skumle typer i verdens centraladministrationer at indføre overvågning og undertrykkelse via IT.

10
14. april 2015 kl. 11:08

Hvis dette bliver en realitet, så er det vel et spørgsmål om at overbebyrde systemet. Det må være muligt at bede om agtindsigt i sådan et register. Så hver gang du kører i din bil og møder en politibil, så beder du efterfølgende om agtindsigt.