Disse fem teknologier vil definere de næste 10 år

Illustration: Bigstock
Intelligent software, hurtigere mobilt bredbånd og sammenblanding af fysisk og virtuel virkelighed i nye tekniske tilbud vil præge de næste ti år, mener it-medie.

Det næste årti vil software snarere end hardware udvikle vores byer, og ændre den måde, som vi arbejder, bor og bliver underholdt på, skriver TechCrunch.

Udgivelsen har samlet de fem teknologier, som anses som de mest forandrende for bylivet de næste 10 år.

Femte generation mobilt bredbånd, 5G.

5G er lige nu kun på markedsføringsstadiet, men som tidligere nævnt på Version2, eksploderer forbruget mobildata. Fremtidige teknologier kræver alle langt hurtigere trådløse opkoblinger, hvilket fordobler behovet for netværk hvert år.

Dvs. om ti år vil fobruget af mobildata være 1000 gange større end i dag.

For at opfylde efterspørgslen vil de nuværende makroceller der dækker et kvarter blive stadigt mindre, og fremover kun dække en enkelt boligblok.

Allerede i dag leverer teleselskaberne femtoceller, som er en lille antenne, som forbindes med mobilnettet med en IP-forbindelse og anvendes til at skabe lokal indendørs dækning, hvor dækningen ellers ikke er tilstrækkelig.

Og TDC har også allerede fortalt om ambitionen med picoceller, der kort fortalt er en basestation, der sikrer forstærket mobilsignal i bygninger.

Man forestiller picoceller i butikker og bygninger på under 5000 m2.

Computer vision (CV)

Blandt alle de sensorer, som bliver indbygget snart alverdens steder, vil video-as-a-sensor blive det vigtigste redskab - og måske den mest kontroversielle - i udbredelsen af analyse og overvågning af byerne i det næste årti.

Måling af støj, luftkvalitet og andre forhold er vigtigt, men computer vision giver en langt større vifte af muligheder og understøtter langt flere usecases.

Teknologien kan give større indsigt i befolkningstætheden, brugsmønstre, trafikafvikling og ressourceforbrug - fordi CV helt bogstaveligt giver os øjne på byen.

De virkeligt opsigtsvækkende muligheder opstår, når man kombinere de mange datastrømme.

Det skaber naturligvis bekymringer for privatlivets fred, eksempelvis tilbyder Movidius intelligent chip-baseret objektgenkendelse, men med pionerer som bl.a. Intel, der vil sikre 'tight security', mener TechCrunch overraskende nok, at der er grund til at tro, at fremtidsscenariet vil betyde beskyttelse af privatlivets fred.

Allerede nu er nærmest hver eneste butik, parkeringsplads og gadehjørne udstyret med kamera. Stadigt mere udbredt anvendelse af computeranalyse af billederne vil skabe mere overvågning men også nye muligheder.

Eksempelvis kan real-time 3D kort over byen bruges til at styre selvkørende biler rundt i byen - uden om børn, der leger på gaden. Det kan også hjælpe de kommunale tekniske afdelinger med data om forbruget i byen, eller understøtte kommercielle behov.

Mixed reality (MR)

Mixed reality er en blanding af virtual reality, augmented reality og den fysiske virkelighed for at skabe 'digitale lag', der omfatter reel fysik og computergrafik.

MR har måske det største potentiale blandt alle de fem teknologier, der er oplistet, og kan gå hen og erstatte mobiltelefonen til brug inden for underholdning, uddannelse og arbejde.

Virksomheder som Samsung , Google og Magic Leap er i fuld gang med f.eks. Google Glass.

I stedet for at rejse, kan man studere arkitektur i en by on-the-fly, man kan rundsprede oplysninger om f.eks. ens civilstatus i en dating-sammenhæng eller sende blodtype og puls for første respondenter.

Autonome køretøjer (AV)

Kloden rummer mere end en milliard biler. Det er trillioner af dollars at hente, hvis man kan sikre en hurtiger afvikling eller bedre udnyttelsen af transporten.

Diskussionen er fortsat om den højtudviklede forhandling mellem mennesker, der konstant foregår i trafikken, kan afløses af software, men selvkørende biler kan radikalt ændre den måde, som vi opfatter logistik og varelevering på i dag.

Kunstig intelligens og intelligent software (AI)

Intelligent software eller kunstig intelligens rummer muligheder, som vi ikke er i stand til at hverken forudse eller forstå.

Milliarder er beregninger og interaktioner på én chip skaber computere med IQ der er 100 gange større end de skarpeste menneskelige hjerner og kan dermed bl.a. afvikle processer langt mere effektivt og med færre fejl, end vi hidtil har set.

Det gælder styring, regulering og overvågning af rent maskinelt baserede systemer, f.eks. inden for IoT, som fremover med indbygget intelligens vil kunne fungere med lavere energi- og ressourceforbrug og med stærkt forøget levetid.

Men AI kommer også ind i som understøttelse eller erstatning af menneskelige, erfaringsbaserede processer, herunder medicinsk diagnosticering, vurdering af juridiske søgsmål, tekniske beregninger, sagsbehandling til journalistisk arbejde.

TechCrunch konkluderer, at med en kombination af de fem nye grundlæggende teknologier ligger der uendelige muligheder foran os.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

"Disse fem teknologier vil definere de næste 10 år" Det tror jeg nu ikke helt på,

"Femte generation mobilt bredbånd, 5G." Total ligegyldigt, mere Internet med fart på. Det forventer vi, lige som vi får mere, eller billige RAM og CPU Kraft. Hvis det var noget som var vigtigt, og som battet på udviklingen, så var det krav om fiber eller lignende til alle husstande.

"Computer vision (CV)" Vel igen, bare en del af udviklingen, se på hvad du har i din telefone efter hånden. Vil de lukke vejene ned for trafik, eller begrænse trafik, hvis det er for forurenet ? Hvis ikke, så er det bare mere data, om hvor usundt du har det. Og medvirkende til stress og dårligt liv.

"Mixed reality (MR)" Ja, men ikke en nyhed, sammen med VR har det været på vej i 30 år, og slår nu igennem til "folket" på grund af billigt hardware og grafikkort som kan trække læsset. Ikke på grund af software, eller udvikling.

"Autonome køretøjer (AV)" Ja, men igen det kan alle vel se, og det bliver ikke "gennemført" inden de 10 år er gået. Den gamle bilpark skal først udskiftes.

"Kunstig intelligens og intelligent software (AI)"

Ja igen, men ikke med "uendelige muligheder foran os." kun hvis man mener at arbejdsløshed giver det.

Hvad med at forudsige noget, som man ikke kan læse om i den daglige avis eller Ingeniøren, samt ikke er rene selvfølgeligheder.

Som, at bryst og prostatakræft er udryddet, eller næsten helbredeligt for 99.9%, sammen med meget tidligt diagnoser for tarmkræft, som også giver gode prognoser

At sikkert elektronisk valg opfindes, og repræsentativt demokrati afløses af direkte valg og et teknokrati. .

At TV i AIR, lukkes ned, sammen med DAB, og der bibeholdes kun en enkelt FM kanal til nød udsendelser. Resten af de "gode frekvenser" bruges til mobildata og lignende.

At sammen med indførelse af førerløse biler, så gøres offentlig transport gratis. Og persontransport mellem landsdelen afløses af "vakuum rør"

At sex (ikke kærlighed) i VR er lige så godt, som den rigtige vare. Heraf også en afvikling af det ældste erhverv.

At vi nok ikke skal regne med 100% arbejde til alle, måske et håb om 20-40% af det nu bestående. Som vi så skal finde ud af at dele på en måde.

Skattesystem, Transportsystem, Samfundssystem skal laves om når der ikke er er arbejde til alle. Og det eneste som mennesker kan tjene penge på, er et nulsums spil som aktiehandel. Som dog allerede nu, gøres bedre, og stadig bedre af computer.

At vi måske er på vej mod Mars.

Hvis man skal være lidt visionær, så vil jeg mene at mine bud er bedre, har mere indhold og sikkert holder. Men måske ikke helt, inden for 10 år for dem alle.

 • 10
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Jeg er heller ikke voldsomt imponeret. Pånær autonome køretøjer, er det blot simpel ekstrapolation af teknologier, der har været brugt i mange år. Når vi i de sidste ti år har set 3G telefoni og 4G telefoni, så skal der f.eks. ikke meget tænkehat til at spå, at 5G kommer.

Og selv om teknologierne bliver almindelige, er det nok lidt voldsomt at sige, at de vil definere de næste ti år, som overskriften siger. "Præge", som brugt i resumeet, er lidt bedre, men "ses i løbet af" er endnu bedre.

Sjovt nok er alle de nævnte teknologier indenfor IT, men det er ikke kun IT, der vil præge/definere de næste ti år. Forbedret batteriteknologi, billige solceller, og andre energiteknologier vil have lige så stor betydning. Medicinske gennembrud med udgangspunkt i genteknologi vil også betyde en del.

 • 2
 • 0
#4 Bent Jensen

Forbedret batteriteknologi, billige solceller, og andre energiteknologier vil have lige så stor betydning.

Men det er så noget som er en "simpel ekstrapolation af teknologier," :-)

Selv om simpel måske ikke er korrekt når folketing og politikere hver 3-5 år bliver fanget af at nu er teknologien, blevet så billigt at det vælter regler og love, så det skal laves hovsa løsninger.

Men batteri og Solcelle teknologien til sammen, vil betyde at mange kan gå helt offgrid, om 5-10 år. Og energi underskuddet om vinteren kan dækkes af billigt flaskegas fra tyskland brændt af i en brændsel celle, hvor spildvarmen så bruges til opvarmning.

Sammen med måske nu alt for dyrt anlagt og planlagt vindmøllestrøm, i forhold til solceller, så må det jo også være regerings nye politik. Hvis de forskellige forsyningssektor, som vand, el og varme skal "effektivisere og privatiseres", så må retten til udmeldelse af vand, el og f.eks, fjernvarme forsyningen jo være en del af pakken. Så man kan forlade et firma som bliver alt for dyrt. Så må aktionæren også tage de tab som kommer ved forkerte investeringer, og har dermed ikke mulighed at skubbe dem over på forbrugeren, der så kan forlade butikken.

Nå så fremsynet er de ikke, der tænkes selv med 2025 planen, kun maximalt 4 år frem. En så bred og vigtigt aftale, bør kun vedtages ved et forlig over midten. Så den holder ikke længe, og som regeringen selv har startet ud med, så er man jo ikke bundet af indgået forlig.

Nå, det sidste blev lidt politisk, men det er nok fordi man kan se hvor tåbeligt det er.

Den besparelse som der skal komme ud af dette, er allerede regnet ind i det som skal betale en skattelettelse. Når regeringen og det offentlige mørklægger noget, for at kunne lave en "god handel", så betyder det normalt at de sælger noget for billigt, eller køber for dyrt. Som med DONG, TDC, eller SKAT edb system. Gennemsigtighed og åbenhed, er normalt som med software ( :-) ) en god indikator på at noget er i orden.

 • 0
 • 0
#5 Mikael Kristensen

"At sikkert elektronisk valg opfindes, og repræsentativt demokrati afløses af direkte valg og et teknokrati. " Det handler ikke kun om teknisk sikre løsninger, men at alle også uden tekniske forudsætninger skal kunne gennemskue det.

"At sex (ikke kærlighed) i VR er lige så godt, som den rigtige vare. Heraf også en afvikling af det ældste erhverv." Er det så ikke mere MR/AR? Hvor ser du i øvrigt de muligheder, tænker at der stadig er meget lang vej?

"At vi nok ikke skal regne med 100% arbejde til alle, måske et håb om 20-40% af det nu bestående. Som vi så skal finde ud af at dele på en måde." Drop børnepenge og nedsæt arbejdstiden.

"At vi måske er på vej mod Mars." Hvis der er nogle hotte babes vil jeg gerne med :) Alternativt hvis man kan slippes for korruption og snydeøkonomi.

 • 0
 • 0
#6 Bent Jensen

"At sikkert elektronisk valg opfindes, og repræsentativt demokrati afløses af direkte valg og et teknokrati. " Det handler ikke kun om teknisk sikre løsninger, men at alle også uden tekniske forudsætninger skal kunne gennemskue det.

Kom lige til at tænke på. Kunne brug af Blockchain teknologi, ikke være det rigtige redskab til at løse problemmer med elektroniske valg. Det er vel et sted hvor alle de forcer det har, kan bruges ? Hemmeligholdelse, gennemsigtighed, ingen mulighed for ændring.

 • 0
 • 0
#7 Mikael Kristensen

Nej, for det løser ikke problemet. At forstå at Blockchain skulle være sikkert kræver en del IT-kundskab. Du giver alt magt til IT-eliten. Alle der kan stemme skal kunne se, forstå og verificere processen relativt nemt.

Så kan man lave nok så mange kurser i hvor sikkert blockchain eller anden IT løsning er. Man kan muligvis også argumentere for at det er mere sikkert end manuelle processer.

Folket har ret til at se aberne gennem glasburet, med diverse IT-løsninger hiver du gardiner for en del af befolkningen, som så blot skal stole på politikernes og IT-folks røverhistorier. Kan IT gøres sikkert, tjah, men så længe der går ged i processerne, så er vi lige vidt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere