Disse 7 eksperter skal rådgive politikerne før afstemning om e-valg

27. februar 2013 kl. 10:4418
Høringen om e-valg den 13. marts får plads til syv eksterne oplægsholdere. En af dem undrer dog Enhedslistens Stine Brix.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En storm af kritik af lovforslaget om e-valg, primært fra Version2-læsere, fik i december måned socialdemokraten Simon Kollerup til at søsætte en offentlig høring om e-valg. Og nu er listen af oplægsholdere klar til høringen, som finder sted den 13. marts på Christiansborg, oplyser Linda Johansen, sekretær for Folketingets Kommunaludvalg, til Version2.

På talerstolen kommer som ventet både tilhængere og modstandere af e-valg. Fra den offentlige sektor deltager Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice i Aarhus Kommune, mens den akademiske verden er repræsenteret ved Demtech-projektet, nemlig Carsten Schürmann fra IT-Universitetet, som er leder af Demtech, og professor Joseph Kiniry fra DTU, der er en del af Demtech og offentligt har meldt sin modstand mod e-valgs-lovforslaget ud.

De øvrige eksterne talere er Niels Elgaard Larsen fra IT-Politisk Forening, Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd, Christian Wernberg-Tougaard, der er formand for IT-Branchens sikkerhedsråd, samt Michael Hedelund fra Dansk Ungdoms Fællesråd.

Enhedslistens it-ordfører Stine Brix, som er en af de mest kritiske over for e-valg i Folketinget, glæder sig til høringen og tweetede om programmet, da det blev vedtaget i Kommunaludvalget. Hun undrer sig dog lidt over, at Dansk Ungdoms Fællesråd skal være blandt oplægsholderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg synes ikke, at de rigtigt har været fremme før og markere sig i denne her debat. Men så længe, der også er folk med, som ved rigtig meget om e-valg, er jeg sikker på, at vi nok skal få en god debat,« siger hun til Version2.

Fire af Folketingets politikere skal også på talerstolen til høringen. Udover økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, som er ansvarlig for lovforslaget om e-valg, bliver det formanden for Kommunaludvalget Malene Borst Hansen, initiativtageren Simon Kollerup, samt Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, som sidder med de afgørende stemmer og endnu ikke har besluttet sig.

Der er afsat to en halv time til høringen, fra kl. 9 til 11.30 den 13. marts, og alle interesserede er velkomne til arrangementet, så længe der er ledige pladser. Tilmelding er nødvendig.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
27. februar 2013 kl. 12:41

Man kan jo håbe (hvis man er modstander) at valgdeltagelsesprocenten styrkdykker. Så burde de vel indse at det her nok ikke er et godt træk.

Man kan jo ikke ytre sin mening på det område ved at stemme ser det ud til.

12
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den ons, 02/27/2013 - 12:25

hvad så med omkostningerne? Man er vel nød til at sikre sig et helt andet beredskab ved ISP'er/netværksleverandører, man skal sikre sig mod strømsvigt (og nej det er ikke praktisk muligt med nødstrømsanlæg på alle valgsteder).

For mig at se kommer man ikke uden om at skulle have samme antal analoge stemmesedler liggende parat, have den samme mængde ansatte til optællinger og andre praktiske opgaver.

Så i forhold til i dag opnår man ikke andet end at man mange dobler udgifterne, og reelt kun vinder en hurtigere optælling samt en forventning om færre ugyldige stemmer, men så er der heller ikke opnået en tøddel mere.

8
27. februar 2013 kl. 11:54

Det undrer lidt, at der ikke er representanter for den del af it-branchen, der sandsynligvis (som de eneste) vil høste en økonomisk fordel af e-valg. Det er muligvis bare sølvpapirshatten der trykker, men det har længe virket som om "nogen" har solgt ideen til visse politikere, der siden desperat har prøvet at finde argumenter for at e-valg er en god idé.

Indtil videre kommer de eneste positive tilkendegivelser for forslaget jeg har set fra Per Andersen og Miracle Mogens Nørgaard. Jeg tvivler på at det er de to herrer, der har forført politikerne, dertil er deres indsigt i sagen (bedømt udfra deres udtalelser), og deres chance for at få en bid af kagen, for begrænset.

Måske er det bare mig, der er paranoid, og måske er der vitterligt igen lobbyister der har presset på...

9
27. februar 2013 kl. 11:59

Arhh. Hvis der havde været representanter for de mulige leverandører i panelet, mon ikke også det kunne udlægges temmeligt kritisk?

10
27. februar 2013 kl. 12:13

Bestemt.... men jeg vil hellere have at de gør deres inflydelse gældende i det åbne end i det skjulte. Det giver en bedre mulighed for at tilbagevise deres argumenter, og det udstiller de politikere, der stadig lytter til dem

6
27. februar 2013 kl. 11:21

Ivan Damgaard og hans viden om bl.a. secure multi-party computation kunne være rigtig interessant at få med ind over..

19
28. februar 2013 kl. 12:47

I'm aware of Ivan's work in the area and he and DemTech do keep in touch.

5
27. februar 2013 kl. 11:20

--- og synes det er godt at nogle af "gidslerne" for at vi pinedød skal have evalg er på banen. Det kan være at deltagelsen af "almindelige mennesker" giver en mere brugbar debat.

De unge mennesker er trods alt en væsentlig del af befolkningen, og samtidig "vokset op" med IT. Samtidig ser de (en generalisering) ikke et problem i at blotlægge deres gøren og laden på nettet - derfor tror jeg det kan være godt at de bliver involveret direkte i debatten.

7
27. februar 2013 kl. 11:25

De unge mennesker er trods alt en væsentlig del af befolkningen, og samtidig "vokset op" med IT. Samtidig ser de (en generalisering) ikke et problem i at blotlægge deres gøren og laden på nettet - derfor tror jeg det kan være godt at de bliver involveret direkte i debatten.

De unge skal lære, at det ikke er særlig klogt, at blotlægge deres gøren og laden på nettet. Og at det vil have konsekvenser for demokratiet, hvis folk er dybt ligeglade. Selve modelen vi stemmer ved skal tage sig af de ting folk glemmer (f.eks. hemmeligt valg).

Det er naivt og kortsigtet at tro at datamater blot er fremtiden.

1
27. februar 2013 kl. 11:03

Man kunne fristes til at tro at DUF er "bestilt" til at komme og fortælle at de unge lissom vil synes det er konge meget mere svederen at stemme hvis der lissom er en touchscreen eller noget...

17
27. februar 2013 kl. 17:23

En bekendt kunne en gammel druksang der hed "DUF skal betale". Den handlede vist om at DUF er en slags hjerneloes offentlig pengekasse som aldrig stiller spoergsmaal og bare skal malkes. Betryggende at den slags klaphatte som lever af den til enhver tid siddende regerings velvilje nu skal ophaeves til eksperter.

2
27. februar 2013 kl. 11:11

Knæhøj karse mand!

Jeg ville da helt sikkert stemme hvis jeg ligesom kunne få lov til at røre ved en datamat i stedet for en blyant. Faktisk tror jeg jeg ville stemme flere gange!