Disney sagsøges for at høste børns oplysninger uden om forældrene

7. august 2017 kl. 07:243
Disney har indhentet personlige oplysninger om de børn, som bruger deres app. Dette er ifølge et nyt søgsmål sket helt uden forældrenes viden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En søgsmål er blevet lavet mod Disney for at indsamle børns personlige information uden forældrenes viden. Det skriver The Register.

Anklagen går på, at underholdningsgiganten sporer børnenes lokationer og aktiviteter, uden at forældrene er blevet informeret og bedt om tilladelse. Det er blandt andet børn, som har benyttet sig af app'en 'Disney Princess Palace Pets' og 42 andre Disney-spil til smartphones og tablets. Dette kan i sidste ende overskride privacy-reglementet Children's Online Privacy Protection Rule (COPPA).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge søgsmålet beder applikationerne ikke om tilladelse, før de bruger softwareudviklingspakker til at tillægge brugere (børnene) unikke identifikationer og derefter bruger disse til at spore børnenes lokation såvel som in-game-aktivitet og aktiviteter på tværs af enheder. Denne information bliver så solgt til annoncører, som kan lave målrettet markedsføring ud fra dette.

»At tillade firmaer at anskaffe vedvarende identifikationer associeret med børn kommer til at gøre dem udsat over for den adfærdsbaserede marketing, som COPPA var designet til at forhindre,« skrives der i søgsmålet, som i øvrigt er et class-action-søgsmål, hvilket vil sige, at en mindre gruppe individer sagsøger på vegne af en langt større gruppe (dvs. forældre til børn, som bruger disse apps).

Ud over erstatning for skader så kræver søgsmålet, at Disney med det samme stopper med at indhente oplysninger uden en voksens tilladelse.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. august 2017 kl. 15:11

Men der bliver vel også givet explicit lov ved at læse at en App kræver adgang til f.eks identitet, for derefter at give tilladelse til dette?

2
7. august 2017 kl. 09:56

Det er irrelevant i dette kontekst. Forældre skal give explicit ret til at deres børns information må gemmes som data. Det gælder både websites og apps.

En konto/login/tracking osv. skal alt sammen have forældrenes accept.

At få den accept er et bæst i sig selv. Man har hidtil ment det var okay at sende en email til forældrene og bede om "OK" igennem et link. Det bliver udfordret i øjeblikket. Alternativet pt er at man beder om kreditkort oplysninger og hæver 1 "øre" (og oftest sender den tilbage igen) fordi børn normalt ikke har kreditkort. Men forældre er sjovt nok ikke meget for at give kreditkort info ud til en gratis app eller website.

Tag et kig på COPPA. Det er ikke underligt at der stort set intet socialt bliver lavet til børn.

1
7. august 2017 kl. 08:00

Der bliver vel givet tilladelse via de respektive App stores.

Og så vidt jeg husker står der også specificeret hvad en tilladelse kan bruges til. I hvert fald på android