Direktør for Teleindustrien: Sim-kort-afsløringer er dybt utilfredsstillende

Illustration: Mads Lorenzen
Det er ikke længe siden, industrien diskuterede netop denne sikkerhedstrussel. Alligevel faldt tre af fire selskaber i, da Version2 og Ingeniøren trykprøvede deres basale sikkerhedsprocedurer.

Alle teleselskaberne har procedurer på plads, der burde have forhindret Ingeniøren og Version2 i at få udleveret nye, aktive sim-kort til eksisterende numre uden at kræve ID.

Denne uretmæssige adgang til andres telefonnumre kan man som økonomisk kriminel, jaloux ekskæreste eller stalker bruge til at trænge dybt ind i offerets personlige og digitale liv.

Læs også: Sådan udnytter svindlere teleselskaber til at hacke danskere

Ikke desto mindre viste Ingeniøren og Version2’s stikprøver, at tre af de fire store teleselskaber Yousee, Telenor, Telia og 3 i svingende grad udleverede sim-kortene til folk, de praktisk talt ikke aner, hvem er.

»Det er noget rigtig møg, og det er dybt utilfredsstillende. Det er ikke længe siden, vi sad på tværs af branchen og diskuterede det her,« lyder det fra Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, telebranchens interesseorganisation.

»Jeg ved derfor, at alle selskaberne har procedurer på plads, og derfor er det værd at overveje, hvad vi nu skal gøre som branche når vi kan se, de ikke bliver overholdt,« siger Jakob Willer.

Skader tilliden til selskaber

Direktøren erkender også, at sager som denne svækker tilliden til telebranchen.

»Hver eneste gang, der er en sag af den her art, som viser, at sikkerhedsprocedurerne ikke bliver fulgt, smitter det negativt af på branchen. Så jeg ser med alvor på det her og beder selskaberne stramme op,« lyder det fra Jakob Willer, der dog erkender, at det er begrænset, hvad han kan gøre fra centralt hold.

»Det er ikke meget, jeg kan gøre fra centralt hold. Selskaberne er som sådan enige om rammerne for, hvordan sikkerhedsprocedurerne bør se ud, så der er ikke tale om uenighed mellem selskaberne,« siger Jakob Willer.

»Jeg kan kun være med til at italesætte, at det her er meget, meget ærgerligt, og at jeres stikprøver lader til at vise, at det her ikke er noget, der bør ignoreres,« siger Jakob willer.

»Du må endelig ikke tro, vi bagatelliserer det her,« slutter formanden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mogens Ritsholm

Jakob Willer er direktør for Teleindustrien.

Ifølge TIs hjemmeside er det Lasse Andersen, Telia. der er formand.

Version2 burde følge op med at spørge den rigtige formand, om han er enig i Jakob Willers vurdering, når man nu har bragt formanden på banen i sagen..

 • 1
 • 1
#2 Jonas Iversen

...det egentlige problem er faktisk ikke at nogen har udleveret nogen simkort, problemet er dem som benytter mobil-telefonummer som en sikker og unik indentification (dvs. diverse site, virksomheder og organisationer m.v.). Det er dem der skal sikre sig, at de SIKKERT identificerer individet, og hér kan et mobilnumre IKKE bruges. Lad os bare lege at en tele-medarbejder aldrig vil udlevere et sim-kort til en uretmæssige ejer igen. Men han vil jo selv kunne udleveret ét til sig selv, en ven eller en russer for kr. 20.000. Dvs. uanset hvad vil det aldrig blive sikkert. Men kan trække den samme parallel til CPR numre, problemet er ikke når disse udstilles/offentligøres, problemet er dem som bruge CPR som en sikker og hemmelig indentifikationer. Man undres.....

 • 9
 • 5
#3 Mogens Lysemose

Så du mener ikke at det i sig selv er et problem at hvemsomhelst man kan overtage dit (firmas) telefonnummer?

Jeg er med på at sms som 2-faktor godkendelse (TFA) er et skred i anvendelsen af telefoner, men det er da også et problem i sig selv at man kan kapre en telefon fra en privatperson eller et firma uden at identificere sig selv.

 • 12
 • 0
#8 Henrik Eriksen

Kan et falsk simkort fra ex yousee hacke en telefon, som har ex telia som udbyder?

Nu er det jo telefonnummeret som er registreret hos hos Telia, så hvis du kontakter Yousee for at få et 'nyt simkort til din telefon', så vil de jo fortælle dig at du slet ikke er abonnent hos dem. Så hvis du ikke ved hvor telefonnummeret hører til, så må du ringe rundt til dem alle indtil du finder den rigtige.

 • 1
 • 1
#9 Povl Hansen

Lad os bare lege at en tele-medarbejder aldrig vil udlevere et sim-kort til en uretmæssige ejer igen. Men han vil jo selv kunne udleveret ét til sig selv, en ven eller en russer for kr. 20.000. Dvs. uanset hvad vil det aldrig blive sikkert.

Kan du slet ikke se af du modsiger dig selv :D

hvis han aldrig vil udleverer et simkort til en uretmæssig ejer, så vil han jo netop ikke udleverer et simkort til sig selv, en ven, eller hvems som helst der er ikke er den uretmæssige ejer, det starter du jo med af sige af han aldrig ville gøre

altså er et simkort 100% sikker

 • 1
 • 0
#10 Povl Hansen

Kan et falsk simkort fra ex yousee hacke en telefon, som har ex telia som udbyder? Eller skal begge kort være fra samme selskab? Michael Høst Rasmussen

Simkortet hacker ikke telefonen Medarbejderen fra telefonselskabet skriver i deres system af det nye simkort tilhører dit telefonnummer

Men for af kunne udskifte simkortet , kræver det af der er allerde er lavet et simkort, derfor kan du ikke få et nyt simkort til et Telia nummer hos Yousee

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere