Direktør: Nulfejls-kultur og manglende tillid er skyld i fejlramte digitaliseringsprojekter
Når store offentlige it-projekter som EFI og Polsag går i vasken, og andre projekter ikke kan indfri de lovede besparelser, som det sker ved Sundhedsplatformen, så skyldes det manglende tillid mellem leverandørerne og de offentlige indkøbere samt en virksomhedskultur, der ikke tolererer fejl.
Sådan ser administrerende direktør i Formpipe Thomas à Porta på det. Han har 10 års erfaring med udvikling af it til det offentlige på bagen, bl.a. som salgsdirektør og direktionsmedlem i KMD.
»Det offentlige har en nulfejlskultur. Det kommer til udtryk, når man for at undgå fejl prøver at beskrive yderst præcist, hvad man vil have, og så får en leverandør til at bygge præcist det. Realiteten er bare, at verden er fuldstændig anderledes, end man havde skrevet i udbuddet, når projektet så endelig er færdigt,« siger à Porta til Version2 i et interview.
Et fleksibelt system Bygget i C# Udnytter bl.a. .NET, Microsoft BizTalk 2013, Sharepoint og integrering med Microsoft Office 2013 80 procent af alle data er gemt i XML og lagret med SQL og Oracle 12c.Fakta: TAP-Systemet, der administrerer landbrugsstøtten
Formpipe leverer elektroniske sags- og dokumenthåndterings (ESDH)-systemer til offentlige kunder og har udviklet et stort administrationssystem, der bruges til at søge om, sagsbehandle og udbetale EU’s landbrugsstøtte i Danmark for Landbrugsstyrelsen.
35.000 danske landmænd nyder godt af, at det er lykkedes Formpipe at automatisere 75 procent af ansøgningerne om landbrugsstøtte, og systemet håndterede en rekordstor belastning i februar på 1.300 ansøgninger på førstedagen for ansøgningsrunden. Brugerne kalder systemet ‘så godt som det kan blive.’
Succesen tilskriver à Porta, at det er lykkedes Formpipe og Landbrugsstyrelsen at bygge et fleksibelt system, der kan tilpasses lovændringer fra EU, at de er sluppet uden om nulfejlskulturen, samt at de har opnået gensidig tillid og godt samarbejde mellem sig.
»Jeg har prøvet det andre steder. Når en fejl opstår, så sidder kunden og leverandøren og venter på, at den anden blinker. Men når den anden blinker, er det altid for sent. Og så ender det med at blive meget dyrt at rette op på, eller at det forsinker projektet,« siger à Porta.
Vi må fejre dem, der tør fejle
For at undgå de rigide systemer, der opstår af de nøgterne produktkrav, mener à Porta, at vi i stedet skal finde nogle smartere udbudsformer, der lægger op til forhandlinger. Det fleksible system, der kan tilpasses reformer og nye krav, kommer, når leverandøren kan komme med forslag til ændringer.
»Der skal fra topledelsen hos kunden og hos leverandøren være jævnlige møder, hvor man deler ting, og hvor det ikke er et spil om, hvem der har fejlene. I stedet skal man skabe den her fælles forståelse af, at vi kun lykkes sammen, og det kræver modenhed og tillid,« siger han.
Der er også en tendens til dette for tiden, hvor bl.a. Region Syddanmark laver markedsdialog med potentielle leverandører, inden den formelle udbudsrunde starter. Thomas à Porta ser dog gerne, at denne samtale fortsætter inde i selve udbudsprocessen.
Hvordan man opnår den modenhed og tillid, en god dialog kræver, kan han dog ikke svare kortfattet på.
»Vi må jo erkende, at vi alle er mennesker og laver fejl. Men vi skal fejre de ledere, der tør gå forrest med det i det offentlige,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.