Direktør ansatte sin datter som it-sikkerhedschef: »Jeg troede det var en joke«

18. januar 2017 kl. 11:3222
Måske er min moral forældet, men jeg synes ikke, det er i orden, lyder det fra medlem af Syd Energis repræsentantskab til ansættelsen af topchefens datter som it-sikkerhedschef.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da energi- og teleselskabet Syd Energi tilbage i februar 2016 ansatte direktøren Niels Duedahls 25-årige datter, Anne Duedahl, som ansvarlig for virksomhedens it-sikkerhed, var der tale om dårlig ledelsesskik og nepotisme.

Så klar er meldingen fra repræsentanskabsmedlemmet i Syd Energi Mogens Elmvang fra Augustenborg.

»Jeg troede, der var tale om en joke, da jeg hørte det. For mit vedkommende er det et spørgsmål om moral og etik, og jeg synes ikke, det er i orden, at direktøren ansætter sin datter. Det hører under begrebet nepotisme, og det er ikke god ledelsesskik,« siger han til BT.

Mogens Elmvang er en af de 350 repræsentantskabsmedlemmer, der har en afgørende stemme, når bestyrelsen til Syd Energi skal udvælges. Derfor håber han også, at man fra bestyrelsens side nu vil kigge nærmere på ansættelsesproceduren, så man undgår den slags misforståelser fremover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Version2 har tidligere omtalt sagen. Blandt læserne er der stor uenighed om, hvorvidt ansættelsen er et problem. Eksempelvis skriver Henrik Kramshøj:

»Jeg har svært ved at tro en 25-årig har den ballast, som dette kræver, selv med en hær af konsulenter - som jo netop skal sættes i gang fornuftigt med overblik,« skriver han i vores debat.

For Mogens Elmvang er det udslagsgivende, at der er tale om et andelsselskab:

»Var det et privat firma, så kunne de gøre, hvad de vil, og det er muligvis mig, der er forkert på den, og min moral, som er forældet, men jeg synes ikke, det er i orden,« siger han, og understreger, at der ikke er tale om en personlig holdning til Anne Duedahl, men at hele situationen er noget uheldig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medlemmer i Syd Energis bestyrelse har over for Jydske Vestkysten givet udtryk for, at det trods Anne Duedahls kompetencer kan give anledning til spekulationer om nepotisme.

Derfor har man ifølge bestyrelsesformand Jens Bahne Jørgensen besluttet, at man på det kommende møde skal tage stilling til en redegørelse om Anne Duedahls ansættelse.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
29. januar 2017 kl. 20:23

Der er aldrig nogen der har sagt at hun har CISSP certificeringen! Men der er flere der har påpeget at hun ikke kan have nået at få erfaringen som CISSP' kræver, som 25 årig, med hendes CV.

Og nej, man bliver ikke en god sikkerhedsansvarlig blot fordi man har overstående..

Lad nu være med at træde i dødvande over ting som ikke kan passe...

21
19. januar 2017 kl. 11:28

Hendes ansættelse er godkendt af bestyrelsen og har ikke noget med Niels og gøre.</p>
<p>Så når jeg siger gå efter manden, så er det fordi at det er Niels folk er ude efter.

Hvis folk er ude efter "Niels", kunne det jo være fordi det han har udvist manglende dømmekraft i indeværende sag...

Problemet er jo, at der er åbnet for en bredside af kritik, når nu direktørens datter, der hverken har erfaringen eller uddannelsen til at fremstå som et åbenlyst valg til stillingen, kan blive ansat.

I ejerledede virksomheder, er det ikke uhørt at farmand lemper datteren ind på en post i virksomheden, der måske er lidt tungere end hendes kompetencer kan bære, for at udvikle hende til at overtage biksen når farmand takker af.

Fair nok, han ejer den, så hvis hun klumrer i det, er det farmands penge det går ud over.

Men selv i disse tilfælde vil datteren skulle vise at hun er der, fordi hun kan klare sagerne, og ikke kun er der fordi efternavnet matcher. Og skulle hun træffe beslutninger der ikke har så heldige effekter, og det ikke får de store konsekvenser for hende, så vil snakken gå; "Havde det være enhver anden end chefens datter, var vedkommende blevet fyret".

I dette tilfælde er farmand så "kun" direktør, og ikke ejer. Det vil åbne for en masse snakken i krogene, spekulationer om nepotisme, og alle de ting vi ser i denne diskussion.

Og det hele for andre folks penge og ejerandele.

Derfor er det her et tegn på manglende dømmekraft fra de involverede i beslutningen - fra både direktøren, bestyrelsen, den ansættende leder, og også datteren selv.

Hvis hun vitterligt var så kvalificeret, havde alle vundet ved at hun havde søgt - og naturligvis fået - en tilsvarende stilling i en anden virksomhed, hvor udelukkende kompetencer kunne have gjort udslaget.


I København er nepotismen blandt topledere mere subtil. Her ansætter man hinandens sønner og døtre. Det er mindre gennemskueligt.

Præcis. Og ikke engang den model har direktøren og datteren kunnet regne sig frem til og iværksætte i dette tilfælde. Det vidner ikke om de store evner til at tænke sig om.

20
19. januar 2017 kl. 11:16

Undskyld mig, men hvornår har det nogensinde stoppet nogen på det niveau, at kompetencerne var enten under mål eller helt fraværende?

19
19. januar 2017 kl. 11:01

Hvad er hendes CISSP-certifikat-nr.? - vil gerne slå det op.

Hvem har skrevet under på hun har 5 års erfaring indenfor IT-sikkerhed?

Samlede hun erfaringen i som fultidsansat i sommerferierne i folkeskolen (0-9 klasse), gymnasiet og uni.?

Hvem myrdede Palme?

Tror aldrig vi får det sande svar.

18
19. januar 2017 kl. 10:46

Jeg er ikke enig i at han brænder penge af. Investeringen i fiber kommer alle andelshaver til gode.

Så kan vi diskutere invisteringen i tv, som det er noget som skal til for at enable deres fiber.

Hvis vi skal snakke om at brænde penge af, så skal vi nok snarere kigge mod trefor(ewii.com)

17
19. januar 2017 kl. 10:36

Han investere...

Nu er SE altså et andelsselskab, ikke Duedahls private legeplads!

Så Duedahl investerer ingenting, han brænder bare selskabet penge af - det er noget helt andet!

16
19. januar 2017 kl. 10:28

Jeg håber at der er nogle der ser om det hun laver er pengene værd. En CISSP er ikke et kvalitetstegn, som de selv siger 1 inch deep, 1 mile wide. Det er overfladisk kendskab til IT Sikkerhed. Folk uden teknisk kendskab synes dog at det er meget teknisk.

Hvis man skal køre afdelingen uden en faglig tung leder, så kræver det at der er fagligt tunge personer i organisationen (og ikke eksterne konsulenter) man kan støtte sig til. For IT Sikkerhed er og bliver en disciplin hvor man skal have forretningskendskab, og lave de nødvendige afvejninger og styre risikoen. Det er også vigtigt at vide, at IT Sikkerhed kan man ikke købe sig til. Rigtigt meget sikkerhed er arkitektur og kompromiser, ikke kasser og software.

Uden viden er det svært bare at starte på et lille område som netværkssikkerhed. Men det er et af de områder hvor man antager at der virkelig er styr på det. De fleste beslutninger gør at der er medarbejdere der skal ændre måde at arbejde på, og man skal kende kulturen for at vide hvor langt man kan gå hvor hurtigt. Der vil altid være modstand mod forandringer.

14
19. januar 2017 kl. 07:25

Det skal KUN SE UD som om det ikke er et vigtigt job i medierne... og overfor bestyrelsen.

Helt ærligt : Hvor mange tager IT-sikkerheden SÅ alvorligt i Danmark? Vore "kære folkevalgte" gør ikke. Jeg har desværre også mødt mange på direktionsgangen, som heller ikke gør det. Især ikke, når der skal handling / penge bag.

Så mon ikke, dette blot er en mulighed for at få lille-pigen i job i en ledelsesstilling, som pynter på CV'et?

13
19. januar 2017 kl. 01:53

En jobannonce skriver for en "junior it-specialist" hos SE: "Du vil indgå i vores voksende IT sikkerhedsteam, som er en del af en større IT afdeling med 45 engagerede kolleger."https://www.se.dk/job-og-karriere/ledige-stillinger/2016-11-06

Det synes at være begrænset hvor meget fokus SE har haft på it-sikkerhed som et selvstændigt område. Udfra Anne Duedahl's LinkedIn virker det næsten som om hun var den første dedikerede it-sikkerhedsperson ansat i firmaet (eller den del af firmaet?).

12
18. januar 2017 kl. 23:23

Hendes ansættelse er godkendt af bestyrelsen og har ikke noget med Niels og gøre.

Så når jeg siger gå efter manden, så er det fordi at det er Niels folk er ude efter.

Al snark om hvor vidt man kan være chef uden selv at være specialist på et område giver jo ikke mening. Hvis hun er god til at skabe rammerne og kan finde de rigtige folk til at løfte opgaven.

Taylor og Scientific Management høre fortiden til.

11
18. januar 2017 kl. 23:13

Hvem er gået efter manden?

Enhver med indblik i IT-sikkerhed bør undre sig over den ansættelse. Jeg vil opfordre dig til at undersøge det med samme omhu, som kort over udrulning af internet i Jylland.

Mener du også at direktøren for Rigshospitalet skal ansætte sin datter som chef kirurg, fordi hun har taget et aftenskolekursus i førstehjælp eller er uddannet slagter?

Er det OK, så længe hostpitalsdirektøren blot er visionær og driftig nok?

Skide være med patientsikkerheden... og IT-sikkerheden.

Det kan da godt være du vil være til grin for dine egne penge - jeg kan se du er vant til det.

Det var at gå efter manden, Sven - kan du mærke forskellen på skinnebenet ;-)?

10
18. januar 2017 kl. 19:47

Jeg tror det her handler om noget helt andet.

Niels Duedahl er en driftig mand. Han investere og har visioner, det er ikke alle som er enig med ham.

Som jeg forstår den her sag, så er det ikke ham, men folk i en anden afdeling som har vurderet at Anne Duedahl, har det de har brug for.

Så har de fået lov til at ansætte hende.

Når jeg kigger på kortet på https://vivilhaveinternet.dk/, så er jeg ikke i tivl om hvor det firma som er bedst til at rulle internet ud ligger.

9
18. januar 2017 kl. 15:55

Jeg vil opfordre til at se i jobindex.dk arkiv - Hvad er kravene til en sammenlignelig stilling?

Kan I finde nogen, hvor man ikke skal have en relevant uddannelse og min. 5-10 års erfaring indenfor IT-sikkerhed?

Jeg kan ikke finde nogen hvor kravet er man er nyuddannet Business Intelligence specialist

7
18. januar 2017 kl. 15:32

Det skal KUN SE UD som om det ikke er et vigtigt job i medierne

Jeg ved ikke, hvad der lyder værst - at hævde, at der ikke er tale om et topjob, når man er sikkerhedsansvarlig for en større del af forsyningsnettet ( =kæmpe bommert), eller at have besat et topjob via nepotisme? (= kæmpe bommert)

Begge dele lyder meget lidet tillidsvækkende, efter min mening, og det kan undre, at direktøren ikke kan se det. Det er lige før, jeg ikke ved, hvad man skal være mest bekymret over....

Og sjovt nok lyder dirketørens begrundelse jo nærmest som en tilståelse: Ja - det var nepotisme - men jeg syntes ikke, at det var så slemt, for der var ikke tale om et topjob (!!!!????!!!).

6
18. januar 2017 kl. 15:22

Det skal KUN SE UD som om det ikke er et vigtigt job i medierne... og overfor bestyrelsen.

Det kaldes PR, krisestyring, pressehåndtering eller spin. Normal bruges det til at beskytte virksomheden og dets brand.

Her til at beskytte familien Duedahl mod deres egne andelshavere og bestyrelse indser sandheden.

Ret smart at bruge andelshaverens egne penge og resourcer til spin, mens de involverede parter ikke selv vil udtale sig.

Det hele hviler nu på om bestyrelsen kan gennemskue den åbenlyse løgn.

5
18. januar 2017 kl. 15:16

Vice- og økonomidirektøren hos SE lever tydeligvis ikke i 2017, og han bør med sådan en beslutning og udtalelse på samvittigheden mærke sin taburet vakle ganske kraftigt, hvis bestyrelsen ellers har lidt røv i bukserne!

4
18. januar 2017 kl. 14:32

Fra BT artiklen:

Syd Energis vice- og økonomidirektør Gert Vinther Jørgensen forsvarer beslutningen over for Jydske Vestkysten</p>
<p>Da der ikke var tale om et topjob, men et job på niveau fire, følte jeg, det var forsvarligt sammenholdt med Anne Duedahls kvalifikationer,«

Hvordan en i hede hule helvede kan ansvaret for IT sikkerhed i et stort energiselskab ikke være "et topjob"?

Læser de mennesker ikke aviser?

Er de ikke klar over at netop energiselskaber er blandt de mest oplagte terrormål og krigsmål, samt at nutidens terrorister og militær foretrækker IT som våben?

Har de ikke forstået hvor alvorlige konsekvenser et IT indbrud med onde hensigter, kan få for hele den landsdel de leverer energi til?

Ifølge "Energi Syds" webside leverer de udover energi også bredbånd ......

3
18. januar 2017 kl. 13:33

Hun havde hverken relevant uddannelse eller faglig erfaring, da hun fik stillingen. Se hendes LinkedIn.

Nogen skrev hun er CISSP-certificeret - hvordan det? Har hun arbejdet fultid med IT-sikkerhed siden gymnasiet, samtidig med hun tog en fuldtids-uddannelse indenfor Business Intelligence?

Løgnen hænger ikke sammen ligegyldigt hvor meget presse, PR-folk og andre i SE misbruges til at stå på mål for familien Duedahl. De laver ellers et fremragende arbejde.

Hun var ALDRIG blevet inviteret til første samtale indenfor IT-sikkerhed af enhver objektiv HR-manager i enhver anden organisation.

Men nu får hun nok en ny stilling via fars kontakter i VL-gruppen.

2
18. januar 2017 kl. 12:25

Kunne man ikke også lave en kompetence afklaring, så det sort på hvidt kan blive klarlagt om hun faktisk har den fornødne viden om IT sikkerhed.

1
18. januar 2017 kl. 11:42

Vildt at man kan have en direktør, der overhovedet kan have ideen, at det kan overvejes.. privat eller ej, så holder den da overhovedet ikke vand, og hvis den endelig skulle, måtte det være bestyrelsen, der traf afgørelsen uden direktøren var inde over.. men er da nemmere for alle parter at undgå