Din router er en del af et globalt positions-system

Flere års dataindsamling har givet it-giganter et loka­tionsnetværk, hvis hardwareskelet består af millioner af routere i private hjem.

»Lokaliteternes nøjagtighed forbedres, når wifi er slået til.«

Sådan lyder beskeden fra en iPhone, der forsøger at finde sin placering uden adgang til et trådløst netværk. Og det er der en god grund til.

It-selskaber som Apple, Google og Microsoft har i årevis kortlagt utallige private routere – hvad de hedder, og hvor de befinder sig. Ved at vide, hvor de trådløse routere står, kan selskaberne fortælle enhver telefon med adgang til et kortlagt wifi-netværk, hvor enheden omtrent befinder sig. Fordelen er, at systemet fungerer hurtigere end GPS og virker indendørs.

Læs også: Cookielov presser dansk selskab, mens Microsoft, Google og Apple går fri

Nærmere bestemt gemmer it-giganterne en routers såkaldte MAC-adresse, der er en unik værdi, som routeren har fra producentens side. Sammen med MAC-adressen logges den fysiske placering samt routerens SSID, der er det navn, som det trådløse netværk har.

For at indsamle nok wifi-data til konsistent at lokalisere en telefon, har selskaber kørt systematisk gennem utallige gader og byer og kortlagt routere i det globale netværk. Siden 2010 har Google foretaget opsamling af MAC-adresser fra sine ‘street­view-biler’, der leverer fotos til it-gigantens kortsystem, men også Microsoft og det mindre selskab Skyhook har kørt verden tynd i en jagt på wifi-data. Skyhooks database alene tæller over 800 millioner routere og telemaster.

Og selvom signalet fra din router ikke kan fanges fra offentlig vej, kan den stadig indgå i et – eller flere – verdensomspændende loka­tions-netværk. Datasættet bliver nemlig løbende opdateret af samtlige telefoner, der benytter tjenesterne.

En Windows-phone vil for eksempel automatisk scanne efter wifi og sende fundne routeres MAC-adresser samt telefonens placering tilbage til databasen, hver gang en app bruger information om telefonens placering. Metoden sikrer, at nye routere bliver tilføjet og giver samtidig selskaberne adgang til milliarder af enheder, som kan holde det enorme datasæt ved lige på daglig basis.

Meget tyder på at fremgangsmåden stemmer overens med den anvendt af det danske firma Blip Systems, hvis teknologi bliver brugt til at overvåge trafikken på vejene. Det foregår ved, at systemet indsamler den unikke MAC-adresse fra bilisters smart­phones og derigennem kan kortlægge trafikstrømmen i en by. Erhvervsstyrelsen har dog ifølge en foreløbig udmelding sagt at metoden er omfattet af det såkaldte cookiedirektiv – og det betyder, at man skal have tilladelse fra den enkelte bilist, hvis dennes MAC-adresse skal bruges til andet end det, brugeren har bedt om. Derfor er overvågningssystemerne fra Blip Systems sat på hold.

Styrelsen vil dog ikke kommentere, at de tre it-giganter – blandt andre – bruger teknisk set den samme metode i deres globale kort-tjenester. Her har virksom­hederne i årevis indsamlet MAC-adresser og positioner på routere i hele verden, og bruger data til at fortælle telefoner, hvor de befinder sig.

Ifølge professor ved Aalborg Universitets institut for elektroniske systemer Knud Erik Skovby forsømmer embedsværket at undersøge Apple, Microsoft og Googles fremgangsmåde, fordi de store selskaber er indviklede og besværlige.

Enkelte virksomheder tilbyder router-ejerne en mulighed for at komme ud af datasættet. De har dog ikke kunnet blive enige om metoden: Google vil undlade at mappe et trådløst netværk, som har et navn, der ender på ‘_nomap’, mens Microsoft tilbyder at lade din router være i fred, hvis du tilføjer MAC-adressen til selskabets ‘sorte liste’.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Flemming Larsen

Andoid har en funktion som automatisk tager backup af netværksindstillingerne når man kobler sig på sin hjemme WiFi.

Sammenhold med GPS positionen har Google således bygget en pæn stor database med WiFi netværk med en ganske sikker positions angivelse.

Og det helt uden at skulle ligge og køre rundt i landskabet. Brugerne af android uploader helt af sig selv (med eller uden deres viden) selv dene information.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere