Omstridt netneutralitet under angreb i forslag om 'det åbne internet'

Politikerne i EU opfinder udtrykket ‘det åbne internet’, som i sin yderste konsekvens gør op med netneutralitet. ‘Særlige tjenester’ kan rangere internettet og dets brugerne, mener de it-professionelles fagforbund.

‘EU’s regler for netneutralitet vil muliggøre specialiserede eller innovative tjenester, der ikke skader det åbne internet.’

Sådan hedder det på EU-sprog i et nyt udkast til en aftale fra EU-Kommissionen, der handler om netneutralitet. Sagt på mere tilgængeligt dansk: Det frie og åbne internet, du kender i dag, kan være på vej i graven, og i stedet hedder afløseren en tosporet internet-vej, hvor de kommercielle kræfter kan bestemme, hvad og hvem der har ‘fri adgang’ til internettet.

Sådan udlægger Niels Bertelsen, der er formand for de it-professionelles fagforbund PROSA, formuleringen.

Niels Bertelsen fra PROSA. Illustration: PROSA

»Vi udlægger det her som et prioriteret internet, hvor store og kommercielle aktører kan sætte sig på dele af den frie bevægelighed på internettet. EU lægger i stedet op til flere forskellige hastigheder, alt efter hvem du er,« siger Niels Bertelsen til Version2.

Politikerne i EU har tidligere forsøgt at nå til enighed om netneutralitet, men forslagene fik i foråret 2014 skyld for at være alt for løse i deres forklaring af, hvilke virksomheder EU-apparatet mener har behov for ‘specialiserede tjenester’. Det ligger dog mere klart med de nye udspil.

Læs også: Netneutralitet: Angela Merkel vil dele internettet i to niveauer

Det er især virksomheder, som beskæftiger sig med tv over internettet, videokonferencer eller unified communication og telemedicin, som EU-Kommissionen vil tilgodese.

»Men vi mener i PROSA, at den type virksomheder i forvejen har gode forhold inden for EU’s grænser, når det handler om at drive forretning i det eksisterende internet. Derfor virker en teknisk prioritering misvisende,« fortæller Niels Bertelsen.

Læs også: EU's roaming-aftale truet af strid om netneutralitet

Sådan vil du opleve ændret netneutralitet

Men hvorfor er det overhovedet, at du som privatperson eller som erhvervsdrivende overhovedet vil mærke en ændring af netneutraliteten?

Hvis du i dag streamer Netflix, så er der grundlæggende ikke forskel på, om de gør det på et netværk fra Telia eller TDC - ud over at hastighederne selvfølgelig varierer. Men princippet og fri og åben adgang for alle gælder uanset udbyder. Det er noget af det, fortalere for netneutralitet frygter bliver ramt, hvis det så at sige bliver et a- og et b-hold på ‘internetmotorvejen’.

EU-udspillet behandler den problemstilling ud fra, at man vil tillade ‘operatører at levere services til dem med særlige behov, så de føler sig sikre (på den optimale båndbredde, red.)’.

»Det har været internettets styrke, indtil debatten om netneutralitet med god grund brød ud. Internettet symboliserer den digitale mangfoldighed. Og den er vigtig at bevare, når vi fremover skal diskutere, hvordan vi indrettet det,« siger Bertel Nielsen.

Formanden mener desuden, at EU med stærke spillere i eksempelvis bilbranchen, som også nævnes af kommissionen, risikerer at åbne døre, der kan føre til monopoler.

»Vi kender det lidt for godt fra Google, der har sat sig meget tungt på området for søgemaskiner. Lige så vel, som vi gerne vil undgå monopoler i erhverv med fysisk genstande som mælk, mobiltelefoner og lignende, så skal vi også undgå det online,« forklarer Bertel Nielsen.

Også i USA er netneutralitet genstand for store diskussioner. Især republikanerne er imod stram regulering af netneutralitet, hvilket i praksis kan betyde, at visse services tilgodeses på nettet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere