Din bank ved mere om dig end nogensinde før (og vil gerne vide meget mere)

15. september 2017 kl. 05:1021
Din bank ved mere om dig end nogensinde før (og vil gerne vide meget mere)
Illustration: Nanna Skytte.
Teknologi og lovgivning flytter grænserne for, hvad finansselskaber kan og må gøre med dine data. Der er brug for langt mere gennemsigtighed, mener kritiker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Har du overvejet for nylig, hvad dit kontoudtog siger om dig? Hvor du har været, hvilke vaner du har, hvilke webshops du frekventerer?

Og har du overvejet, om du vil lade din banks intelligente algoritmer trawle sig igennem dit forbrugsmønster for at finde ud af, om du står og har brug for et lån?

Inden længe kan det blive nødvendigt for alle at have svar på den type spørgsmål. For finansverdenens globale giganter forsøger i stigende grad at blive datadrevne. Og tendensen er hastigt på vej til Danmark.

»De har mange flere data, end de nogensinde har haft. I dag ved de mere om kunden end nogensinde før,« fastslår Raghava Roa Mukka­mala, der er lektor ved CBS og underviser i blandt andet Big Data Analytics.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For banker og forsikringsselskaber betyder det en gylden tid, vurderer Mukkamala. Men:

»Fra kundens synspunkt er der en risiko for, at det bliver en glidebane. De er nødt til at få kundens samtykke for at bruge oplysningerne, men vi ved, at kunder for det meste klikker blindt ja til erklæringerne,« forklarer han.

Dataanalyse i finanssektoren

Ny teknologi, ny adgang til data og bedre viden om kunden end nogensinde spår gyldne tider for finanssektoren. Men også etiske dilemmaer, tekniske udfordringer og kulturelle konflikter, når globale mastodonter skal gøre forretningen datadrevet.

Version2 sætter i den kommende uge fokus på avanceret dataanalyse i finanssektoren. Læs med, når vi undersøger hvordan man sætter dataanalyse først, sætter Machine Learing til at analysere, hvad kunder skal investere i, og hvordan man får det hele præsenteret, så kundens creepiness-grænse ikke overtrædes.

Brud med 30 års forbud

Dataanalyse har i årtier været et af finansbranchens stærkeste værk­tøjer. Men flere faktorer rykker lige nu ved præmisserne for, hvilke data der kan bruges og til hvad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er de data, vi frivilligt afgiver – f.eks. på sociale medier – som kan opsnappes af enhver og analyseres efter behov.

Der er bankernes ekstreme mængder ustrukturerede data i e-mail-samtaler og loggede kundeopkald, som med machine learning-­teknologi pludselig kan høstes og udnyttes.

Og så er der de egentlige betalingsoplysninger. Indtil nu har der været strenge regler for, hvad disse må bruges til.

Men næste år bliver den såkaldte lov om betalinger ændret – og dermed får banker lov til at bruge betalingsdata til at udbyde tjenester, der er direkte henvendt til kunden. Såfremt kunden giver sit samtykke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I 30 år har vi haft et totaltforbud mod at bruge be­talingsdata til andet end at udføre en betaling. Den nye mulighed for at tilbyde datatjenester til forbrugerne er et meget stort skridt,« siger Troels Holmberg, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Voldsom overvågning

Den nye lov er bygget på EU-direktivet PSD2, som i Danmark har fået indskrevet ekstra begrænsninger. Mest centralt i den danske version er, at betalingsoplysninger ikke må bruges til at give to kunder forskellige priser og ikke må bruges, når kunden opretter forsikringsaftaler.

Til gengæld åbner det juridiske paradigmeskift for et væld af muligheder for at bruge betalingsdata til at lære kunden bedre at kende end nogensinde før.
>»I 30 år har vi haft et totaltforbud mod at bruge be­talingsdata til andet end at udføre en betaling. Den nye mulighed for at tilbyde datatjenester til forbrugerne er et meget stort skridt.«

Særligt ser Forbrugerrådet med bekymring nye kunde-overvågnings­systemer blive rullet ud i udlandet. Systemer, som formentlig også er på vej til Danmark, vurderer Troels Holmberg:

»Det er en meget voldsom overvågning, der finder sted, hvor kunstig intelligens sidder og analyserer på den enkelte kunde i realtid – med alle de digitale fodspor, vi efterlader, når vi handler ude i butikkerne. Det er en bekymrende udvikling,« siger han og fortsætter:

»Man kan håbe på, at de danske banker ikke forsøger at udrulle kundeovervågningssystemer – ud fra en vurdering af, at det er forbrugerne ikke klar til. Men der er mange penge i det her, og hvis nogen tager fat i det, vil de have en konkurrencefordel, og så vil andre gøre det samme.«

Ruchikar Dalela, der er landechef i Danmark for TCS, som leverer finans-it til hundredvis af banker verden over, er ikke i tvivl:

»Nordiske banker kommer helt sikkert til at analysere disse data,« siger han.

Vi kan se, du skal flytte ...

Business casen i de store kundeovervågningssystemer består i at kunne fange den enkelte kunde, hvor han eller hun er mest modtagelig.

»Hvis du kan se, at kunden er ved at skifte bank, så sætter du måske ind med et tilbud. Eller hvis kunden er ved at flytte, tilbyder du et realkreditlån,« forklarer Troels Holmberg.

På den måde kan bankerne gå fra at være reaktive til at være proaktive. Og til at lade data – og ikke mave­fornemmelser – styre forretningen, siger Ruchikar Dalela.

»Med de data, bankerne har, er det nemmere end nogensinde før at tilpasse sig brugerens lifecycle og reagere på den. Du kan altid forudse, hvornår noget vil ske: Når du får børn, køber du hus og bil, og så tager du lån,« siger han og tilføjer:

»Den type forretning viser mange kunder i Danmark også interesse for.«

Du betaler for meget for dit internet

Hos bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, understreger man, at andre europæiske lande længe har haft mulighed for at bruge betalingsdata til at lave digitale produkter. Produkter, som i høj grad er drevet af, hvad kunderne selv efterlyser, siger seniorkonsulent Louise Fjord:

»Vi har oplevet en stor forbrugerefterspørgsel på produkter, der er mere skræddersyede, og som kan give kunderne et bedre overblik end det, de havde før. Det er i sidste ende kun forbrugernes ønsker og fantasien, der sætter grænser for, hvilke produkter man kan udvikle.«

Ifølge seniorkonsulenten kigger alle danske banker på, hvad de kan bruge de nye muligheder til. Og noget af det, der står allerførst for skud, vil være sådan noget som budgetoverblik, adviseringer, når du har nået et månedligt forbrug, og påmindelser om regninger, du plejer at betale på et bestemt tidspunkt.

»Andre muligheder kunne være automatisk indberetning til skatte­myndigheder, når du donerer til velgørenhed, eller mere målrettede tilbud på baggrund af dit forbrug – så jeg f.eks. kan få at vide, om jeg betaler mere for min internet­forbindelse, end andre i min kommune gør.«

Ludomani og luksus

En anden formulering, der indtræder i den nye banklov, er, at banker kan »behandle aggregerede betalingsoplysninger til brug for en kredit­vurdering«.

Ingeniøren har fra en anonym kilde fået indblik i, hvad en stor nordisk bank overvejer at bruge de nye muligheder til, hvis kunderne giver lov. Kilden kan på grund af sit job ikke afsløre hverken sig selv eller den bank, der er tale om. Men materialet illustrerer tydeligt, hvilke spørgsmål banker kan stille deres kundedata – og hvilke svar de kan få.

Hvis en kunde bruger mere end f.eks. 10 procent af sin netto­indkomst på Danske Spil, er der en risiko for, at brugeren har en form for ludomani. Hvis kunden yderligere bruger penge hos en udenlandsk udbyder af spil eller i en spille­hal på Bakken, er risikoen endnu større. Og så skal den kunde ikke have et lån, lyder det ifølge kilden i bankens foreløbige planer.

Hvis en kunde har et forbrugsmønster, hvor måneden begynder med luksusudgifter til dyre restauranter og smarte butikker, men ender med få penge på kontoen, kan det være et symptom på, at kunden lever over evne.

Endelig kan mange besøg på diskoteker og barer i hverdage være et tegn på, at kunden kan have svært ved at varetage et job eller studium.

Mayonnaise og rødvin

Præcis hvor langt bankerne kan gå med at analysere betalingsdata til kreditvurderinger er endnu ikke slået fast.

»Loven er ikke trådt i kraft, og der er stadig nogle ting, der er åbne for fortolkning. Derfor er vi også spændte på at se, hvordan forbrugerombudsmanden og finans­tilsynet vil håndhæve den her lov,« siger Troels Holmberg.

Seniorøkonomen vurderer, at »aggregerede betalingsoplysninger« betyder, at banken kan se, at en kunde har brugt 5.000 kroner på en måned i supermarkeder.

»Men der må ikke kigges på, om du har købt meget mayonnaise eller rødvin. Som jeg læser loven, skal kreditvurderingen bero på din økonomiske situation og ikke på en analyse af, hvordan du har sammensat dit forbrug,« understreger han.

Kritisk samtykke

Uagtet hvad banken vil bruge kundernes betalingsoplysninger til, er selve den dataanalyse, der skal til, ikke raketvidenskab, vurderer Ruchikar Dalela.

Det kritiske punkt bliver at få kundens samtykke.

»Som kunde skal man vide, at man får en vis magt til at håndtere det, og at ens samtykke spiller en helt central rolle.«

For bankerne vil det formentlig kræve et system til at håndtere forskelligt samtykke – så kunden får mulighed for at dele nogle data uden at dele andre og mulighed for at ændre sit samtykke hele tiden.

»Når privacy-spørgsmålet er håndteret, er der kæmpe muligheder,« siger Ruchikar Dalela.

Hos Finans Danmark understreger Louise Fjord, at bankerne er meget opmærksomme på, at et samtykke skal være informeret og specifikt.

»Samtykket skal være udtrykkeligt, og det skal stå klart for brugeren, hvad man siger ja til. Jeg tror, vi vil se en høj grad af selvjustits på området, og bankerne kommer til at gå forsigtigt frem. De lever af brugernes tilfredshed, så det er noget, der tages meget alvorligt.«

Usynlig dataindsamling

Men selvom kunderne får mulighed for at sige fra, kan det være vanskeligt for den gængse bank-kunde at vurdere, hvad det betyder at klikke ja, mener Jesper Lund, der er formand for IT-Politisk Forening.

»Jeg tror ikke, at den almindelige dansker kan overskue, hvilke informationer der bliver indsamlet om dem. Og hvad deres bank eller forsikring kan få ud af dem. Omfanget af informationsindsamling og den uigennemsigtige behandling er i høj grad det, der er problemet,« siger han og tilføjer:
>»Jeg tror ikke, at den almindelige dansker kan overskue, hvilke informationer der bliver indsamlet om dem.«

»Man ved ikke, hvor mange data bankerne indsamler, og hvad de reelt bruger dem til.«

Jesper Lund har ikke indtryk af, at banker indsamler og analyserer data for kundernes skyld. Og derfor er der brug for meget mere gennemsigtighed, mener han.

»Hvis der var transparens omkring algoritmer til f.eks. prissætning, ville det være muligt for journalister, Forbrugerrådet eller andre at vurdere, hvilke fordele og ulemper det har for kunderne.«

Pernille Tranberg, der rådgiver virksomheder om dataetik og har været med til at grundlægge tænketanken DataEthics, er enig:

»Pointen er, at jo mere åben du er, desto mere tillid får kunderne. De kunne for eksempel være åbne om deres kreditscoring. Hvis de har en skala mellem 0 og 5, og jeg lander på 3, så vil jeg gerne vide hvorfor, og hvad jeg kan gøre ved det. Det er jo motiverende.«

I flere andre europæiske lande har protester fra kunder fået selskaber til at omlægge deres data-strategi. F.eks. er det franske forsikringsselskab Axa i færd med at gøre alle kundedata tilgængelige for kunderne selv. En sådan modreaktion tror Pernille Tranberg dog ikke på i Danmark:

»Vi mangler en modenhed i forhold til privacy, som de har i Frankrig og Tyskland. Vi er et meget tillidsbaseret samfund, og når først brugerne gør oprør, er det for sent,« siger hun.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Ingeniøren.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
14. december 2018 kl. 07:48

Og hvad kan vi gøre som forbrugere?
Leve med det, hvis det betyder "billigere" bank?
Håbe på en premiumløsning hvor det koster noget ekstra, imod at data ikke må misbruges?
Skifte til......??? kontanter? bitcoins?

Bitcoinopfindelsen, der efter to opsplitninger af netværket i henholdsvis august 2017 og november 2018, nu lever videre under navnet Bitcoin SV, vil give en langt mere "level playing field" mellem forbrugere, banker og statsmagt. Forbrugerne vil opnå mere privatliv. Bankerne og statsmagter vil blive mere gennemsigtige. Derfor vil korruption og anden lyssky adfærd have dårligere mulighed for at trives hos de sidstnævnte.

20
17. september 2017 kl. 21:08

UBS ser ud til at være et godt bud. Så er spørgsmålet bare hvor meget Nets må/kan videregive. Det må undersøges nærmere.

Man kunne ønske sig en non-profit organisation, det tilbød at obfuskere købsdata

19
17. september 2017 kl. 07:53

Men som du skriver er det jo pænt spildte kræfter hvis Nets modtager data om brug af kortet.

Nu er Nets ikke bankerne, og bankerne ikke Nets (også selvom de tit går i takt). Og den ene bank snakker kun nødig med den anden.

Det vil give muligheden for at lade nethandel ske i udlandet, og fysiske indkøb med kontanter.

Det efterlader så de faste betalinger. Dem kunne man så sprede ud over et antal banker, så ingen sidder med et samlede billede (hvis man ikke er glad for kontanter, så kan man også sørge for at få et antal betalingskort).

Bankerne skal nu nok tage hævn med gebyrer, og god fornøjelse med at få lån ... "vi kender dig jo ikke". Så måske skal vi bare lade den kedelige del af dagligdagen gå igennem en bank, og så bruge kontanter, når vi fester - og en anden bank (måske udenlandsk), når vi handler ting på nettet, som de ikke skal blandes ind i.

Det havde selvfølgelig været bedre, hvis man havde kunnet stole på sin bank.

13
15. september 2017 kl. 20:48

... fra at være et nødvendigt onde - eller ligefrem en modspiller for kunderne - til at være en proaktiv medspiller.

Hvis jeg f.eks. har fundet en vare i butik og trykker på Køb-knappen, må banken gerne komme frem med "Vi fandt samme vare 300 DKK billigere i XXX butik - skal vi flytte ordren?".

Og tilsagnet om brug af data kunne jo passende indledes som en engangstilladelse til en test, der munder ud i: "Hvis vi havde haft adgang til at benytte dine data de seneste 12 måneder, kunne du have sparet 8645 DKK jf. nedenstående opgørelse. Vil du give os fortsat adgang til denne brug af dine data? Vi deler ikke dine data med andre."

Jesper Lund har ikke indtryk af, at banker indsamler og analyserer data for kundernes skyld.

Og det har han desværre helt ret i! Det er derfor begrebet "bankrådgiver" alment forstås som en person der rådgiver banken om hvordan den kan lukrere bedst muligt på sine kunders bekostning. Hvilken bank bliver mon den første, der lærer at være medspiller til sine kunder?

12
15. september 2017 kl. 20:38

Helt enig

Når bankerne kommer med det her så vil jeg sige NEJ tak til ALT der bare lugter lidt af at de kan kortlægge noget som helst.

Hvis de ikke vil acceptere det så kan de passende udstede et hævekort som virker i deres automat og så vil også jeg gå over til kontanter igen.

Jeg skal satme ikke sættes i bås og kategoriseres som noget som helst i bankens system, baseret på hvor meget makrelsalat eller øl jeg køber.

11
15. september 2017 kl. 18:51

Dengang jeg fik mit første kort, og da kortet fik en chip, var der lignende artikler. Derfor brugte jeg kun det gamle kort få gange, hvorefter jeg udelukkende brugte kortet, når alt andet var udelukket. Det samme gælder også for chip kortet. Hvis forretningerne i fremtiden nægter at modtage kontanter, bliver konsekvensen, at jeg må købe min mayonnaise i Tyskland.

10
15. september 2017 kl. 17:32

Det er snart flere år siden jeg kom med påstanden om at det nok endte med at folk blev afkrævet samtygge til at kigge i skattemappe, sygdomshistorik og så videre for en låntager via NemID inden lånet blev taget.

Så kan sygdomshistorik også tages med ind og er en låntager blevet undersøgt for en arvelig sygdom som det har vist sig at hans/hendes forældre har, så kan lånet afvises med henvisning til at der er en 10% risiko for at låntageren dør før lånet er indfriet.

Man kan selvfølgelig helt frivilligt og lovligt sige nej til at de må se de oplysninger.......Men så får man jo selvfølgelig ikke lånet, efter mantraet "Hvis du ikke vil vise og de data, så må det være fordi du har noget at skjule".

9
15. september 2017 kl. 14:01

Vi kan "trøste" os med at det er meget nyt, også for bankerne. Der går lang tid inden de reelt lærer at bruge det til noget som helst af værdi. Men i mellemtiden bør vi være bekymrede over at de måske "tester" det af på alle mulige måder, og nok sløser lidt her og der, både hvad angår anvendelsen og beskyttelsen.

Hvor længe går der inden vi har et læk på pastebin, med CPR-nr, kontoanalyse, kreditværdighed? Et års tid?

Og hvad kan vi gøre som forbrugere? Leve med det, hvis det betyder "billigere" bank? Håbe på en premiumløsning hvor det koster noget ekstra, imod at data ikke må misbruges? Skifte til......??? kontanter? bitcoins?

Hvem laver først en fintech-virksomhed der integrerer med en masse banker og kunder, hvis eneste formål er at obfuscate overførsler og lave "rod" i dataindsamlingen? 1000vis af mikrobetalinger på kryds og tværs pr dag, med alle mulige underlige beskrivelser og tags på. I sidste ende skal der hvert døgn stå det samme beløb på ens konto, men i løbet af dagen kan den svinge f.eks. 100kr op og ned, mens der sendes "støj"-betalinger rundt. Det er nok en niceste fintech-ide jeg har set indtil videre.

7
15. september 2017 kl. 12:20

Jeg havde indsat et link til Swiss bankers prepaid card. Men det gik op for mig at man kun kan bestille et kort online, hvis man er bosat i Schweiz eller Lichtenstein. Jeg tror dog godt man kan oprette konto ved personligt fremmøde, men det skal undersøges...

Linket er her: link til Version2Jeg har også kigget lidt på boon fra Wirecard - men de er jeg lidt mere tilbageholdende med pga. deres britiske tilknytning

  • men jeg er i tvivl om det er besværet værd, f.eks. hvis Nets alligevel modtager de fleste data forbundet med brug af kortet
6
15. september 2017 kl. 12:00

Er der nogen der ved ...

Jan, der er noget, som undrer mig. I den mail, som v2 sendte til mig om dit indlæg, var der en linje mere med end det, som jeg nu kan se her (den med linket).

Har du redigeret i indlægget? Ikke at det betyder noget, jeg undrer mig bare over forskellen.

5
15. september 2017 kl. 11:34

Nu bor jeg i Tyskland, og kan sige at der er generelt ingen tillid til at Bankerne ikke samler data som de generelt ikke bør have. Hvilket er en af grundene til at man betaler alt med kontanter.

4
15. september 2017 kl. 10:34

Er der nogen der ved, hvilke data der bliver vidergivet til Nets, hvis man benytter udenlandsk betalingskort? Og kan/må Nets videresælge disse eventuelle data?

2
15. september 2017 kl. 08:20

Hvad er det nye? De eksempler som nævnes i artiklen har bankerne (i hvert fald min egen) altid gjort, det har bare ikke været automatiseret eller datadrevet på samme måde.

Som forbruger vil jeg elske at få målrettet tilbud om alt fra lån til mayonnaise, og jeg kan bestemt ikke se et problem i, at en bank afviser kunder grundet dårlig økonomisk forstand. Om det så sker ved hjælp af algoritmer eller 100 rådgivere og analytikere kan vel være det samme.

1
15. september 2017 kl. 07:36

God artikel.

"»Vi mangler en modenhed i forhold til privacy, som de har i Frankrig og Tyskland. Vi er et meget tillidsbaseret samfund, og når først brugerne gør oprør, er det for sent,« siger hun."

Hun har garanteret (desværre) ret - måske et indsatsområde for de politikere, som altid vil have, at Danmark skal være verdens bedste til alt (for ingen penge?), at vi også skal være bedst til at beskytte vores privatliv mod tvangsregistrering, BigData, uforståelige samtykkeerklæringer - overvågning i det hele taget?

Dream on...... Det ville ikke skæppe særligt godt i parti- og kandidatkasserne....