DIIS til Forsvaret: Udvis større ansvar - vær mere åben omkring militære cyberangreb

Illustration: graphicwithart/Bigstock
Danmark er for passiv i forhold til at udvise ansvarlig cyberadfærd. Større åbenhed om militære cyberangreb og en anvendelse af cyberredskaber, også til politiske formål, ville øge vores modenhed, anfører DIIS-forsker.

Det er uansvarligt og ubegrundet, at Forsvaret er så lukket omkring cyberangreb på andre landes it-systemer.

Det er essensen i et opsigtsvækkende brief, som adjunkt Jeppe Teglskov Jacobsen, Forsvarsakademiet, har forfattet, og som ligger på DIIS.dk.

»Danmark har også en cyberkapacitet under opbygning, der skal understøtte Danmarks militære indsatser og magtanvendelse. Danmark kan således med fordel overveje i højere grad at dele information offentligt, og i internationale fora, om tankerne bag de militære cyberoperationer, som det danske forsvar har været engageret i,« skriver adjunkten i et brief fra DIIS.

Argumentet er, at lande som Danmark bør gå forrest og vise vejen for, hvad han kalder »ansvarlig statslig adfærd i praksis«.

Baggrunden for opfordringen og diskussionsoplægget er en række tilfælde af dårlig statslig cyberadfærd, som har affødt international kritik. Eksempelvis statsstøttet kinesisk industrispionage, nordkoreanske og russiske ransomware-angreb samt påvirkning af valghandlinger, også fra Rusland.

Indlægget rammer lige ned i en diskussion om netop lukketheden i Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed, som har været rejst flere gange på Version2

»Der er kort sagt stadig stor uklarhed på området. Hvem der skal gøre hvad hvornår i forhold til cybertruslen er stadig indhyllet i tåge,« skrev ph.d. Tobias Liebetrau, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, om den strategisk-politiske prioritering på cybersikkerhedsområdetsidste år i et blogindlæg på Version2.

USA har taget første skridt til åbenhed - Danmark er passiv

USA har allerede vist en begyndende åbenhed omkring brugen af cyberoperationer mod IS - og her kunne Danmark med rette følge trop, anfører DIIS-forskeren.

»På nær EU-sporet (en fælles EU-cyberdiplomatisk værktøjskasse, red.) engagerer Danmark sig ikke indgående i de mange internationale initiativer for normfremme i cyberspace. Det betyder imidlertid ikke, at Danmark nødvendigvis behøver at være en passiv aktør på området,« skriver Jeppe Teglskov Jacobsen.

Han fastslår dog samtidig, at mere åbenhed om cyberangreb langtfra er ukontroversielt. Specielt taget i betragtning, at man i angrebene udnytter sårbarheder i software og it-produkter som f.eks. Microsoft Windows.

Hvis man er åben omkring, hvor og hvordan man vil angribe, vil den der er målet for et angreb kunne opdatere systemerne "og derved umuliggøre spionage eller angreb, ligesom det det kan give fjender mulighed for selv at udnytte fejlen i andre sammenhænge", erkender Jeppe Teglskov Jacobsen.

Med andre ord vil åbenhed øge risikoen for at den angrebne når at udbedre en sårbarhed, hvilke gør angrebet vanskeligere at gennemføre.

Der er bare et stort men her - nemlig at der ikke er tale om ukendte sårbarheder:

»(...) da efterretningstjenesterne allerede bruger velkendte teknikker og udnytter sårbarheder, der er rettet, men endnu ikke opdateret hos slutbrugere eller som ikke kan rettes, så burde bekymringen for tabt cyberkapacitet ikke være en uoverkommelig hindring for at fremme cybernormer gennem mere åbenhed,« siger Jeppe Teglskov.

Cyberværktøjer kan afsløre korruption og understøtte systemkritikere

Udover en øget åbenhed, argumenterer DIIS-forskeren for, at Danmark kunne starte en seriøs diskussion om, hvordan cyberværktøjer kan anvendes til ikke-militære eller mere politiske påvirkninger, herunder

  • Under hvilke omstændigheder vi vil forstyrre eller manipulere udenlandske servere, hvorfra statsstøttede spionagekampagner finder sted, hvorfra ulovligt, falskt eller farligt indhold opbevares, eller hvorfra overbelastningsangreb mod danske interesser finder sted?

  • Om vi vil lække indhentede informationer om fx fremmede statslederes korruption, og i så fald hvilken type og under hvilke forhold

  • Og om vi vil støtte systemkritikere, der censureres og forfølges i andre lande, eksempelvis ved aktivt at sikre åben adgang til internettet globalt

»Sådanne spørgsmål bør adresseres mere åbent, hvis Danmark skal fremstå som en moden aktør i cyberspace,« skriver Jeppe Teglskov Jacobsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 John Foley

Interessant DIIS brief og god Version2 artikel. Jeg tror imidlertid at det er ønsketænkning og naivt at forvente mere åbenhed og deling fra FE og CfCS´s side. Det har al erfaring fra CfCS's etablering i 2012 og indtil dato vist. Der er ikke meget der deles, og det der deles er stort set irrelevant og ubrugeligt, for længst forældet og allerede på anden vis offentliggjort i åbne kilder.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere