Idéen om en fælles login-løsning til både offentlige og private tjenester er ikke givet på forhånd: Når næste generation af NemID kommer i udbud i 2017, er der en mulighed for, at det offentlige vælger en ny standard, som ikke er kompatibel med bankernes løsninger.
Med andre ord kan borgerne risikere at skulle have to nøglekort liggende i pungen i stedet for ét, alt afhængig af om de har brug for at logge ind på en offentlig tjeneste som borger.dk eller en privat netbank.
»Vi er fastlagt en fælles standard i det offentlige, som vi skal følge. Og den er bankerne ikke nødvendigvis forpligtede af. Vi ved heller ikke, om bankerne eller de private virksomheder vil blive ved med at anvende den,« siger direktøren for Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, til Version2 og fortsætter:
»Det er heller ikke sikkert, vi vælger den samme standard. Det er jo efter udbuddets regler, at det skal udbydes efter åben og fri konkurrence,« siger han.
Så vi kan godt risikere at ende i en situation, hvor I vælger en anden løsning, hvor man så skal have en bank-NemID og en offentlig NemID?
»Det ville for eksempel være en af de situationer, vi kunne komme ud for.«
Hvad synes du om sådan en løsning?
»Vi er jo underlagt EU-udbuddets regler, så det skal jeg jo egentlig ikke mene noget om. Men det er klart, at det også har enorm betydning for os, at man universelt set med NemID kan tilgå både offentlige og private løsninger.«
Men kan man ikke i et EU-udbud stille det som et krav, at løsningen skal være kompatibel med bankerne?
»Det, som bankerne kan overveje, er, om de skal lægge sig op ad den standard, vi vælger.«
I kunne vel også vælge en standard, som fungerer med den nuværende løsning?
»Det er sådan, at bankerne jo ikke nødvendigvis har standardiseret alt - de har jo hver deres it-system. Og derfor har de ikke nødvendigvis valgt en ensartet løsning bagved, sådan som vi har det i det offentlige.«
NemID muligvis på vej til mobilen
Omkring 4,2 mio. borgere og 500.000 virksomheder bruger i dag NemID, og en af grundene til løsningens store udbredelse er især, at alle bankerne oprindeligt valgte i fællesskab at understøtte den offentlige løsning.
Samtidig var det også en af grundene til, at NemID’s forgænger, Digital Signatur, aldrig blev rigtig udbredt i befolkningen. Løsningen krævede blandt andet en nøglefil for at logge på, der eksempelvis kunne ligge på en usb-nøgle, og så var den langtfra understøttet af alle de større internettjenester.
Digitaliseringsstyrelsen erkendte herefter, at det var nødvendigt at lave en løsning, som teknisk kunne fungere på alle platforme, men også blev drevet frem af private virksomheder.
»Vi havde tidligere en forestilling om, at vi kunne drive mere frem i den offentlige sektor, men vi måtte erkende at vi ikke kan drive selve anvendelsen af it-løsninger som NemID. Der havde bankerne en afgørende indflydelse,« siger Lars Frelle-Petersen.
Hvorvidt bankerne og det offentlige fortsat vil understøtte den samme standard i næste generation af NemID, er endnu uvist.
Om man også skal bruge et fysisk papkort som nøglekort til den næste løsning, kan Lars Frelle-Petersen endnu ikke sige noget om, men han fortæller, at Digitaliseringsstyrelsen ser på alternativer som fx løsningen fra Estland, hvor nøglen til den digitale identitet ligger krypteret i simkortene på mobiltelefonerne.
Løsningen med papkortet blev blandt andet valgt, fordi den var mere intuitiv for ældre borgere og it-analfabeter ifølge Lars Frelle-Petersen, men der var også en anden grund:
»Det var ikke, fordi vi var vanvittigt begejstrede for idéen om et papkort, men vores erfaringer var, at det var den, der gav mindst support,« siger han og fortsætter:
»Den næste generation kan jo tænkes i flere varianter, eksempelvis mobilløsninger.«
Digitaliseringsstyrelsen regner med at afslutte foranalysen af det kommende NemID til næste sommer, hvorefter løsningen vil komme i EU-udbud.
Den næste generation skal efter planen rulles ud i 2017, når den nuværende NemID-løsning bliver udfaset.
Lars Frelle-Petersen er en af hovedtalerne ved IDAs store konference Driving IT den 14. november, hvor eGov er et af fire store temaer. De tre øvrige er privacy, start ups og cool tech.
Læs programmet og tilmeld dig på IDAs hjemmeside.
I næste uge udkommer Version2 med et særligt Insight-magasin om eGov. Her bringer vi blandt andet et længere interview med Lars Frelle-Petersen om Danmarks offentlige digitaliseringsindsats.