Digitaliseringsbombe: 4 ud af 10 pensionister har aldrig været på nettet

24. september 2013 kl. 10:1330
Digitaliseringsbombe: 4 ud af 10 pensionister har aldrig været på nettet
Illustration: Lars Refn.
I 2014 skal danskerne kommunikere digitalt med kommunen. Men 350.000 danskere over 65 år har stadig aldrig prøvet at bruge internettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mens Digitaliseringsstyrelsen stiller flere og flere digitale krav til borgerne, hvis de skal bruge de offentlige tjenester, sidder en stor gruppe ældre danskere tilbage og bliver helt hægtet af udviklingen.

Sådan lyder det fra Teknologisk Institut, der står bag en ny undersøgelse af ældres brug af computere og internet, skriver dr.dk.

350.000 danskere i alderen 65-89 år har aldrig været på internettet, viser undersøgelsen, hvilket svarer til 37 procent. Og det kan give problemer til november næste år, hvor al kommunikation med det offentlige skal ske via Digital Post, forklarer Teknologisk Institut.

»De er i høj grad utrygge ved, at man kun kan komme i kontakt med sin kommune via internettet, for det er noget, man ikke har prøvet og er en meget abstrakt størrelse,« siger seniorkonsulent Claus Müller til dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan dog blive undtaget fra reglerne, fortæller Lars Frelle-Petersen, direktør for Digitaliseringsstyrelsen, og det vil nok ske for omkring hver femte, altså over en million danskere. Men en undtagelse bliver kun givet til dem, der lever op til bestemte krav, for eksempel at man er dement eller ikke ejer en computer. Personalet på kommunernes borgerservicecentre vil stå med den endelige, individuelle vurdering, forklarer han.

Undersøgelsen viser, at den primære motivation for ældre for at komme i gang med at bruge en computer kommer, når familie eller venner hjælper dem i gang og kan pege på konkrete fordele ved at bruge internettet. Først derefter bliver det relevant at se på ældrevenlig hardware og software.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
32
25. september 2013 kl. 11:56

Cristian har helt ret Man vælger en platform hvor funktion er afhængig af configureringen af brugerens PC men uden på nogen måde at definere hvad der kræves eller er tilladt. Så kan man jo også altid svare at det er brugerens problem.

Man laver en organisationsmodel med så mange led at brugeren bliver sendt i rotation fra led til led uden at få sit problem løst ( NemID): ansvarsforflygtigelse.

Når man søger aktindsigt får man en helt uanvendelig stak papir: Ikke alle transaktioner er registreret ( eller holdes skjult) Nogen transaktioner er forvansket

Dokumentationen er uden dokumentationskraft idet essentielle metadata mangler : FX myndighed, brev afsendelsesdato, søgekriterier for udtræk, udtræksdato og person. Myndighederne kan ikke adskille sig selv fra andre myndigheder. og meget mere

Alt i alt skaber embedsværket et Kafkask rum hvor de fleste brugere må give op

29
25. september 2013 kl. 10:14

Hej allan du har helt ret. Jeg undrer mig over om det offentliges isolering af sig selv bag dårligt fungerende teknologi er en strategi. Jeg har prøvet det med SKAT og især hvor de har begået fejl vil de ikke kommunikere (sikkert af angst for at indrømme fejl) Gad vide om det ikke snart skulle være en ombudsmandssag at offentlige forvaltninger ikke svarer eller i bedste fald kun ringer op og giver en sludder for en sladder ( som ikke kan dokumenteres)

31
25. september 2013 kl. 11:48

Gad vide om det ikke snart skulle være en ombudsmandssag at offentlige forvaltninger ikke svarer eller i bedste fald kun ringer op og giver en sludder for en sladder ( som ikke kan
dokumenteres)

Husk altid at foretage dig henvendelse skriftligt, og bed om skriftligt svar, hvis sagen er vigtigt personligt/økonomisk. Hvis du får et mundtligt svar , så skriv et resume af samtalen, hvor du beskriver hvad du mente du fik oplyst, og send det til forvaltning/skat, og bede dem om svar på om det er opfattet korrekt.

33
25. september 2013 kl. 12:19

Husk altid at foretage dig henvendelse skriftligt, og bed om skriftligt svar, hvis sagen er vigtigt personligt/økonomisk. Hvis du får et mundtligt svar , så skriv et resume af samtalen, hvor du beskriver hvad du mente du fik oplyst, og send det til forvaltning/skat, og bede dem om svar på om det er opfattet korrekt.

Jeg håber du selv ser det tragikomiske i det du selv skriver, al den stund Lars Erich Frelle Honecker Pedersen jo lægger op til at du ikke må henvende dig skriftligt samt at al kommunikation til dig skal foregå som "digital post".

34
25. september 2013 kl. 13:36

Jeg håber du selv ser det tragikomiske i det du selv skriver, al den stund Lars Erich Frelle Honecker Pedersen jo lægger op til at du ikke må henvende dig skriftligt samt at al kommunikation til dig skal foregå som "digital post".

Hvis du skriver gennem de kanaler de nu gerne ser brugt, om det er brev, E-Mail, eller et aller andet Digital signeret med Nemid, så er det nu en skriftlig henvendelse. Og der står i offentlighedsloven hvordan det skal håndteres, som en del af god forvaltningsskik. Der er Retsregler og klage muligheder hvis de ikke overholdes.

28
25. september 2013 kl. 09:51

Fokus er helt forkert. Der fokuseres på de ældre. men hvordan ser det ud for befolkningen som helhed ? OG for embedsværkets chefer og medarbejdere incl. IT afdelinger. "det offentlige" burde starte med sig selv blive uddannet til den opgave de skal løse og så i samme omgang få et skud "kunde fokus" og holdnings dannelse.

Samtidig skal vi borgere gøre os klart at embedsværket har det bedst uden borgerne

27
25. september 2013 kl. 09:43

Der er nylige undersøgelser som viser at de offentlige ikke svarer på digital post. Det er den måde man vil spare på, for med digitaliseringen få man mange flere henvendelser end med posten og meget mere at lave, så det der skulle være en besparelse bliver en fordyrelse. Så hvis man skærer ned i personalet, så får vi ikke svar. Det er iøvrigt meget langsommere at besvare en email end en kort tlf. henvendelse eller et mundtligt spørgsmål på kommunekontoret. Hvis i ikke tror mig, så se på hvor mange emails du sender nu i forhold til hvor mange postbreve, du sendte for 20 år siden eller hvor mange gange du besøgte kommunekontoret. Det er en misforståelse at digitaliseringen sparer penge. Det giver blot mere bureaukrati. Det svarer til at når man udvidder motorvejen, så kommer man ikke hurtigere frem, men der kommer flere biler på vejene.

24
25. september 2013 kl. 09:12

undertegnede er frivillig IT-hjælper for Ældresagen i Rudersdal kommune. Jeg kan konstatere et der er masser af problemer også hos dem som "er på". Mange har aflagte computere med ringe ydeevne, død-langsomme. Hvis noget afviger fra den indlærte, så går man i stå. Problemer med Java opdateringer, Ask Toolbar overalt. (der er en registry-fif for at undgå snavset, men man griber ikke ind i andres registry) Syndigt kaos over dusinvis af gældende og udgået bruger-id os password på små papirlapper. Man kan ikke installere sikkerhedssoftware som stiller spørgsmål - disse jager livet ud af brugeren. Nyt problem er Windows 8 Modern interface, Kommunens (Min Rude) system er godt for de øvede, men sværet tilgængelig for ældre - mange ta'r kurserne om og om igen for at kunne det basale. Jeg vover den påstand at løsningen ligger i CPR-nr. Vi ældre langsomt uddør til glæde for politikerne. Problemet løser sig langsomt.

30
25. september 2013 kl. 11:31

Du har flere helt rigtige pointer:

Systemet antager at alle borgere er ens (formoder at referencerammen i det store hele er Win7), og laver systemer herefter - uden at tænke på at virkeligheden kan se meget anderledes ud, og dermed afstedkomme alskens underlige følgevirkninger.

Ældre (men også yngre) har måske kun behov for at bruge de såkaldte selvbetjeningsløsninger med meget spredt interval, hvorfor der er en stor chance for at man enten ikke kan huske hvordan det skal gøres, da man ikke har det inde på rygraden, eller systemet er blevet ændret siden sidst.

Det sidste ikke daglige IT brugere skal have er ting der er ikke statiske - selv en lille ændring af knapplacering kan få brugeren til at gå i panik.

Endvidere så har man den arrogante holdning, at man antager at borgerne bare lige kan lave selvbetjening, men glemmer at tænke på, at dette drejer sig ikke kun om udfyldelse af formularer, men en hel sagsbehandling (som kommer ind i et Kafkask system, uden man har en kinamands chance for at være sikker på hvad der sker), hvor selv yngre, og absolut kapable brugere bliver koblet helt af, bla. pga. kancellisproget.

Man glemmer også at tænke på at der er mange ældre som yngre, der lider af ord- og talblindhed i større eller mindre omfang, som nok har en computer, men som risikerer at træffe en forkert beslutning ved selvbetjening. Samt blinde og svagtseende, mentalt handikappede (uden nødvendigvis at være umyndiggjort), funktionelle analfabeter, folk der ikke har dansk som førstesprog, den bekymrende lille gruppe der tænker over sikkerheden, osv, osv.

Og så pådutter man borgerne en central NSA overvåget pendant til Facebook, i stedet for at tilbyde en rigtig digital signatur til dem der ønsker det, og så benytte den allerede opfundne e-mail.Endvidere er det en total hån over for alle landets villaejere (og før det etageejendomme), der sidste år blev tvunget til at skulle etablere en brevkasse i skel, så nogen af vennerne lettere kunne fylde den med reklamer.

Man kan være oprigtig bange for at systemet kynisk spekulerer i dels dummebøder når folk ikke få læst deres "digitale post", dels i at selvbetjeningsløsningerne medfører at mange vil give op, og dermed slet ikke få de ydelser de har ret til, eller glemmer at sætte hak ved paragraf 883, stk. 29. punkt G. Hvorimod hvis de havde talt med en levende og kompetent sagsbehandler, ville denne kende deres situation, og dermed også fortælle at de havde ret til hint eller dette.

Det mest sørgelige er, at der som følge af dette vil opstå en følgeindustri af lykkeriddere og plattenslagere, som vil prøve at lave mønt på de ulykker samfundet påtvinger borgerne.

Det er simpelthen ikke et demokrati værdigt men tangerer noget der bruges i lande med styreformer vi normalt ikke vil associeres med, og den eneste mulighed må være civil ulydighed - hvis mange nok gør det, så må nogen vågne op.

16
24. september 2013 kl. 18:02

Når min gamle mor partout ikke vil have servostyring i sin nye bil, fordi "alt det nye er så kompliceret", så er der lang vej, til hun bliver en ørn til at bruge en PC. Glem alt om kurser og hjælp til selvhjælp. De gamle skal have en formynder, der kan gøre tingene. En nabo eller et familiemedlem. Eller det var måske en ide til en ny beskæftigelse for langtidsledige ?

11
24. september 2013 kl. 13:35

Nu er jeg jo godt nok, som en nylig del af "Ældrebyrden" (65), i besiddelse af en ganske ordinær computer - men jeg kunne da aldrig drømme om at anskaffe en "I-telefon" (Hvad skulle jeg bruge dén til, når jeg allerede har en som jeg kan snakke i og skrive SMSer på) - eller endnu værre, et "Hygiejnebind" - som enhver, engelsktalende kvinde jo ved er en "Ipad" Disse er for store og klodsede til at medbringe og skærmen er alligevel alt for lille at læse på). Så hvorfor jeg ikke kan stadig få mine nødvendige oplysninger i et brev og på papir - som kan arkiveres i et riingbind, så det lige er til at finde frem - når det er nødvendigt.

10
24. september 2013 kl. 13:22

... der kan hjælpe pensionister over på internettet. Alternativt tilbyde en høflig manuel service til alle de medborgere, der ikke passer ind i digitaliseringens fantasier.

22
24. september 2013 kl. 21:32

Engang var det digitale spejderkorps rolle spillet af de kommunale medarbejdere, der var eksperter i brugen af de systemer, som borgeren skulle kommunikere med. Rollen burde vende tilbage, måske i en IT support form, hvor man snakker med en levende person på dansk via chat om, hvad man vil, og så kan man peges hurtigt hen på det sted, hvor man kan udfylde den nødvendige formular, og stille de nødvendige spørgsmål. Sådanne chat funktioner fungerer glimrende.

Den samme supporter kan tage sig af de levende mennesker, som ikke tør/kan bruge IT, men kommer ned på borgerservice, hvor supporteren simpelthen bare bruger det samme system for dig efter passende identifikation med din egen hardwarenøgle, hvor du så bare svarer på de spørgsmål supporteren stiller dig. Der skal ikke bruges tid på at forklare IT systemet til dig.

23
25. september 2013 kl. 04:20

@Henrik Mikael Kristensen: Det er en prisværdig ide, men naivt at tro, at det offentlige vil spare personale et sted og ansætte et andet. Det offentlige vil være en bastion, som der kun er elektronisk adgang til. Derfor skal alle supportere være eksterne instanser, som har adgang på borgernes vejne.

14
24. september 2013 kl. 15:02

Ja lad os endelig sætte ressourcespildet i system.

Har Danmarks farligste mand overhovedet tænkt på konsekvenserne af de sparede fantasillioner?

Når det offentlige har lukket sig inde bag deres firewall, så de ikke bliver forstyrret i deres "arbejde" (man kan spørge sig selv hvad der er tilbage, når borgerne efterhånden er helt afkoblet fra systemet), så kan tids og ressourcespildet for resten af samfundet få lov til at tage astronomiske højder.

En simpelt telefonisk henvendelse til en sagsbehandler, der har styr på sit fagområde, og som kan levere et svar på to minutter, skal nu transformeres til et byzantinsk gør-det-selv helvede som måske ender med at tage flere timer, samt involvere at et familiemedlem skal køre to gange tyve kilometer for at supportere.

Så den enkelte borger bliver taber, borgerens familie bliver taber, miljøet bliver taber, og samfundet bliver den helt store taber.

Var der nogen der sagde Ebberød Bank?

12
24. september 2013 kl. 13:51

... der kan hjælpe pensionister over på internettet. Alternativt tilbyde en høflig manuel service til alle de medborgere, der ikke passer ind i digitaliseringens fantasier.

En anden mulighed er at fritage de pågældende "4 ud af 10 pensionister" fra tvangsdigitaliseringen. Eller endnu bedre gøre det frivilligt for alle. Så kan man også spare bureaukratiet til at behandle ansøgninger om fritagelse.

Hvis folk skal anskaffe en computer for at deltage i den offentlige selvbetjening, er enhver samfundsmæssig gevinst ved offentlig digitialisering forsvundet. Så handler det bare om at flytte udgifterne (og mere til) over på borgerne.

Men det er (desværre) næppe svært at finde eksempler på borgere som har købt en computer alene på grund af e-boks..

9
24. september 2013 kl. 13:20

I Lolland kommune er man også begyndt at hverve IT-venner; jeg er selv en af dem og har p.t. 3 "kunder" på 80 og derover. Ialt er vi 20 hjælpere, som har ialt 50 borgere i gang - og der er små 200 på venteliste. Det siger noget om, hvor stort behovet for hjælp er. De 200 er kommet på venteliste, fordi de har hørt om projektet fra andre. Hvis man offentliggjorde en ordentlig annonce, ville antallet af forespørgsler eksplodere, så det tør kommunerne ikke.

Ingen af mine 3 elever har været decideret utrygge, men meget nervøse for at gøre noget galt. En af grundene er, at ALLE landets kommuners vejledere fejler fuldstændig, når en borger henvender sig for at få hjælp. De ved nemlig ikke selv, hvad det går ud på og henviser borgeren til - at gå på nettet og læse mere! Samme medarbejder bildte iøvrigt borgeren ind, at man kun måtte taste talkoderne fra sin NemID forkert 3 gange. Så ville adgangen blive låst. Hvad er det for noget pladder at lukke ud! Så kan man gå på biblioteket, men de kan slet ikke instruere i, hvad man skal gøre; og må principielt heller ikke vejlede i brug af NemID på offentligt tilgængelige computere, for ingen af dem sletter midlertidige internetfiler efter at borgeren har forladt computere, bare for at nævne ën fejl.

Digitaliseringsstyrelsen er iøvrigt en meget håndsky størrelse. De forholder sig hverken til ovenstående problemstillinger eller til de udfordringer, der møder små virksomheder, som skal have ekstern konsulenthjælp. Direktøren vil åbenbart kun stå frem, når han skal prale af, hvor langt man mener at være nået. Hvis man påtaler hans fejl og mangler, bliver han fornærmet og undlader at besvare borgerhenvendelser.

15
24. september 2013 kl. 15:14

på biblioteket, men de kan slet ikke instruere i, hvad man skal gøre; og må principielt heller ikke vejlede i brug af NemID på offentligt tilgængelige computere, for ingen af dem sletter midlertidige internetfiler efter at borgeren har forladt computere, bare for at nævne ën fejl.

Jeg var lige på Borgerservice i Ringe (og tak for god service der i øvrigt), der så jeg på en offentlig pc, at man skulle genstarte maskinen, når man forlod den for at fjerne sine data.

Det må vel kunne specificeres i browseren at den skal slette midlertidige data ved nedlukning af browseren, og evt downloads (pdf fra skat.dk?) fjernes ved genstart.

13
24. september 2013 kl. 14:43

Så kan man gå på biblioteket, men de kan slet ikke instruere i, hvad man skal gøre; og må principielt heller ikke vejlede i brug af NemID på offentligt tilgængelige computere, for ingen af dem sletter midlertidige internetfiler efter at borgeren har forladt computere, bare for at nævne ën fejl.

Bibliotekerne gør faktisk rigtigt meget for at undervise/hjælpe IT svage borgere, det drejer sig altså ikke udelukkende om ældre. Jeg vil dog lige tilføje at der uden for de større byer bliver lukket rigtigt mange biblioteker i disse år. De få er så er tilbage bliver kraftigt beskåret i personale eller lavet om til selvbetjening. Hvem skal borgerne henvende sig til når der ikke er noget personale?

8
24. september 2013 kl. 13:02

Jeg har flere gange hjulpet mine forældres venner med internet, computer, smartphone o. lign. Problemet er, at de simpelthen ikke forstår, hvordan en computer skal bruges. Det er ikke nok, at de bare har en. Mange af dem har børn der kan hjælpe, men de bor i den anden ende af Danmark eller i udlandet, og så har de ikke rigtigt andre.

Så selvom en pensionist har prøvet internettet er det bestemt ikke ensbetydende med, at de kan finde ud af det. Jeg vil gætte på, at de 4/10 som aldrig har været på nettet, ikke er ensbetydende med, at det kun er 4/10, der har brug for rigtigt meget hjælp. Det tal er væsentligt højere

25
25. september 2013 kl. 09:27

Det er ikke kun personer over 65 år der har problemer med at leve op til tvangsdigitaliseringen, som arrogant er indført af digitaliseringsstyrelsen og kommunerne hen over hovedet på befolkningen. I forbindelse med kommunevalget burde der være en afstemning for eller imod tvangsdigitaliseringen. Under alle omstændigheder bør det være et vigtigt punkt i valgkampen. Hvis det havde været et privat firma, som havde behandlet sine kunder på denne arrogante og bedrevidende måde, ville det gå konkurs. Desværre kan vi ikke fravælge kommunerne, og derfor har de et særligt ansvar, som de dog forvalter meget dårligt.

6
24. september 2013 kl. 12:11

Og når de så forsøger sig bliver de mødt af en byge af IT fejl. De fleste system ejere har afskaffet webmaster funktionen så fejl kan ikke indberettes, medarbejderne ved ikke hvordan fejl indberettes eller oplever at velkendte fejl ikke rettes.Systemejerne meddeler at de har systemer der virker det er bare "bad luck" at du har benyttet et system / en adgang der ikke virker. Konsekvenserne af fejl rettes ikke på trods af rykkere. I virkeligheden vil embedsværket nok helst undgå brugerne og selv "udfylde" de formularer som de kræver at brugerne bruger på nettet.

Digitaliseringen kan kun gå galt (set fra et bruger synspunkt)

5
24. september 2013 kl. 11:35

Det mest fornuftige er selvfølgelig at 1) hjælp dem der gerne vil digital post, men har brug for at forstå det bedre for at bruge det og være trygge 2) lade dem der ikke vil og/eller er meget utrygge ved det, slippe - uden at skele til de tåbelige undtagelseskriterier som synes at bygge på et temmeligt uhyggeligt syn på borgerne.

Der vil være rigeligt at gøre med at hjælpe dem der gerne vil, så lad for pokker resten være i fred!!

Der kan være mange grund til at man ikke vil. Nogen kan have misforstået hvad det handler om, nogen tror måske det er mere indviklet end det er, andre er bare i udgangspunktet tøvende over for noget nyt - og de kan med en venlig, pædagogisk indsats formodentlig FRIVILIGT bringes til at bruge digital post.

Men for andre kan det være et spørgsmål om en mere grundliggende mistillid til teknologien, eller om at man har behov for at dialogen med myndigheder er konkret og ikke virtuel. Det gælder også en del ældre som ellers bruger computer og internet, men som bare siger stop når det handler om banken, myndigheder eller noget andet vigtigt. Det handler også om selvfølelse og identitet, om følelsen af at være et selvstændigt, kompetent menneske og have kontrol over sit liv. For disse kan påtvungen digitalisering være et decideret overgreb.

Og, når det kommer til stykket, er det jo ikke de gamle der "belaster" de offentlige systemer mest med kommunikation, det er de unge, de yngre, de ledige, dem der får mange ydelser etc. Så det er nok begrænset hvor stort "problemet" med specielt nogle ældres mangle digitaliseringslyst egentlig er for det offentlige.

Så en opfording til borgerservicemedarbejdere og ledere: vær menneskelige, lad de gamle og andre for hvem det der digitaliseringshejs tydeligt er noget de har meget lidt lyst til, slippe, også selv om det betyder at i skal "bøje" reglerne lidt. Og som sagt: I får RIGELIGT at gøre med dem der egentlig gerne vil eller kan "overtales", for slet ikke at tale om, at hjælpe dem der ER meldt til, men ikke kan finde ud af det! Så I gør både jer selv, de ældre (m.fl.) og såmænd samfundet som sådan, en tjeneste.

20
24. september 2013 kl. 20:42

En del af denne deal er nedlæggelsen af borgerservice, på længere sigt.

4
24. september 2013 kl. 11:10

...må staten jo tvinges. Hvis 350.000 pensionister gjorde sig civilt ulydige i forbindelse med kommunikation med stat og kommune, kunne det måske læres, at man har taget den helt forkerte fremgangsmåde til digitalisering af de tjenester vi ellers har brugt uden alt for store problemer i mange år.

Det er iøjenfaldende, at stat og kommune er de sværeste instanser at kommunikere med på internettet.

3
24. september 2013 kl. 11:01

Tvangsdigitaliseringen er umyndiggørelse uden dom

1
24. september 2013 kl. 10:27

De vil blive glade for den i længden du!

2
24. september 2013 kl. 10:43

Jeg håber det var et satirisk indhold, for ellers har du godt nok ikke fattet en brik af begrebet empati !

At vi overhovedet er i en situation, hvor store dele af befolkningen skal tvinges til at bruge computere, selvom de i øvrigt ikke har noget behov for det, er simpelthen absurde og menneskeligt uværdigt.

Vi er nået dertil hvor borgerne er til for staten og ikke omvendt !

17
24. september 2013 kl. 18:37

At vi overhovedet er i en situation, hvor store dele af befolkningen skal tvinges til at bruge computere, selvom de i øvrigt ikke har noget behov for det, er simpelthen absurde og menneskeligt uværdigt.</p>
<p>Vi er nået dertil hvor borgerne er til for staten og ikke omvendt !

Det offentlige prøver at starte en 'fabrik', hvor hverken råvaren, maskiner eller ansatte er på plads til en produktion af varen 'Digitalisering'. Kunderne (os) har ikke valgfrihed, men skal med tvang have presset 'digital' ned i halsen.

Og tilmed har vi vel en 25-30% af offentlige ansatte (xxx.xxx), som endnu ikke er klar - ej heller tilstrækkeligt uddannet og trænet. Det blev kendt og gengivet i medierne nogle tid tilbage.

Grundlaget er at ledelse i det offentlige, kun et år tilbage i tiden heller ikke kunne taget sig sammen...

Eftersommeren 2012 udgiver Det Digitale Råd sin rapport 'Debatoplæg om behovet for et paradigmeskifte i den offentlige ledelseskultur'. (Rådet driver antagelig lobbyarbejde)

KMD-direktør Lars Monrad-Gylling, Microsofts strategy director Jørgen Bardenfleth og TDC-koncerndirektør Martin Lippert står bag rapporten som rådets sideordnede rådsmedlemmer.

Rapportens afsendere kalder de manglende it-kompetencer hos offentlige chefer for "den største barriere for, at den offentlige sektor i Danmark i nødvendigt omfang kan høste de produktivitetsmæssige gevinster af investeringer i ny teknologi".

De nævner samtidig flere eksempler på, at hvis de offentlige chefer ikke går forrest og insisterer på at bruge it-systemerne, så vil systemerne sande til, og store effektiviseringsgevinster samt konkrete økonomiske investeringer ryger i risten og videre ud i kloakken.