»Digitaliseringen er i færd med at smadre demokratiet«

10. oktober 2018 kl. 05:137
»Digitaliseringen er i færd med at smadre demokratiet«
Illustration: Liudmyla Boichenko.
Borgerne bør involveres med høringer og bred debat i de store digitale infrastrukturprojekter - fuldstændig lige som ved de fysiske anlægsprojekter, anfører to debattører.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Digitaliseringen er i færd med at smadre demokratiet, hvis ikke vi stopper op og gentænker, hvordan vi arbejder med it-projekter i det offentlige.«

Det skriver Astrid Haug, der er digital rådgiver, og Christian Schwartz Lausten, der har en kandidatgrad i informations science og er direktør for det digitale rådgiverhus Seismonaut i et debatindlæg på Politiken.dk.

»Der er akut brug for, at det offentliges brug af it får et større folkeligt mandat og øget tillid, og for at de offentlige it-projekter bliver udviklet sammen med de mennesker, som skal anvende dem bagefter,« skriver de.

De to skibenter henviser dels til, at danskernes tillid til den offentlige databehandling er lunken, således som Version2 også kunne fortælle i går.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dels har der flere sager om it-projekter været med til at svække vores tillid til digitaliseringen.

Version2 har omtalt sagen om Cambridge Analytica, russisk indblanding i valg i de vestlige demokratier via fake news, men der er også de danske sager om bl.a. det delvist skrottede gældsinddrivelsessystem i Skat, EFI, som er en del af årsagen til ophobning af over 10 milliarder kroner i offentlig gæld og Sundhedsplatformen, som trods årelange indsatser og milliardstore omkostninger har meget svært ved at finde tilstrækkelig opbakning - for nu at sige det pænt.

Og den nye kommunikationskanal i folkeskoler, SFO'er og dagtilbud, Aula, har kun været genstand for ganske lidt folkelig debat om, hvad målet er med det nye system, og hvordan det påvirker vores sociale relationer.

Til sammenligning er der ved større byggeprojekter borgerhøringer og borgermøder som en fundamental del af den demokratiske beslutningsproces, anfører de to debattører i Politiken.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
10. oktober 2018 kl. 14:51

Jeg forstod lidt pointen med artiklen som værende, at det er måden, man arbejder med digitalisering, ikke det at digitalisere, der er problemet.

Ja, det er nok rigtigt, Jesper Frimann. Jeg mener bare også, at digitaliseringen i sig selv giver demokratiet svære vilkår, fordi den er så kompliceret og uigennemskuelig. En ting er brugerinddragelse ift. funktionalitet - en anden er hele problematikken med, hvad den overvågning, der stort set altid følger med, gør ved vores samfund og vore hjerner.

Men debatindlægget berører faktisk også selve digitaliseringen lidt, synes jeg:"Men man lægger ikke op til en debat om, hvad it-projektets rolle er i samfundet, eller hvad det gør ved vores arbejdsmæssige eller sociale relationer. Det er på tide, at vi stiller overordnede krav til, hvordan man i digitale udviklingsprojekter involverer brugerne og borgerne før, under og efter projektet, så vi sikrer, at løsningerne er bygget med os og ikke til os. "https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6759546/Offentlige-it-projekter-skal-inddrage-borgere-i-langt-h%C3%B8jere-grad.-Ellers-smadrer-vi-demokratiet

En fin målsætning - jeg er nok lidt pessimistisk mht., om det er nok at inddrage borgerne, når først det er besluttet, at et eller andet projekt skal gennemføres. Måske skal det slet ikke gennemføres? Jeg synes ikke helt, at debatindlægget fanger den mulighed, selv om der i øvrigt står meget fornuftigt i indlægget.

4
10. oktober 2018 kl. 14:18

Digitalisering gør det lettere for politikere at ødelægge demokratiet - og digitalisering er så kompliceret, at den demokratiske forståelse af udviklingen har vanskeligt ved at følge med.

Men du har ret i, at det er deprimerende, når politikere misbruger deres magt og tilpasser lovgivningen, fordi de har fået en idé.

Et eksempel de seneste dage: Det elektriske løbehjul, som uden tilladelser har tyranniseret københavnere de seneste dage. Efter de nuværende regler er de ikke lovlige - men det fremgik af det interview, jeg så for et par dage siden med en af løbehjulenes udenlandske bagmænd, at man var fuldt klar over, at de var ulovlige, men at man alligevel foretog dette fremstød (sikkert for at skabe et behov), og man havde allerede haft møder med nogle politikere, og ud fra dem forventede man, at løbehjulene ville blive lovliggjort.

Nu må vi se, om det så også i praksis kommer til at ske - men alle de små korruptions-alarmklokker ringede i mit baghoved - så sikker lød manden på, at de nok skulle få deres vilje, og få løbehjulene lovliggjort, borgerprotester eller ej, selv om dette ikke engang har været forbi folketingssalen som lovforslag endnu. Måske noget med nogle ministerbeføjelser, som overruler parlamentarisk behandling?

I mine øjne bør sådanne møder offentliggøres: Tid, sted, deltagere, dagsorden, beslutninger/aftaler. Man skal ikke kunne underløbe lovgivningen på den måde.

3
10. oktober 2018 kl. 13:56

Jeg vil påstå at det ikke er digitalisering der ødelægger demokratiet, det er derimod de politikere der ikke efterlevere de love og hensigter der er med loven, der er ødelæggende for befolkningens tillid til demokratiet.

Det nytter ikke noget at myndighederne giver sig selv hjemmel (ved at lovgive om det) til at bruge data til andet end det formål det er indsamlet til.

Der var et eksempel i tv-avisen (min fortolkning af sagen) i går om en landmand der havde fået eksporieret noget jord til noget jernbane, det blev vist ikke til noget, men kommunen lavede en vej der, højsteret havde givet kommunen besked på at det var ulovligt. Nu vil kommunen så lovliggøre deres ulovlighed ved at lovgive om at det er lovligt, hvilket de vil gøre ved hjælp af vejloven.

Vi har nogle syge politikere der overhovedet kan finde på at tænke på den måde.

2
10. oktober 2018 kl. 12:13

med hele "øvelsen".

1
10. oktober 2018 kl. 08:23

Ja. // Jesper