Klar til valg: Scanner og stregkoder fjerner køen ved stemmebordene

Det er slut med ringbind og kuglepenne ved valgbordene i hver anden kommune, når danskerne går til folketingsvalg. På Frederiksberg har digitale valglister helt fjernet køerne på valgstederne.

De fleste voksne danskere har nok prøvet at stå i kø i skolegården eller gymnastiksalen, mens de ventede på at komme til at afgive deres stemme. Men køen kan helt fjernes, hvis man erstatter den manuelle vælgerregistrering med it.

Cirka halvdelen af landets kommuner vil ved det kommende folketingsvalg bruge digitale valglister på valgstederne, oplyser KMD til Version2.

Det betyder, at man stadig skal medbringe sit valgkort på papir, men i stedet for, at de valgtilforordnede skal finde og krydse vælgerens navn af på en papirliste, bliver valgkortet scannet, hvorefter vælgeren kan få udleveret sin stemmeseddel.

»Vi bruger digitale valglister på samtlige valgsteder. Når man møder op, så vælger man bare den korteste kø ligesom i Føtex. Det bliver tredje gang for os med digitale valglister. Vi har fået fjernet køerne, og det er folk glade for, fordi de ikke skal stå og vente i gymnastiksalen,« siger vicedirektør Bjørn Thomsen fra Frederiksberg Kommune til Version2.

Ved at scanne valgkortet dukker informationen op på skærmen med det samme, og den valgtilforordnede skal blot godkende scanningen og udlevere valgkortet.

Det betyder, at det tager kortere tid at få hver vælger forbi valgbordet, og det nedsætter den samlede ventetid, så længe der er nok stemmebokse. Andre kommuner bruger løsningen til at komme uden om problemet med, at der ofte mangler frivillige til at bemande nok valgborde på alle valgstederne til at undgå kø.

»Jeg kunne forestille mig, at der var enkelte, der kunne finde på at gå hjem igen, hvis der var for lange køer. Nu kan du gå ind og stemme prompte. Det er noget, vi umuligt kan vende om på, fordi det er en kraftig serviceforøgelse,« siger Bjørn Thomsen til Version2.

I Frederiksberg Kommune bliver de digitale valglister anvendt på samtlige valgsteder ved det kommende folketingsvalg, men andre kommuner som eksempelvis Esbjerg Kommune oplyser til Version2, at de kun bruger systemet på udvalgte valgsteder.

De digitale valglister kører af sikkerhedsgrunde på pc'er på et lukket kablet netværk på hvert valgsted, men der er i princippet blot tale om en digital udgave af den proces, der altid har fundet sted på valgstederne.

»Typisk kom man med sit valgkort og blev krydset af på en liste. Det har vi sat strøm til. Man skal stadig vise sit kort, og den valgtilforordnede skal trykke godkend, men det betyder en væsentlig tidsbesparelse,« siger Leif Hernø, chef for valgområdet hos KMD, til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere