Opdateret d. 05/03/2019 klokken 12:17
'Den Digitale Prøvevagt' er et nyt program, der skal forhindre eksamenssnyd. Det er udviklet af Undervisningsministeriet. Desværre kan programmet hente betydeligt flere oplysninger, end ministeriet har oplyst, hvilket øger risikoen for, at andre kan overvåge elevernes computere. Programmet skal installeres på computeren og er en forudsætning for, at man må aflægge sin prøve.
Det skriver DR
'Den Digitale Prøvevagt' har en masse forskellige kontrolfunktioner, som skal gøre det muligt at opdage eksamenssnyd.
Ifølge gymnasieelev Alexander Norup, der har undersøgt programmet, overvåger 'Den Digitale Prøvevagt' store dele af computeren. Herunder udklipsholderen samt aktive websites fra Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge og Internet Explorer.
Programmet har også en indbygget keylogger og tager et skærmbillede hvert minut samt ved skift af aktivt vindue. Derudover har programmet en række funktioner, som man må formode skal forebygge, at programmet snydes. Eksempelvis kan det detektere, om man har en virtuel maskine kørende, og hvorvidt det selv køres i en.
Det opretter også en liste over alle aktive programmer, herunder programmer, som ikke vises i procesbjælken.
Ifølge Alexander Norup logger programmet desuden unikke flere ID'er om computeren, herunder processor-id, bios-id, disk-id, base-id, video-id, MAC-id og OS-version.
Ministerium erkender fejl
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning holdt et møde med Undervisningsministeriet i fredags. Efterfølgende ændrede ministeriet sin beskrivelse af programmet og fjernede muligheden for at downloade programmet fra sin hjemmeside.
»Forud for generalprøven den 7. marts har vi testet systemet grundigt igennem. En del af denne test har været en såkaldt end-to-end test, hvor godt 150 elever mandag den 25. februar hjalp os med at teste systemet for fejl og mangler. I den forbindelse fandt nogle elever netop en fejl, som gjorde, at et enkelt screenshot blev gemt lokalt på pc´en. Det er klart en fejl og vil blive rettet, inden systemet for alvor bliver taget i brug,« skriver Undervisningsministeriet i en mail til DR Nyheder.
Opdatering 05/03/2019 klokken 12:17:
Undervisningsministeriet har efter artiklens offentliggørelse påpeget, at programmet ikke er »midlertidigt trukket tilbage«, det er derimod i en testfase, og vil igen blive downloaded af 60.000 elever, som skal bruge programmet under en generalprøve på torsdag, den 7. marts. Programmet vil først blive rullet rigtigt ud, i fuld skala til sommerens prøver i gymnasiet.