Digitale bolighandler skal spare danskerne 70 mio. kr. om året

Et projekt til 100 mio. kroner skal digitalisere og samle offentlige ejendomsoplysninger og dermed skære i sagsbehandlingstiden ved bolighandler. Løsningen ventes at spare danskerne 70 mio. kr. om året.

Digitaliseringsbølgen skyller nu ind over det danske boligmarked, for der skal skæres ned på den store mængde papirer, der normalt skal indhentes fra flere forskellige myndigheder i forbindelse med en bolighandel.

Folketingets Finansudvalg har netop vedtaget projektet Diadem (Digital adgang til oplysninger if. med ejendomshandel), som skal stille alle de nødvendige offentlige ejendomsoplysninger samlet til rådighed for borgere, virksomheder og offentlige myndigheder ét sted, i én og samme arbejdsgang via internettet.

Projektet sættes i gang til september og kommer til at koste omkring 100 millioner kroner. Ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen vil løsningen spare det danske samfund for 70 millioner kroner om året.

Som det er nu, skal der indhentes mange forskellige oplysninger om ejendommen ved ejendomshandler. Mange oplysninger findes enten kun på papir eller hos forskellige myndigheder i flere databaser, som ikke kan kommunikere sammen.

Nu skal ejendomsoplysningerne digitaliseres og samordnes, så de kan indhentes på én gang.

»Vi vil skabe en forenklet og effektiv sagsbehandling ved ganske almindelige ejendomshandler. Vi har nu skaffet resurse til, at kommunerne og staten kan gennemføre et projekt, der sikrer, at alle oplysninger til handlerne bliver samlet af et brugervenligt it-system, som borgerne selv kan betjene fra én hjemmeside,« udtaler vicedirektør i Erhvervs- og Byggestyrelsen, Henning Steensig, i en pressemeddelelse.

Projektet skal være med til at nedsætte sagsbehandlingstiden med ejendomsoplysningerne fra to til tre uger til nogle få klik på borgerens pc.

I kommunerne vil arbejdet med det kommunale ejendomsoplysningsskema på sigt bortfalde og ressourcerne kan derfor frigives til andre kommunale opgaver, oplyser Henning Steensig.

Løsningen bliver tilgængelig gennem blandt andet OIS.dk, Boligejer.dk, Borger.dk og Virk.dk og finansieres med et gebyr på ca. 300 kr.

Forarbejdet og den endelige projektplan kan findes på http://www.ebst.dk/diadem

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Koster offentlige it-projekter altid 100 mio?

Man får sådan lidt en fornemmelse af at prisen er fastsat før beregningerne er foretaget, samt at man altid vil sørge for at bruge mindst det afsatte beløb.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere