Digital tinglysning kræver 21 skærmbilleder til at oprette en sag
Skiftet fra papirdokumenter til digital sagsbehandling skulle revolutionere tinglysning i Danmark. Men foreløbigt er brugerne meget skuffede over resultatet af digital tinglysning, som har kostet omkring en halv milliard kroner at indføre.
Fejl og lange behandlingstider er dagens orden, selv tre uger efter, at Digital Tinglysning blev lanceret, skriver it-mediet Comon.
»Vi kan ikke få tinglyst noget som helst. Det er kaotisk, langsomt og virker slet ikke. Det er rent ud sagt et helvede på jord at få sager tinglyst. Man kan tvivle på, at de folk der sidder med systemet har evnen til at rette op på det. Men det skal komme i orden. Tinglysning er et kerneområde inden for økonomien,« siger Henrik Høpner, formand for Danske Boligadvokater, til Comon.
Selvom den helt store gevinst ved digital tinglysning skulle være langt hurtigere sagsbehandlingstider, må kunderne stadig vente i ugevis. Hos Home har man således kun haft held med at få én tinglysning gennemført i løbet af de tre uger. Det betyder tusindvis af kroner i ekstra renteudgifter for huskøberne.
Ifølge direktør for Domstolsstyrelsen, Adam Wolf, bliver 60 procent af tinglysningerne behandlet på én dag, men mere komplicerede sager kan tage længere tid. Han erkender også en række andre problemer, blandt andet en kladde-funktion, der ikke virker så godt, og problemer med at oprette fuldmagter, skriver Dr.dk.
Han regner med, at mange fejl vil være rettet 1. november og at systemet generelt kører fint inden årsskiftet.
Advokater og ejendomsmæglere tilbød at være med i testforløbet, så den slags problemer kunne luges ud, men det blev afvist. Ifølge Sørup Hansen, retspræsident i Tinglysningsretten, valgte man at stå for testen selv, fordi det var myndighedernes ansvar, at alt virkede.
Udover deciderede fejl, klager advokaterne også over designet af systemet. For eksempel skal man igennem 21 skærmbilleder for at oprette en sag, fortæller formanden for Danske Boligadvokater.
Digital tinglysning bruges til at tinglyse blandt andet pantebreve og ægtepagter. Projektet, som CSC har leveret teknikken til, blev lanceret den 8. september efter i alt halvandet års forsinkelse.
Op til lanceringen blev der lukket for al tinglysning i tre uger, hvilket har givet en stor pukkel, der også er medvirkende til de lange behandlingstider.
