Digital smitteopsporing gået i luften med børnesygdomme

27. december 2021 kl. 11:544
Digital smitteopsporing gået i luften med børnesygdomme
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Smittede med COVID-19 behøver ikke længere at ringe til smitteopsporingen. En ny selvbetjeningsløsning på Sundhed.dk gør det nu muligt digitalt at give oplysninger om smitte. Smitteopsporingen modtager dog de smittedes indberetninger i selvbetjeningsløsningen med forsinkelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nu er COVID-smittede ikke længere henvist til at hænge i en telefonkø i timevis, når smitteopsporingen skal kontaktes.

Smitteopsporingen har fået en digital selvbetjeningsløsning, der gør det muligt for smittede danskere at oplyse om deres smittesituation direkte på Sundhed.dk eller meget snart via appen Minsundhed, når de får et positivt testsvar.

Mange smittede kan på den måde fremover helt undgå at skulle i telefonisk kontakt med smitteopsporingen. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Tjenesten er dog ikke helt fri for børnesygdomme. Styrelsen oplever, at smitteopsporingen modtager de smittedes indberetninger i selvbetjeningsløsningen med forsinkelse. Data går dog ikke tabt, men hvis man som smittet har brugt selvbetjeningsløsningen og efterfølgende bliver ringet op, bedes man om at gøre opmærksom på, at man har indberettet i det digitale system, skriver styrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er muligt at tilgå den digitale smitteopsporing så snart det positive testsvar er synligt på Sundhed.dk eller i en ny, kommende udgave af appen Minsundhed. Det gælder både positivt testsvar fra PCR samt kviktest.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
3. januar kl. 16:59

.... hvordan de vil håndtere hvis jeg skulle blive smittet?

Jeg vil under ingen omstændigheder give dem mine kontakter.

De skal være velkomne til at give mig information som jeg kan sende videre til mine kontakter. Men ikke noget med sporbare informationer.

Min telefon slår corona-appen ned efter få minutter, så den blev slettet igen, så der er ikke noget at kommer efter der.

Til gengæld er det relativt nemt at holde afstand til fremmede når man som jeg ikke benytter offentlig transport, og handler ind i yder-timerne.

Er også aktiv et par steder hvor vi samler lister over deltagere, i tilfælde af at en deltager skulle være smittet.

De lister vil de heller ikke få udleveret, men vi kan sende info ud til deltagerne om at de muligvis har været i kontakt med en smittet og skal (bør) lade sig teste. Listerne over deltagere vil de ikke få udleveret uden en dommer-kendelse, og det tage nok så lang tid at det ikke vil være relevant alligevel - og listerne slettes automatisk efter en måned, fra loggen hvor vi kan kigge efter tilmeldingerne ;-)

Men vi sender selvfølgelig gerne besked ud til de respektive personer med relevant information.

/Henning

3
29. december 2021 kl. 22:35

Har smittesporingen mulighed for at finde de personer, som ens smittestop app har identificeret?

Nej, smitte:stop identificerer ikke nogen, men notificerer dem som har været tæt på en der melder sig som smittet i app'en. Et af kravene til smitte:stop har været et meget højt niveau af privacy, og derfor kan smitte:stop ikke bruges til at identificere nære kontakter - kun give dem besked. Det er del af det helt grundlæggende design i den underliggende Google and Apple Exposure Notification teknologi.

2
29. december 2021 kl. 11:30

Det lyder som en god gammeldags molbohistorie (Undskyld!) at man skal fortælle smittesporingen, at man allerede har indrapporteret data via selvbetjeningsløsningen. Spørgmål: Har smittesporingen mulighed for at finde de personer, som ens smittestop app har identificeret?

1
28. december 2021 kl. 13:43

Smitteopsporing har vel stort set ikke levet op til sit navn under Coronaen.

Efter at man har ændret definitionen på nærkontakt, så er der ikke officielt noget "smitteopsporing" tilbage.

Jeg havde "fornøjelsen" af at ringe dem op, og kunne konstatere at de er helt ligeglade med hvilke kontakter man har haft. Selvom det tog noget tid at tolke det gennem en tyk, tyk accent.

Det eneste jeg fik ud af dem, var et tlfnr. til regionens tildeling af vaccinetider. Det var så fisket ud af 3 numre, da telefonisten var åbenlyst geografisk ignorant. Det kunne jeg sagtens have fundet på anden vis, og registreringen af smitten foregår jo også andetsteds.

Hvorfor spilde resurserne på den måde, når der er andre steder hvor de kunne gøre gavn?