Digital signatur bliver mobil i næste generation

Brugen af kodekort til digital signatur er kun første skridt på vejen i udbredelsen og udnyttelsen af de digitale underskrifter.

Den kommende digitale signatur vil være baseret på en kodekort-løsning, hvor brugeren benytter et tal fra kortet, hver gang brugeren benytter sin digitale signatur.

Når kortet er ved at løbe tør for numre, sender selskabet bag den digitale signatur, DanID, automatisk en ny bunke numre til brugeren, men Johnny Bennedsen administrerende direktør i DanID lover, at det i fremtiden også vil blive muligt at benytte andre løsninger til den digitale nummerfrembringelse.

»Vi har sammen med It- og Telestyrelsen lavet forskellige vurderinger af de tekniske løsningen, og er blevet enige om, at vi ville starte med et kodekort. Den primære årsag er, at vi er overbevist om, at det vil være den letteste løsning for brugerne. Vi har også kigget på løsninger, hvor man bruger mobilen, men vores vurdering er, at de langt mere komplicerede at anvende,« siger han til Version2.dk.

Johnny Bennedsen oplyser, at DanID blandt andet har gennemført brugerundersøgelser for at finde frem til, hvilken løsning, der vil være den letteste at tage i anvendelse, men han peger dog også på, at kodekortløsninger er billigere end eksempelvis en elektronisk kodegenerator.

Han understreger dog, at der kun er tale om en første løsning, og andre løsninger vil komme på tale senere.

»Tanken er, at der over tid kommer en vifte af muligheder, hvoraf en mobil-løsning vil være en af dem.«

Johnny Bennedsen oplyser, at DanID forventer, at de første banker allerede i år vil begynde at sende kodekort ud til deres kunder, så de kan komme over på de nye mobile løsning. I aftaleperiode, der er på fem år, er det målsætningen, at DanID udsteder 2,6 millioner certifikater. I dag har 1,2 millioner danskere modtaget en digtital signatur fra TDC, der var indehaver af den første digitale signaturkontrakt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jonas Finnemann Jensen

Decentralisering og internationale standarter er hvad vi har brug for... Digital signatur behøver ikke være ekstremt brugervenligt, og ekstremt sikkert for idioter at bruge...

Det vores fysiske underskrift og dankort/visa jo heller ikke. Det er lidt overkill at vores fysiske underskrift nemt kan forfalskes og vores digitale skal opbevares centralt og forsikres mod idioter der har spyware på deres PC'er... Taget i betragtning at folk kan handle på nettet med dit dankort bare de har kort nummeret...

Decentralisering sikre brugerne mod misbrug fra centralens side... og er IMO vigtigt for at have et sikkert system...

Standarter ville være dejligt... den eksisterende digitale signatur er ikke helt dårlig... den integrere nemlig lidt med nogle eksisterende standarter...

NB. er pointen ikke lidt ved at forsvinde hvis folk skal have et fysisk device for at kunne lave digitale signaturer :)

  • 0
  • 0
#2 Deleted User

Digital signatur behøver ikke være ekstremt brugervenligt, og ekstremt sikkert for idioter at bruge...

Er det en provokation? Den nye digitale signatur, bliver ens, for både banker, det offentlige, e-boks og e-posthus, apoteket osv.

Skal vi nu tillade, at man kan misbruge "idioters" navn og addresse. Og hvor lidt, skal det til, for at være idiot? Kræves videregående uddannelse, i sikkerhed, for at ikke være idiot? Kræves, at man holder sig jævnligt ajour, og læser de seneste sikkerhedsforskrifter for den digitale signatur?

Personligt, er jeg ligeglad med decentralisering, og internationale standarder - og om det udvikles af en liberal virksomhed, eller hos det statskonrolerede offentlige. Det som jeg ønsker, er sikkerhed - og sikkerhed der er 100% sikker. Uanset, om du er idiot, skohandler, eller edb-freak.

  • 0
  • 0
#3 Jakob I. Pagter

Personligt, er jeg ligeglad med decentralisering, og internationale standarder - og om det udvikles af en liberal virksomhed, eller hos det statskonrolerede offentlige. Det som jeg ønsker, er sikkerhed - og sikkerhed der er 100% sikker. Uanset, om du er idiot, skohandler, eller edb-freak.

Det er klart du ønsker 100% sikkerhed. Hvem gør ikke det.

Men imod hvad?

Ovenstående citat affærdiger (i mine øjne) implicit alle eventuelle insidertrusler (medsamt mere paranoide sammensværgelsesteorier) der følger med centraliserede løsninger.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere