Digital Post snubler på målstregen: Forsinket til 2022

24. november 2021 kl. 16:0217
Digital Post snubler på målstregen: Forsinket til 2022
Illustration: Borger.dk.
Næste Generation Digital Post, der skulle have været udrullet på tirsdag, den 30. november er blevet udskudt til første kvartal af næste år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kort tid efter at udskydelsen af signeringsløsningen i NemLog-In blev annonceret, har Digitaliseringsstyrelsen måtte udskyde endnu en stor udrulning.

Næste Generation Digital post er nemlig udsat til første kvartal af 2022, skriver Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Næste Generation Digital Post skulle være gået i luften tirsdag den 30. november, men bliver nu forsinket ind til første kvartal af 2022.

I pressemeddelelsen fremgår det, at årsagen er sygdomssituationen i Danmark, der stiller særligt høje krav til at leverancen af digital post til borgere og virksomheder er stabil og pålidelig, så sundhedsfaglig information ikke går tabt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vicedirektør i digitaliseringsstyrelsen, Adam Lebech, udtaler i pressemeddelelsen at man udskyder go-live for at sikre stabil kommunikation:

»Som ansvarlig myndighed for landets kritiske it-infrastruktur er det vigtigt for os ikke at skabe usikkerhed hos myndighederne. Vi befinder os i øjeblikket i en tid, hvor sundhedsvæsenet er under pres, og kommunikation fra offentlige myndigheder om fx vaccineindkaldelser er helt kritisk for vores samfund. Det stiller øgede krav til driftsstabiliteten ved en løsning som Digital Post. Derfor må vi desværre med kort varsel meddele, at vi har besluttet at udsætte lanceringen. Vi skal nu lægge en detaljeret plan for, hvornår løsningen helt præcist lanceres i første kvartal af 2022,« siger han.

Borgere vil fortsat modtage deres digitale post i e-boks og på borger.dk og virksomheder vil modtage digital post i Virk, som man gør det i dag.

Den nye go-live dato forventes ifølge pressemeddelelsen annonceret i december måned.

Advarer mod installation

Økonomistyrelsen har kort efter udskydelsen sendt en mail ud til myndigheder om, at brugere af programmet Navision Stat ikke må installere patches til programmet, der understøtter den nye Digital Post-løsning.

»Installer IKKE filer og patches til Navision Stat, som understøtter Næste generation Digital Post (NgDP). Hvis I allerede har hentet zip-filer fra Økonomistyrelsens hjemmeside, må I under ingen omstændigheder installere dem. Hvis patchen installeres, vil det ikke længere være muligt at sende Digital Post til e-Boks!«, lyder advarslen fra Økonomistyrelsen.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
26. november 2021 kl. 16:04

@Thomas

Du ved godt at man i e-boks betaler for hvert "frimærke", når man sender et brev? Det er oven i købet ikke billigt.

Med Ny Digital Post betaler man som afsender ikke noget for hvert brev man sender, derimod betaler DIGST blot for udvikling og drift.

Fremadrettet bliver det altså meget billigere for det offentlige Danmark at benytte Digital Post.

16
26. november 2021 kl. 07:32

@Thomas

  1. Jamen så kan du jo glæde dig over, at du fortsat vil kunne se din Digitale Post i E-boks, når Næste generation en dag kommer i drift

  2. Men bortset fra det, så er hele projektet absolut fornuftigt. Den oprindelige aftale om drift af Digital Post blev spoleret fuldstændigt, fordi man tillod at Digital Post reelt var lig med E-boks. Man gav derfor et privat firma (E-boks) en kæmpe booster.
    Den nye model på Digital Post, betyder at Staten hjemtager Digital Post - og så får nogle private firmaer til at Udvikle/Drive det. Fuldstændigt som man fx gør med vores motorveje...

15
26. november 2021 kl. 07:03

Ifølge den oprindelige plan skulle NemSMS fortsat være tilgængeligt i perioden mens der ikke kunne sendes digital post grundet overgangen.

Desværre kræver NemSMS at borgeren har tilmeldt sig, hvilket betyder at ikke alle kan modtage det. Derfor ville det ikke kunne fungere som en fuldstændig erstatning for Digital Post i perioden til formål såsom information til nære kontakter til smittede (hvilket jeg antager må være den væsentligste gruppe af beskeder der er bekymring om, da indkaldelser til vaccine forhåbentlig ikke kommer så sent så en forsinkelse på 4 dage skulle betyde det store).

14
26. november 2021 kl. 06:36

Den side fungerer så ganske glimrende - ingen grund til at lave om på det. Spild af tid...

11
25. november 2021 kl. 11:01

Og så læser man i samme moment (på CW), udskydelsen i virkeligheden skyldes at Regionerne ikke liiige er blevet færdige med at udvikle :-)

10
25. november 2021 kl. 10:52

Ok, men man har jo alligevel ændret i lovgivningen således at man kunne lukke i 4 dage. Så kunne man vel i samme ombæring have tilladt en kort overgangsperiode hvor det var tilladt for den tidligere leverandør at opbevare posten indtil den blev flyttet?

9
25. november 2021 kl. 10:37

Som jeg har forstået det kan man ikke benytte den løsning af juridiske grunde.

Loven om Digital Post er vist ret præcis om at der kun må findes et system til Digital Post, og dette ville ikke være tilfældet hvis eBoks fortsat opbevarede folks digitale post fra det offentlige i en overgangsperiode.

(det er også muligt at formuleringen er relateret til hvem der er dataansvarlig, hvilket igen ville være et problem hvis digital post fra det offentlige i en overgang ligger tilgængeligt i to forskellige systemer).

8
25. november 2021 kl. 10:14

Korrekt. Men det skyldes jo så, at man har valgt en løsning hvor man lukker i 4 dage medens man flytter gammel post over. Man kunne jo også have valgt en løsning der var således: fra den 30. November kl 00:01 vil den digitale post komme ind i din nye postkasse. Eksisterende post vil blive overført inden for et par dage… I og med at E-boks også bliver visningsklient, er problemet nok til at overse

7
25. november 2021 kl. 08:34

Beslutningen virker fornuftig. Smittebølgen brager derud af og indkaldelser til vaccination sker via Digital Post. Så er det måske ikke det rette tidspunkt at lukke for posten i 3-4 dage.

6
25. november 2021 kl. 07:43

Udsættelsen skyldes naturligvis, at man ikke vil lukke for adgang til den digitale post (eBoks) samtidig med, at man accellererer test-indsatsen.

Lyder som en god grund, men hvad har eBoks egentlig at gøre med test-indsatsen?

Jeg er kun blevet testet af hensyn til coronapas, eller lige for at være lidt mere sikker på, at jeg ikke slæber virus med til f.eks. en fødselsdag. Ingen gange har digital post været indblandet, kun sms til min telefon og efterfølgende login på sundhed.dk for at se resultatet.

5
25. november 2021 kl. 00:42

Interessant???

Det er vist dagens underdrivelse - nå, spøg til side.

Udsættelsen skyldes naturligvis, at man ikke vil lukke for adgang til den digitale post (eBoks) samtidig med, at man accellererer test-indsatsen.

Så jo, det har faktisk lidt med "sygdomsituationen" at gøre!

3
24. november 2021 kl. 19:57

https://www.version2.dk/artikel/tanja-franck-jonglerer-med-mitid-nemlogin-digital-post-corona-ikke-undskyldning-hvis-planenTanja Franck: »Hvis Digital Post ikke er færdigt den 30. november, som jeg nu er ret sikker på, at det er. Så kommer vi ikke til at sige, at det har noget at gøre med corona. Vi lander som vi skal.«

Nåh nej det er jo fordi: "så sundhedsfaglig information ikke går tabt".

Men derudover synes jeg, at det er en god idé at udskyde det. De virker ikke helt klar.

2
24. november 2021 kl. 19:50

»Installer IKKE filer og patches til Navision Stat, som understøtter Næste generation Digital Post (NgDP). Hvis I allerede har hentet zip-filer fra Økonomistyrelsens hjemmeside, må I under ingen omstændigheder installere dem. Hvis patchen installeres, vil det ikke længere være muligt at sende Digital Post til e-Boks!«, lyder advarslen fra Økonomistyrelsen.

Der skal nok være nogen som installerer dem alligevel...

1
24. november 2021 kl. 19:38

"årsagen er sygdomssituationen i Danmark"

Ej den må de sq længere ud på landet med, tror de at vi er så dumme at vi hopper på den?

Et så stort prestigeprojekt aflyses ikke med så kort varsel "pga sygdomssituationen i Danmark".

Måske ing/v2 kan bede om agtindsigt - der er noget lorent ved forløbet.