Digital Post snubler på målstregen: Forsinket til 2022

Illustration: Borger.dk
Næste Generation Digital Post, der skulle have været udrullet på tirsdag, den 30. november er blevet udskudt til første kvartal af næste år.

Kort tid efter at udskydelsen af signeringsløsningen i NemLog-In blev annonceret, har Digitaliseringsstyrelsen måtte udskyde endnu en stor udrulning.

Næste Generation Digital post er nemlig udsat til første kvartal af 2022, skriver Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Næste Generation Digital Post skulle være gået i luften tirsdag den 30. november, men bliver nu forsinket ind til første kvartal af 2022.

I pressemeddelelsen fremgår det, at årsagen er sygdomssituationen i Danmark, der stiller særligt høje krav til at leverancen af digital post til borgere og virksomheder er stabil og pålidelig, så sundhedsfaglig information ikke går tabt.

Læs også: Tanja Franck jonglerer med Mitid, Nemlogin og Digital Post: Corona er ikke undskyldning, hvis planen fejler

Vicedirektør i digitaliseringsstyrelsen, Adam Lebech, udtaler i pressemeddelelsen at man udskyder go-live for at sikre stabil kommunikation:

»Som ansvarlig myndighed for landets kritiske it-infrastruktur er det vigtigt for os ikke at skabe usikkerhed hos myndighederne. Vi befinder os i øjeblikket i en tid, hvor sundhedsvæsenet er under pres, og kommunikation fra offentlige myndigheder om fx vaccineindkaldelser er helt kritisk for vores samfund. Det stiller øgede krav til driftsstabiliteten ved en løsning som Digital Post. Derfor må vi desværre med kort varsel meddele, at vi har besluttet at udsætte lanceringen. Vi skal nu lægge en detaljeret plan for, hvornår løsningen helt præcist lanceres i første kvartal af 2022,« siger han.

Borgere vil fortsat modtage deres digitale post i e-boks og på borger.dk og virksomheder vil modtage digital post i Virk, som man gør det i dag.

Den nye go-live dato forventes ifølge pressemeddelelsen annonceret i december måned.

Advarer mod installation

Økonomistyrelsen har kort efter udskydelsen sendt en mail ud til myndigheder om, at brugere af programmet Navision Stat ikke må installere patches til programmet, der understøtter den nye Digital Post-løsning.

»Installer IKKE filer og patches til Navision Stat, som understøtter Næste generation Digital Post (NgDP). Hvis I allerede har hentet zip-filer fra Økonomistyrelsens hjemmeside, må I under ingen omstændigheder installere dem. Hvis patchen installeres, vil det ikke længere være muligt at sende Digital Post til e-Boks!«, lyder advarslen fra Økonomistyrelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Andersen

"årsagen er sygdomssituationen i Danmark"

Ej den må de sq længere ud på landet med, tror de at vi er så dumme at vi hopper på den?

Et så stort prestigeprojekt aflyses ikke med så kort varsel "pga sygdomssituationen i Danmark".

Måske ing/v2 kan bede om agtindsigt - der er noget lorent ved forløbet.

 • 17
 • 2
#2 Bjarke I. Pedersen

»Installer IKKE filer og patches til Navision Stat, som understøtter Næste generation Digital Post (NgDP). Hvis I allerede har hentet zip-filer fra Økonomistyrelsens hjemmeside, må I under ingen omstændigheder installere dem. Hvis patchen installeres, vil det ikke længere være muligt at sende Digital Post til e-Boks!«, lyder advarslen fra Økonomistyrelsen.

Der skal nok være nogen som installerer dem alligevel...

 • 11
 • 0
#3 Henrik B. Hager

https://www.version2.dk/artikel/tanja-franck-jonglerer-med-mitid-nemlogi... Tanja Franck: »Hvis Digital Post ikke er færdigt den 30. november, som jeg nu er ret sikker på, at det er. Så kommer vi ikke til at sige, at det har noget at gøre med corona. Vi lander som vi skal.«

Nåh nej det er jo fordi: "så sundhedsfaglig information ikke går tabt".

Men derudover synes jeg, at det er en god idé at udskyde det. De virker ikke helt klar.

 • 10
 • 0
#6 Jørgen L. Sørensen

Udsættelsen skyldes naturligvis, at man ikke vil lukke for adgang til den digitale post (eBoks) samtidig med, at man accellererer test-indsatsen.

Lyder som en god grund, men hvad har eBoks egentlig at gøre med test-indsatsen?

Jeg er kun blevet testet af hensyn til coronapas, eller lige for at være lidt mere sikker på, at jeg ikke slæber virus med til f.eks. en fødselsdag. Ingen gange har digital post været indblandet, kun sms til min telefon og efterfølgende login på sundhed.dk for at se resultatet.

 • 4
 • 2
#8 Jakob Steen-Petersen

Korrekt. Men det skyldes jo så, at man har valgt en løsning hvor man lukker i 4 dage medens man flytter gammel post over. Man kunne jo også have valgt en løsning der var således: fra den 30. November kl 00:01 vil den digitale post komme ind i din nye postkasse. Eksisterende post vil blive overført inden for et par dage… I og med at E-boks også bliver visningsklient, er problemet nok til at overse

 • 8
 • 1
#9 Tobias Kildetoft

Som jeg har forstået det kan man ikke benytte den løsning af juridiske grunde.

Loven om Digital Post er vist ret præcis om at der kun må findes et system til Digital Post, og dette ville ikke være tilfældet hvis eBoks fortsat opbevarede folks digitale post fra det offentlige i en overgangsperiode.

(det er også muligt at formuleringen er relateret til hvem der er dataansvarlig, hvilket igen ville være et problem hvis digital post fra det offentlige i en overgang ligger tilgængeligt i to forskellige systemer).

 • 1
 • 2
#15 Tobias Kildetoft

Ifølge den oprindelige plan skulle NemSMS fortsat være tilgængeligt i perioden mens der ikke kunne sendes digital post grundet overgangen.

Desværre kræver NemSMS at borgeren har tilmeldt sig, hvilket betyder at ikke alle kan modtage det. Derfor ville det ikke kunne fungere som en fuldstændig erstatning for Digital Post i perioden til formål såsom information til nære kontakter til smittede (hvilket jeg antager må være den væsentligste gruppe af beskeder der er bekymring om, da indkaldelser til vaccine forhåbentlig ikke kommer så sent så en forsinkelse på 4 dage skulle betyde det store).

 • 1
 • 0
#16 Jakob Steen-Petersen

@Thomas

 1. Jamen så kan du jo glæde dig over, at du fortsat vil kunne se din Digitale Post i E-boks, når Næste generation en dag kommer i drift

 2. Men bortset fra det, så er hele projektet absolut fornuftigt. Den oprindelige aftale om drift af Digital Post blev spoleret fuldstændigt, fordi man tillod at Digital Post reelt var lig med E-boks. Man gav derfor et privat firma (E-boks) en kæmpe booster. Den nye model på Digital Post, betyder at Staten hjemtager Digital Post - og så får nogle private firmaer til at Udvikle/Drive det. Fuldstændigt som man fx gør med vores motorveje...

 • 5
 • 0
#17 Nikolaj Brinch Jørgensen

@Thomas

Du ved godt at man i e-boks betaler for hvert "frimærke", når man sender et brev? Det er oven i købet ikke billigt.

Med Ny Digital Post betaler man som afsender ikke noget for hvert brev man sender, derimod betaler DIGST blot for udvikling og drift.

Fremadrettet bliver det altså meget billigere for det offentlige Danmark at benytte Digital Post.

 • 3
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere