Digital Post-kaos truer op til hård deadline

13. september 2013 kl. 06:298
Flere myndigheder når ikke at blive klar til at håndtere Digital Post, inden det 1. november bliver obligatorisk for alle virksomheder at bruge. Styrelse kæmper for at ændre billedet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som tidligere beskrevet på Version2, viser en undersøgelse, at myndighederne er dårlige til at svare på digital post, der ellers har været en obligatorisk kommunikationskanal for dem siden 2010. Statslige institutioner svarer kun på omkring 20 procent af henvendelserne, mens kommunerne svarer på lidt over halvdelen.

Digital Post bliver lovpligtigt for alle danske virksomheder 1. november, så der vil sandsynligvis ske en stigning i antallet af henvendelser til det offentlige på Digital Post.

Lone Berglykke, der er kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, er langt fra tilfreds med de manglende besvarelser, og ifølge hende har styrelsen fuldt fokus på at få myndighederne til at blive klar til at håndtere virksomhedernes henvendelser.

»Undersøgelsen viser jo, at der er noget helt grundlæggende galt med den måde, man håndterer Digital Post på flere steder. I forbindelse med, at det bliver obligatorisk for virksomhederne, har vi lavet et klarmeldingskoncept, hvor hver myndighed skal melde ud, hvor parate de er til at afsende Digital Post. Og vi har udvidet, så de også skal svare på, hvor parate de er til at modtage Digital Post. Det har vi ikke ment var nødvendigt før, for vi har tænkt, at selvfølgelig var de det. Men det har jo vist sig ikke at være tilfældet, og det er da en øjenåbner for os«, siger Lone Berglykke til Version2.

Det bliver bedre til Januar

Lone Berglykke mener, at en af grundende til, at Digital Post ikke fungerer er, at der er relativt få, der har benyttet sig af det, og at processerne omkring håndteringen derfor ikke er klare. Hun understreger også, at der arbejdes på højtryk, men at der ligger en udfordring, når alle virksomhederne skal på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Alle vil jo gerne have, at det kommer til at køre bedst muligt, og alle ved, at det ikke kommer til at køre 100% fra dag et. Det er en kæmpe omstillingsproces dette her. Ikke bare for virksomheder og borgere, men også for det offentlige«, siger Lone Berglykke, der håber at forskerne vil lave undersøgelsen igen til anuar:

»Så håber jeg, at vi har et helt andet billede. Jeg kan ikke sige, at det kører 100 procent, det vil nok være en utopi, men det skal gerne se betydeligt bedre ud«, Siger Lone Berglykke til version2.

Digital Post har været obligatorisk for alle myndigheder siden 2010, og det bliver altså lovpligtigt for alle danske virksomheder til november og for alle borgere i 2014.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
13. september 2013 kl. 11:40

Offentlig Digital Post er et misfoster. Man skal hente sin post et andet sted end normalt - og bruge manuelle procedurer (papkort etc.) for at hente den. Det er en ekstra byrde, som i de fleste tilfælde er unødvendig (man får antageligvis ikke Offentlig Digital Post hver dag).

Resultatet er naturligvis, at man ignorerer det. For det giver ikke mening at spilde tid på besværlige, unødvendige opgaver.

I det offentlige har man haft pligt til at gøre det i årevis. Og i det offentlige er man vant til besværlige, unødvendige opgaver. Og i det offentlige har man ressourcer til det. Alligevel gør de det ikke.

Små private firmaer optimerer typisk deres forretning, så de ikke har ansatte til at lave besværlige, unødvendige opgaver. Hvordan i alverden kan nogen forvente, at de vil spilde deres tid på Offentlig Digital Post?

8
13. september 2013 kl. 19:10

Digital Post kan fint fungere for mindre virksomheder. Det er en simplificering og forenkling fremfor papirpost. Fordelene er eksempelvis at den elle de ansvarlige i virksomheden ikke er afhængig af at komme forbi kontoret for at hente post. Den ligger nu online. Det betydet fleksibilitet ift. dagligdagen med ferier, rejser, sygdom. Man kan også give fuldmagt til en ekstern bogholder som håndtere virksomhedens administration. Dermed undgår man at skulle samle post sammen og sende, scanne mv. Altsammen trælse manuelle og unødvendige opgaver.

Det er også ganske enkelt at sætte ens postkasse til per e-mail at sende ens post til en valgfri mail adresse - krypteret naturligvis. Krypteringen sker på baggrund af at man uploader den offentlige del af en standard x509 signatur. Man skal selvklart have den private nøgle et sikkert sted hos sig selv. Derved kommer posten stille og roligt flydende til ens inbox. Der ligger fortsat en kopi i postkassen.

Der kan være diskussion i de tilfælde med tovejs kommunikation. Altså når man skal svare på et brev. Det vil jeg gerne se hvordan kommer til at virke i praksis. Men langt langt det meste post fra det offentlige til virksomheder er en envejs breve. En eller anden meddelelse, rykker, tilladelse, godkendelse, indkaldelse. Ret ordinært, men nødvendig kommunikation som nu leveres nemmere og billigere.

Det er blot min mening efter 22 år med egen virksomhed.

6
13. september 2013 kl. 09:57

Undersøgelsen viser jo, at der er noget helt grundlæggende galt med den måde, man håndterer Digital Post på flere steder. I forbindelse med, at det bliver obligatorisk for virksomhederne, har vi lavet et klarmeldingskoncept, hvor hver myndighed skal melde ud, hvor parate de er til at afsende Digital Post. Og vi har udvidet, så de også skal svare på, hvor parate de er til at modtage Digital Post. Det har vi ikke ment var nødvendigt før, for vi har tænkt, at selvfølgelig var de det. Men det har jo vist sig ikke at være tilfældet, og det er da en øjenåbner for os«, siger Lone Berglykke til Version2.

Det er ellers noget lækkert projektledelse dér :-)

5
13. september 2013 kl. 09:08

"Undersøgelsen viser jo, at der er noget helt grundlæggende galt med den måde, man håndterer Digital Post på flere steder"

Nej tænk, ser man det - jamen så kunne det jo være at man skulle lade være med at genopfinde den dybe tallerken, og så benytte sig af - tadaaaaaah - e-mail.

Og til Søren og Jesper: Hvis vi nu i Danmark havde en rigtig digital signatur ville det ikke være noget problem, og så er der også en anden ting, nemlig at nu bliver alt, inklusive alt det der kan anses for harmløst, så som diverse offentlige reklameskrivelser og "postkort", proppet ind under samme sikkerhedsmodel (eller mangel på samme)!

3
13. september 2013 kl. 09:00

Forklaringen på digital post er ret enkel: Det er ganske enkelt ulovligt for myndigheder at sende personfølsomme oplysninger med alm. ukrypteret e-mail. Og erfaringen viser, at meget få almindelige borgere (og selv store virksomheder for den sags skyld) har en sikker e-mail-løsning eller kan sætte en op.

Desuden har digital post den fordel, at posten adresseres til et CPR- eller CVR-nummer. Det er smart, for i modsætning til e-mail-adresser, skifter de ikke.

E-mailen er dog ikke død. I mange tilfælde vil myndigheder fortsat bruge den, hvor det giver mest mening og indholdet ikke er personfølsomt.

Om det så er hensigtsmæssigt, at den offentlige postløsning ejes af et privat firma, kan meget vel diskuteres ...

1
13. september 2013 kl. 08:45

Digital post har eksisteret i årtier (email). Hvorfor ikke bare benytte dette system som alle er fortrolige med, og alle har "installeret"? Hvorfor skal posten til myndighederne kører i et proprietært system, som ingen i virkeligheden gider bruge?

Hvad er den dybere mening med ikke bare at benytte email?

2
13. september 2013 kl. 08:51

At email ikke er meget sikrere end et postkort :-)

Der findes også standarder for sikker email, det er bare aldrig rigtigt lykkes at få nogen til at anvende det i praksis.

4
13. september 2013 kl. 09:05

det er bare aldrig rigtigt lykkes at få nogen til at anvende det i praksis.

Det er da meget nemt. Vi ved nu var NemID-regimet hvad der skal til.

De skal bare have pistolen for panden, og hvis de ikke kan finde ud af det, må de troppe op på modtagers bopæl med papirerne eller tage ned i deres nærmeste edb-brugerklub og få hjælp.

Enkelt og på samme vis, som vi borgere nu er blevet "bedt" om at bruge det nuværende system.