Både mor og far skal have beskeden i e-boks, når det offentlige sender en mail om deres fælles barn. Det har et folketingsflertal besluttet tirsdag i denne uge, hvor en ændring i ligestillingsloven blev vedtaget.
Det skriver Beskæftigelsesministeriet.
Ifølge Peter Hummelgaard, beskæftigelses- og ligestillingsminister, er det oftest moderen, der modtager brevet fra det offentlige, men det går ud over ligestillingen for danske forældre:
»Derfor er det godt, at vi med lovforslaget nu sikrer, at begge forældre fremover får beskederne om deres børn fra fx børnehave, skole eller tandlæge. I mange familier deler mor og far ansvaret, og de praktiske opgaver der er, når man har børn. Det skal det offentliges kommunikation afspejle. Med lovforslaget giver vi særligt fædrene bedre mulighed for at tage aktivt del i deres barns liv og hverdag, og det fremmer ligestilling mellem forældrene,« siger han i pressemeddelelsen.
Flere kommuner og sygehuse følger allerede den nye regel, da mange begyndte at lave om på praksis, efter Institut for Menneskerettigheder i 2015 dokumenterede ligestillingsproblemet.
Når kun den ene forælder modtager beskeder fra det offentlige, så sender det et signal om, at kvinder og mænd har forskellige roller i forhold til fælles børn, mener Morten Emmerik Wøldike, sociolog og leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam:
»Digital post fra det offentlige indeholder ofte væsentlige informationer om barnet, som begge forældre bør være bekendt med. Det er afgørende for, at begge forældre kan tage aktivt del i forældrerollen. Især fædre får med lovændringen forbedret deres muligheder for at bidrage til forældreskabet,« siger han i en pressemeddelelse.
Den nye regel gælder uanset, om forældrene bor sammen eller ej. Loven vil træde i kraft samtidig med udrulningen af den nye løsning til Digital Post, som man forventer vil ske til november i år.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.