Digital ligestilling: Nu skal både mor og far skal have digital post om fælles børn

Når det offentlige skriver til forældre om børn, skal både mor og far modtage beskeden i deres e-boks har et folketingsflertal vedtaget. Illustration: Rawpixel.com, Bigstock
Fremover skal både far og mor modtage beskeder fra det offentlige i E-boks, når det handler om deres fælles barn. Det har et folketingsflertal vedtaget tirsdag, og lovændringen kommer til at betyde mere ligestilling for danske forældre, mener beskæftigelsesministeren. Institut for Menneskerettigheder hylder tiltaget.

Både mor og far skal have beskeden i e-boks, når det offentlige sender en mail om deres fælles barn. Det har et folketingsflertal besluttet tirsdag i denne uge, hvor en ændring i ligestillingsloven blev vedtaget.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet.

Ifølge Peter Hummelgaard, beskæftigelses- og ligestillingsminister, er det oftest moderen, der modtager brevet fra det offentlige, men det går ud over ligestillingen for danske forældre:

»Derfor er det godt, at vi med lovforslaget nu sikrer, at begge forældre fremover får beskederne om deres børn fra fx børnehave, skole eller tandlæge. I mange familier deler mor og far ansvaret, og de praktiske opgaver der er, når man har børn. Det skal det offentliges kommunikation afspejle. Med lovforslaget giver vi særligt fædrene bedre mulighed for at tage aktivt del i deres barns liv og hverdag, og det fremmer ligestilling mellem forældrene,« siger han i pressemeddelelsen.

Læs også: Alvorlige udfordringer bag forsinkelse af Digital Post-projektet

Flere kommuner og sygehuse følger allerede den nye regel, da mange begyndte at lave om på praksis, efter Institut for Menneskerettigheder i 2015 dokumenterede ligestillingsproblemet.

Når kun den ene forælder modtager beskeder fra det offentlige, så sender det et signal om, at kvinder og mænd har forskellige roller i forhold til fælles børn, mener Morten Emmerik Wøldike, sociolog og leder af Institut for Menneskerettigheders ligestillingsteam:

»Digital post fra det offentlige indeholder ofte væsentlige informationer om barnet, som begge forældre bør være bekendt med. Det er afgørende for, at begge forældre kan tage aktivt del i forældrerollen. Især fædre får med lovændringen forbedret deres muligheder for at bidrage til forældreskabet,« siger han i en pressemeddelelse.

Den nye regel gælder uanset, om forældrene bor sammen eller ej. Loven vil træde i kraft samtidig med udrulningen af den nye løsning til Digital Post, som man forventer vil ske til november i år.

Læs også: Digitaliseringsstyrelsen udskyder ny Digital Post med fire måneder

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere