Digital eksplosion: Kommuner og patienter bombarderer læger med millioner af e-mails

Antallet af e-mails til lægerne vokser med tocifrede procentsatser årligt. En oversigt fra Praktiserende Lægers Organisation viser, at væksten er størst hos patienter, der er over 70 år.

Over fem en halv million e-mails landede i de praktiserende lægers indbakker sidste år. Og det er overvejende kommunernes skyld, at lægerne skal svare på næsten 30 gange så mange e-mails som for ti år siden.

Det mener i hvert fald PLO’s formand, Christian Freitag, ifølge nyhedsmediet Kommunal Sundhed.

»Lige nu optager den elektroniske kommunikation med kommuner meget lægetid. Det er halve timer hver dag, vi skriver svar på alverdens spørgsmål fra kommunens ansatte. Nogle er gode, mens der er andre, der kunne have været håndteret andre steder. Og så er der spørgsmål, der ikke nødvendigvis egner sig til elektronisk kommunikation og i stedet starter en lang række af nye spørgsmål og mails. Og der må vi spørge os selv, om det er en god udnyttelse af ressourcerne,« siger Christian Freitag.

I 2005 var der i alt 193.000 e-mailkonsultationer, mens der i 2015 var 5.583.000 konsultationer via e-mail. Det svarer til en stigning på godt 2.800 pct.

Alene fra 2014 til 2015 steg antallet af e-mailkonsultationer med 16,8 pct.

Læge: Det stiger eksponentielt

Når kommunerne samtidig er kommet på Fælles Medicinkort (FMK), rejser det en masse spørgsmål, siger Christian Freitag.

»Det er godt, at borgere har mulighed for at sende mails via hjemmesygeplejerskerne bl.a. Men vi skal øve os i, hvad er relevant, og hvad ikke er relevant. Vi skal være bedre til at bruge det, hvor det giver mening, men ikke der, hvor det er defensiv medicin,« siger Christian Freitag.

Én af de læger, der oplever kommunernes stigende brug af mailkonsultationer, er Mireille Lacroix, praktiserende læge i Skårup i Svendborg Kommune.

»E-mails er et genialt redskab til patienter til at give prøvesvar osv. Men eksplosionen i kontakten fra kommunerne er overraskende. Man går i gang med at svare på forespørgsler, men det stiger eksponentielt,« siger praktiserende læge Mireille Lacroix.

Hun mener, at kun en tredjedel af de mails, hun modtager, er fra patienterne og vedrører patientbehandlingen direkte, mens de sidste to tredjedele kommer fra kommunernes sygeplejersker. Og deres forespørgsler ser hun i højere grad som et spørgsmål om dokumentation.

Hun har eksempler på en mailkorrespondance, der handler om, hvorvidt en patient må få to panodiler kl. 20 i stedet for kl. 22.

I de enkelte klinikker kan lægerne registrere, om en henvendelse kommer fra en borger eller en sygeplejerske, der skriver på vegne af borgeren, men da alt bliver honoreret som en e-mailkonsultation, kan man ikke fra centralt hold se, hvor der er afsendt e-mails fra.

En oversigt fra Praktiserende Lægers Organisation viser dog, at den største årlige vækst i antallet af e-mail-konsultationer pr. patient findes hos patienter, der er 70 år og derover.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bent Jensen

" »E-mails er et genialt redskab til patienter til at give prøvesvar osv. Men eksplosionen i kontakten fra kommunerne er overraskende. Man går i gang med at svare på forespørgsler, men det stiger eksponentielt,« siger praktiserende læge Mireille Lacroix.

Hun mener, at kun en tredjedel af de mails hun modtager er fra patienterne og vedrører patientbehandlingen direkte, mens de sidste to tredjedele kommer fra kommunernes sygeplejersker. Og deres forespørgsler ser hun i højere grad som et spørgsmål om dokumentation."

EDB smør, løser ikke problemer, hvor information skal udveksles og der skal tages stiling.

I dens sidste del, hvor spørgsmål omhandler medicinering, så tyder det vel på at der ikke er et andet system, som virker og som bliver brugt ? Her vil en mail vel være bedre, end et telefonopkald, med ventetid. Samt manglende efterfølgende dokumentation for hvad der blev aftalt. Tror man at et EDB system vil spare den tid der skal bruges på at tage stilling til medicin ? Når man ikke har faste, skriftlige dokumentation for hvordan ting skal bruges eller håndteres, og der ikke bruges tid, penge og resurser på at få procedure på plads. Så koster det i tid og øget fejl andre steder.

Her kunne man nok lære af forsvaret, om håndtering af våben og andet. Samt få ansat en forstokket, konservativ regelrytter til at få styr på det.

I det første tilfælde, hvor der kommer mail og spørgsmål til prøvesvar. Tror man at tids forbruget til at tale i telefon om prøvesvar, og hvordan de skal fortolkes, bare forsvinder ved at sendes svaret ud elektronisk ? Hvis man ville have antal af mail svar ned, så kunne man lave en meget god og interaktiv hjemmeside. Som man henviste til via link, ved ved svar og inden man kunne sende en mail. Så man som bruger får svar på hvad prøver viser i "menneske sprog". Her kunne lidt Watson bruges til hjælp. Måske et svar vedhæftet fra lægen eller sygeplejersken sammen med prøven, om at de ser finne ud, og der behøves ikke at foretages sig mere, eller du må gerne ringe eller aftale en tid. Igen efterfølgende tidsforbrug og opfølgning på prøver forsvinder ikke, med EDB smør. Man kan si de fleste fra, hvor der ikke er noget at se. Ved en rigtigt håndtering og procedure inden eller sammen med svar.

 • 0
 • 2
Jan Heisterberg

Det er meget almindeligt, at organisationer som indfører e-mail ikke forstår at det er en legitim, tidskrævende, aktivitet at besvare disse. Det er ikke "noget ekstra" som kan glemmes eller udskydes. Så det handler om at planlægge sin tid - på bekostning af andre aktiviteter. Det kan godt være, at den praktiserende læge må tage 6 patienter færre (10 minutter x 6) for at besvare mails.

Og selvfølgelig kan der være irrelevante mails - den med panodilerne - men tidsforbruget havde ikke været mindre hvis patienten var mødt op eller ringet. Jeg får, for eksempel, "røde kinder" når jeg overhører det tidsspilde som lægesekretæren har når patienten lige skal ordne verdenssituationen med fru Hansen inden fru Hansen laver sin tidsbestilling eller receptfornyelse. Ja, der er sociale behov, men det skal klares andre steder.

Det fundamentale problem er, at e.g. Lægen, sagsbehandleren, fejlagtigt tror at tiden kunne anvendes anderledes. Det her er bare en anden arbejdsform - og den lægges ind i planen på samme måde som træffetider mellem 8 og 9.

 • 3
 • 0
Gert Madsen

"Det her er bare en anden arbejdsform". Der er altså mange andre, som også har fundet ud af at der nogen former for kontakt, hvor e-mail bare er ineffektivt. Det som skrives her, er helt forventeligt.

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Der er altså mange andre, som også har fundet ud af at der nogen former for kontakt, hvor e-mail bare er ineffektivt. Det som skrives her, er helt forventeligt.

Ja hvis ikke modtageren svare, eller reagere på mail. Så man for overhovedet at komme i betragtning eller kommer i kø er nød til at ringe. Eller samme modtager, ikke ønsker noget på papir om hvad der er lovet eller aftalt.

Personlig sender jeg altid en mail med referat af samtaler, om hvordan jeg har opfattet en samtale, og hvad der er lovet, i en telefonsamtale, hvis det er vigtigt. Så må de jo korrigere hvis jeg tager fejl.

"I følge, aftale med Johanes kl. dit om dat i hotline, hvor der blev aftalt at linjen skulle ændre til en 10/1 Mb fir 100,- kr. om måneden fra d.d." At der så ikke altid hjælper, når vi taler teleselskaber er noget andet og en helt andet meget langt snak..

Men mail med vedhæftninger er langt det bedste når vi taler hurtigt, effektivt skriftligt kommunikation mellem firma/personer. At noget så nemmere forklares i en telefon er noget andet, men også meget ineffektiv, hvis man ikke kommer igennem med sagen, og alt ikke klapper første gang, så skal man starte med at forklare sagen igen, eller man skal ringe og starte sagen på ny, eller man skal. ....

En grund til at advokater, læger, og andre som har en høj fastsat løn helst ikke bruger denne form for kommunikation, da det er nemmere at tage 2500,- kr for et brev end 2 linjer, svaret på en mail.

Så modstander af effektiv elektronisk kommunikation er, mennesker/firmaer/organisationer der ikke ønsker eller betales for at være effektiv. Eller hvor afsender/modtager helst ikke på må/ville kunne stå med beviser på en fast aftale.

 • 0
 • 0
Gert G. Larsen

Det er vel sådan noget her læger har lægesekretærer til at tage sig af? Som kan svare på langt det meste af det basale, og så spørge lægen til råds ved enkelte tilfælde. Eller er de sparet væk efterhånden?

Jeg emailede en advokat sidste år, for at spørge om han kunne hjælpe inden for et givent emne, og hvad han forventede cirkaprisen ville være. Da jeg ikke valgte ham, fik jeg en regning på lige over 3000 kr, for de to emails til/fra hans advokatsekretær. Det er også en måde at håndtere problemet på, og samtidig sikre sig at kunderne ikke kommer igen.

 • 0
 • 0
Martin Rasmussen

Der findes øjensynlig flere forskellige løsninger, men en der bruges er www.besoeglaegen.dk Her kan der over httpS, kommunikeres med lægen. Løsningen er lavet af CompuGroup Medical (www.cgm.com/dk), løsningen heder CGM XMO. Jeg ville undres meget hvis kommunen ikke har et interface til at kunne skrive direkte hertil via en krypteret formular, ja. evt. igennem en sikret emailserver.

Prøv med din egen læge's løsning, og se om du ikke kan blive klogere ;)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere