DIFO og DK-Hostmaster fejrer 20 års jubilæum

28. juni 2019 kl. 11:459
DIFO og DK-Hostmaster fejrer 20 års jubilæum
Illustration: presse logo.
Den danske toplevel-domæneadministrator fejrer 20 års jubilæum.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den 1. juli, altså på mandag, har Dansk Internet Forum (DIFO) og datterselskabet DK-Hostmaster administreret det danske toplevel-domæne .dk i 20 år. Det oplyser DIFO i en pressemeddelelse.

DIFO

DIFO i 6 år mere DIFO er en non-profit forening, som varetager driften af.dk-domænet for Erhvervsstyrelsen. Tilladelsen til at drive .dk-domænet gives for en 6-årig periode, og for nylig har erhvervsministeren - på baggrund af en offentlig høring - besluttet at forlænge DIFO's tilladelse i endnu en periode.

Kilde: DIFO/DK-Hostmaster


»Vi er i DIFO meget taknemmelige for den store opbakning til vores måde at drive .dk-domænet på. Der er kommet mange positive tilkendegivelser i forbindelse med høringen fra et bredt spektre af organisationer og virksomheder, der alle har interesse i, at administrationen af de danske domænenavne er stabil,« udtaler administrerende direktør i DIFO, Jakob Truelsen ifølge pressemeddelelsen.

I anledning af jubilæet præsenterer organisationen sitet Heledanmarks.dk.

Ifølge pressemeddelelsen er der tale om en digital historiefortælling om internettets udvikling de sidste 20 år.

Heledanmarks.dk er i skrivende stund ikke aktivt, men det skulle det efter planen være, når det formelle jubilæum finder sted mandag.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. juli 2019 kl. 17:08

PHK:

.DK blev oprindeligt registreret i midten af 1987 og den første danske "domæne-krig" var mellem UNI-C og DKUUG, som begge gjorde krav på at være den ansvarlige part.

Njae: DKUUG var blevet udpeget som ansvarlig for domænet af SRI-NIC, efter at vi havde ansøgt om det. Så vi gjorde ikke "krav på" det, - det var os der havde ansvaret efter aftale med SRI-NIC.

UNI-C klagede over os efter at vi have åbnet op for at de også gratis kunne få .dk-domæner, via navneaftalen, som iøvrigt fastlog at DKUUG var ansvarlig for domænet, og som UNI-C havde skrevet under på.

PHK:

DKUUG vandt i den forstand at de ikke afgav kontrollen, men optog UNI-C's DNS server som en af de authoritative.

Igen njae: Jon Postel fra SRI-NIC afgjorde UNI-Cs klage til fordel for DKUUG. Og UNI-C fortsatte med at få gratis domæner ved at sende en mail til os. Jeg mener vi havde en ekspeditionstid på under 24 hverdagstimer.

Jeg forstår ikke PHKs bemærkning om: "men optog UNI-C's DNS server som en af de authoritative". Vi optog uni-c.dk i .dk zonen, men man kan SVJV ikke i DNS zonen inkludere data fra en anden nameserver , for at registrere UNI-Cs kunder. Jeg mener vi hen ad vejen løste problemet med nogen scripts.

8
1. juli 2019 kl. 11:09

der findes en del materiale om internetter start i DK påhttp://www.open-std.org/keld/internetstart/

inkl navneaftalenhttp://www.open-std.org/keld/internetstart/dk-navneaftale.pdfdette var en aftale mellem 4 parter, ikke kun DKUUG og UNI-C

det var DKUUG der fik oprettet dk domænet, og indtil 1996 var det gratis at få et .dk domæne. DNS-en lå i begyndelsen i Amsterdam, fordi vi ikke havde IP forbindelse i DK.

UNI-C blev sure efter at jeg havde inddraget deres mulighed for at rette direkte i zonefilerne, fordi de lavede en fejl der gjorde at systemet var nede. Vi kunne jo ikke byde vores kunder at vores tjenester ikke fungerede, fordi nogen vi havde tilbudt en gratis tjeneste klumrede i det. Vi havde flere kunder end UNI-C.

7
1. juli 2019 kl. 09:37

Keld, har du en kopi af aftalen med UNI-C ?

Jeg vil gerne have den bevaret i datamuseum.dk's samling.

6
1. juli 2019 kl. 08:03

Da mit private domænenavn er fra Marts 1997, så er vi faktisk løbet forbi 20 års fødselsdagen for frit .dk TLD, da det blev købt på markedsvilkår.

.DK blev oprindeligt registreret i midten af 1987 og den første danske "domæne-krig" var mellem UNI-C og DKUUG, som begge gjorde krav på at være den ansvarlige part.

DKUUG vandt i den forstand at de ikke afgav kontrollen, men optog UNI-C's DNS server som en af de authoritative.

5
1. juli 2019 kl. 07:56

Da mit private domænenavn er fra Marts 1997, så er vi faktisk løbet forbi 20 års fødselsdagen for frit .dk TLD, da det blev købt på markedsvilkår.

Mener at dk-hostmaster opgaven var under DKUUG eller FIL (Foreningen af Internet Leverandører) på det tidspunkt hvor vi fik lavet de første regler og givet .dk TLD frit. Jeg sad med i domænenavnsudvalget, og var med til at lave det første regelsæt, implementeringen af et frit .dk TLD, og behandling af nogle af de første klagesager..

Møderne blev holdt i Forskerbyen Symbion i DKUUGs lokaler, men også et møde eller to hjemme hos formanden for FIL Basse Bergqvist.

Det er muligt at dk-hostmaster kun er 20 år gammelt, men det frie .dk TLD er fra primo 1997, og da var dk-hostmaster funktionen en del af DKUUG. Så fejringen må være af dk-hostmaster som en selvstændig virksomhed.

2
28. juni 2019 kl. 20:46

Hvad hed dk-master da det var DKUUG der administeret .dk?

1
28. juni 2019 kl. 14:31

Det kunne da godt have inviteret os gamle "netpassere" til at få hele historien med...