»Vi opfordrer også den danske justitsminister til snarest muligt at komme med sin vurdering af dommen og indkalde branchen til dialog om den videre proces. Branchen kan ikke leve med, at der er sået tvivl om lovligheden af den logning de foretager i dag.«
Det udtaler Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital, ifølge en pressemeddelelse på baggrund af EU-domstolen, der har erklæret generel og vilkårlig overvågning af borgerne for værende i strid med EU-retten.
Også Teleindustrien er i denne uge kommet med samme opfordring til en afklaring:
»Vi har på ingen måde interesse i at opretholde en logning, som også efter vores opfattelse ikke kan opretholdes i overensstemmelse med reglerne. Derfor er det også vigtigt for os, at det går hurtigt med en afklaring - også af hensyn til vores kunder,« sagde Jakob Willer, der er direktør for brancheforeningen Teleindustrien, til Version2.
Professor Søren Sandfeld Jakobsen, Aalborg Universitet, er ikke i tvivl om hvad der bør ske:
»Den totalt bevidstløse, bagudrettede, maskinmæssige masselogning af alle menneskers kommunikation, som hidtil har fundet sted i Danmark, må vi skrotte,« sagde professoren til Version2 i starten af januar.
Dommen blev afsagt lige før jul i forbindelse med en afgørelse i sagen om svenske og engelske lovkrav om logning af borgernes færden på nettet.
Dermed kan det juridiske grundlag for det danske lovkrav til teleoperatører om at registrere danskernes teletrafik, samt forventede lovkrav til internetudbydere om at registrere abonnementsoplysninger og lokationsoplysninger for internetbrugere, vise sig at være underkendt af EU-domstolen, skriver DI Digital.
I Sverige er flere teleoperatører stoppet med at logge oplysninger om deres kunder, som følge af EU-dommen, og den svenske indenrigsminister har indkaldt branchen til dialog om tilpasning af de svenske logningsregler, oplyser DI Digital.
»Grundlæggende ved televirksomhederne ikke om de er købt eller solgt i forhold til den logning de foretager i dag. Vi vil derfor gerne spørge justitsministeren ligeud: Logger vi ulovligt,« spørger Adam Lebech.
Tidligere justitsminister Søren Pind annoncerede tilbage i januar 2016, at regeringen ønskede at genindføre internetsessionslogning som lovkrav til internetudbydere i Danmark.
Det oprindelig lovforslag blev efter megen kritik fra DI, samt flere andre erhvervsorganisationer og dele af civilsamfundet, trukket tilbage med henblik på at fremsætte et mindre omfattende lovforslag. DI har efterfølgende været i dialog med Justitsministeriet om tekniske muligheder for at give politiet bedre efterforskningsredskaber, uden samtidigt at belaste telebranchen unødigt.
DI har under hele forløbet fastholdt tre hovedformål med en eventuel ny lovgivning om logning: Forslaget skal skabe reel værdi for politiets efterforskning og kriminalitetsbekæmpelse, begrænse de økonomiske omkostninger for en presset telebranche og begrænse overvågningen af lovlydige danskere mest muligt.
»Det er grundlæggende i vores medlemmers interesse, at politiet har gode efterforskningsmæssige redskaber. Men det er afgørende, at lovgivningen på området ikke unødigt begrænser investeringer i ny digital infrastruktur eller underminerer befolkningens tillid til digitalisering,« siger Adam Lebech.
»Vi ser frem til en konstruktiv dialog med justitsministeren om hvordan teleoperatørerne skal forholde sig til EU-dommen og om hvad internetudbyderne kan forvente sig af kommende lovgivning på området,« slutter Adam Lebech.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.