DI: »Vi kan ikke leve med, at der er sået tvivl om lovligheden af telelogningen«

Politiet skal have gode efterforskningsmæssige redskaber. Men det er afgørende, at befolkningens tillid til digitalisering ikke undermineres, lyder det fra Dansk Industri.

»Vi opfordrer også den danske justitsminister til snarest muligt at komme med sin vurdering af dommen og indkalde branchen til dialog om den videre proces. Branchen kan ikke leve med, at der er sået tvivl om lovligheden af den logning de foretager i dag.«

Det udtaler Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital, ifølge en pressemeddelelse på baggrund af EU-domstolen, der har erklæret generel og vilkårlig overvågning af borgerne for værende i strid med EU-retten.

Også Teleindustrien er i denne uge kommet med samme opfordring til en afklaring:

»Vi har på ingen måde interesse i at opretholde en logning, som også efter vores opfattelse ikke kan opretholdes i overensstemmelse med reglerne. Derfor er det også vigtigt for os, at det går hurtigt med en afklaring - også af hensyn til vores kunder,« sagde Jakob Willer, der er direktør for brancheforeningen Teleindustrien, til Version2.

Læs også: Teleindustrien venter på svar fra Borgen: »Vi har ingen interesse i at fortsætte logning«

Professor Søren Sandfeld Jakobsen, Aalborg Universitet, er ikke i tvivl om hvad der bør ske:

»Den totalt bevidstløse, bagudrettede, maskinmæssige masselogning af alle menneskers kommunikation, som hidtil har fundet sted i Danmark, må vi skrotte,« sagde professoren til Version2 i starten af januar.

Læs også: Bombe under ti års dansk telelogning: Den er klart ulovlig og skal skrottes

Dommen blev afsagt lige før jul i forbindelse med en afgørelse i sagen om svenske og engelske lovkrav om logning af borgernes færden på nettet.

Dermed kan det juridiske grundlag for det danske lovkrav til teleoperatører om at registrere danskernes teletrafik, samt forventede lovkrav til internetudbydere om at registrere abonnementsoplysninger og lokationsoplysninger for internetbrugere, vise sig at være underkendt af EU-domstolen, skriver DI Digital.

I Sverige er flere teleoperatører stoppet med at logge oplysninger om deres kunder, som følge af EU-dommen, og den svenske indenrigsminister har indkaldt branchen til dialog om tilpasning af de svenske logningsregler, oplyser DI Digital.

Læs også: Telenor stopper logning af svenske kunders trafik - men fortsætter som hidtil i Danmark

»Grundlæggende ved televirksomhederne ikke om de er købt eller solgt i forhold til den logning de foretager i dag. Vi vil derfor gerne spørge justitsministeren ligeud: Logger vi ulovligt,« spørger Adam Lebech.

Tidligere justitsminister Søren Pind annoncerede tilbage i januar 2016, at regeringen ønskede at genindføre internetsessionslogning som lovkrav til internetudbydere i Danmark.

Det oprindelig lovforslag blev efter megen kritik fra DI, samt flere andre erhvervsorganisationer og dele af civilsamfundet, trukket tilbage med henblik på at fremsætte et mindre omfattende lovforslag. DI har efterfølgende været i dialog med Justitsministeriet om tekniske muligheder for at give politiet bedre efterforskningsredskaber, uden samtidigt at belaste telebranchen unødigt.

DI har under hele forløbet fastholdt tre hovedformål med en eventuel ny lovgivning om logning: Forslaget skal skabe reel værdi for politiets efterforskning og kriminalitetsbekæmpelse, begrænse de økonomiske omkostninger for en presset telebranche og begrænse overvågningen af lovlydige danskere mest muligt.

»Det er grundlæggende i vores medlemmers interesse, at politiet har gode efterforskningsmæssige redskaber. Men det er afgørende, at lovgivningen på området ikke unødigt begrænser investeringer i ny digital infrastruktur eller underminerer befolkningens tillid til digitalisering,« siger Adam Lebech.

»Vi ser frem til en konstruktiv dialog med justitsministeren om hvordan teleoperatørerne skal forholde sig til EU-dommen og om hvad internetudbyderne kan forvente sig af kommende lovgivning på området,« slutter Adam Lebech.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Brian Jensen

Som jeg ser det, er dommen ganske klar. Masseovervågning er ikke lovligt.

Desuden burde der i en retsstat ikke være tvivl om at man ikke skal overvåge sine medborgere uden dommerkendelse...

Jeg håber det næste bliver en dom, som siger at IT-virksomheder, som Google og Microsoft heller ikke må logge personlig information - selv med folks medgivende. Der findes visse menneskerettigheder, som man ikke skal kunne aftale sig ud af - specielt ikke i et så stort omfang.

  • 9
  • 0
#2 John Foley

Nu er der gået mere end 1/2 år siden EU dømte logningen ulovligt. Alligevel sidder Justisministeriet på hænderne og er fodslæbende grænsende til det bagstræberiske. Ærgerligt, at EU's persondataforordningen først træder i kraft den 25. maj 2018. Den vil kunne få skub i sagerne og muliggøre at den enkelte borger ville kunne søge erstatning ved domstolene. Gør som man allerede har gjort i Sverige, stands logningen øjeblikkeligt, så skal myndighederne nok komme ud af starthullerne. Jeg vil tro, at det vil ske samme dag eller senest dagen efter at teleoperatørerne meldte ud, at de ikke længere vil være med til ulovlighederne.

  • 10
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere