DI og regioner vil skabe en førende sundheds-it-nation: Nu skal alskens sundhedsregistre kobles sammen

9 kommentarer.  Hop til debatten
DI og regioner vil skabe en førende sundheds-it-nation: Nu skal alskens sundhedsregistre kobles sammen
Illustration: Bakhtiar Zein/BigStock.
Regionerne vil med med et nyt udspil i samarbejde med Dansk Industri sikre, at forskere og virksomheder får én indgang til sundhedsdata, som i dag er spredt i ca. 160 forskellige registre og datakilder.
12. juni 2019 kl. 10:38
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Klinikere i sundhedsvæsnset, forskere, virksomheder og startups får nu hjælp til at koble sundhedsdata sammen og gennemføre analyser på tværs. Desuden skal de have nemmere adgang til at søge på tværs af sundhedsvæsnets datakilder via et nyt digitalt datalandkort.

Konkret skal hjælpen til at udnytte sundhedsdata bedre ske fra nye såkaldte regionale datastøttecentre - eller vidensbanker.

Det er en del af et nyt udspil, hvor Danske Regioner og Dansk Industri går sammen i et større offentlig-privat samarbejde om at udnytte den nyeste digitale teknologi til at skabe bedre sundhed, dvs. bedre forebyggelse, diagnostik, behandling, rehabilitering og genoptræning.

»De regionale datastøttecentre skal fungere som en one-stop-shop-servicefunktion, hvor man kan få hjælp til at koble data på tværs af datakilder, tilbyde databehandling og -analyse, projektunderstøttelse, juridisk bistand, forberedende myndighedsbetjening m.v.,« fremgår det af udspillet (PDF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden vil regionerne etablere én indgang til data, som i dag er spredt i ca. 160 forskellige registre og datakilder, og man vil også udvikle et såkaldt metakatalog, som muliggør søgning på tværs af datakilderne.

Version2 har tidligere omtalt i dag, at også brugerdata fra borgernes sundhedsapps og wearables skal i spil for at kunne give en bedre patientbehandling og lave forebyggende sundhedsarbejde.

»Vi skal sætte vores stærke danske sundhedsdata i spil på en ansvarlig måde, så de kan bidrage til at skabe endnu bedre sundhedsteknologiske løsninger. Det gælder de data, som vi opsamler i sundhedsvæsenet, men også de data som i stigende grad opsamles af borgerne selv via deres smartwatch eller smartphone, og som alle har et stort potentiale,« siger direktør i Dansk Industri Lars Frelle-Petersen ifølge en pressemeddelelse.

Det overordnede mål er at 'gøre Danmark til en førende HealthTech-nation'.

»Danmark har en innovativ industri, et af verdens mest digitaliserede sundhedsvæsener og stærke forskningsmiljøer. Vi har ingredienserne til at løse udfordringer med et presset sundhedsvæsen og få Danmark til tops, hvis vi tør gå sammen og udnytte potentialerne. Det gør Danske Regioner og Dansk Industri nu med den fælles satsning 'Danmark som førende Health Tech-nation',« siger formand for Danske Regioner Stephanie Lose.

Udover de regionale datastøttecentre består innovationsprogrammet af otte andre initiativer, som er møntet på alt fra alle de aktører, der indkøber, bruger, udvikler, tester og skalerer sundhedsteknologiske løsninger, fra den enkelte kliniker og forsker over den lille startup til organisationer, de store universiteter, og life science- og sundhedsindustrien.

Eksempelvis skal der etableres et HealthTech inkubations- og investeringsprogram, som skal bidrage med innovationskraft og tiltrække langsigtede investeringer fra ind- og udland til udvikling af healthtech. Parterne vil også se på muligheden for at bruge sundhedsdata fra borgerne til bedre behandling, f.eks. via wearables med fokus på datasikkerhed og digital ansvarlighed.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
16. juni 2019 kl. 19:42

... fra en fuldstændigt rasende, desperat Hanne Marie Motzfeld, jurist med speciale i forvaltningsret, i dagens "Aflyttet" om amokløbet digitalisering, og hvad det gør ved vores demokrati.

Niels Bertelsen, formand for PROSA foreslår en simpel, men helt nødvendig, time-out i digitaliseringen.

Jurister er begyndt at åbne munden - og det er angiveligt et symptom på, at noget er helt, helt galt:https://www.24syv.dk/programmer/aflyttet/53036736/teknokrati-som-menneskets-herre

Artiklen ovenfor bør få alle de små hår til at rejse sig. Den digi-tåbelige, jubelidiotiske, ukritiske linje den er udtryk for, bliver et skridt ud i afgrunden.

7
12. juni 2019 kl. 17:39

Betyder det økonomisk eller sikkerhedsmæssige ansvarlige måde?

6
12. juni 2019 kl. 16:42

'nuff said.. K

5
12. juni 2019 kl. 15:44

Mon det går som i UK, hvor Trump har tilbudt, at NHS (sundhedsdata) skal indgå i en handelsaftale mellem UK og UDS?

4
12. juni 2019 kl. 14:42

Såfremt DI og Danske Regioner er istand til, på forsvarligvis at overholde GDPR, samt at de to organisationer afholder sig fra at bruge "amerikanske advokat løjer" som f.eks. total overbelastning af Datatilsynet med enorme mængder data - som vi f.eks. så forleden dag fra et dansk offentligt organ! Så vil en database sammenkøring være lige så smart som at venstre hånd ved hvad højre hånd laver:-)

2
12. juni 2019 kl. 14:09

sagde musen til elefanten da de gik en tur i IT skoven:


Det overordnede mål er at 'gøre Danmark til en førende HealthTech-nation'.

»Danmark har en innovativ industri, et af verdens mest digitaliserede sundhedsvæsener og stærke forskningsmiljøer. Vi har ingredienserne til at løse udfordringer med et presset sundhedsvæsen og få Danmark til tops, hvis vi tør gå sammen og udnytte potentialerne. Det gør Danske Regioner og Dansk Industri nu med den fælles satsning 'Danmark som førende Health Tech-nation',« siger formand for Danske Regioner Stephanie Lose.

Det er endnu ikke helt bevist, at vi er bedst i mikrostaten Danmark med 5 millioner indbyggere.

1
12. juni 2019 kl. 11:15

"Regionerne vil med med et nyt udspil i samarbejde med Dansk Industri .."

Hvorfor ikke tage konsekvensen, og omdøbe det til "Danske Industri- og Erhvervs Regioner" - og så udstede folkeaktier? Der er alligevel ikke længere noget skel mellem regionerne og erhvervslivet - sidstnævnte styrer førstnævnte. Huhej, hvor det går...

Følgende kan anbefales som analog modvægt til den digitale hjernevask, som det lykkes Singularity University at snige ind gennem hjernen på regionale og statslige marionetdukker:

Markus Bernsen: Danmark Disrupted Mads Vestergaard: Digital Totalitarisme Shoshana Zuboff: The Age of Surveilance Capitalism (kommer på danske i juni)www.analogist.dk

Vi bliver kuppet!