DI om nyt forslag mod digitalt pirateri: Det går ikke at øge overvågningen

Illustration: josefkubes, BigStock
Et nyt forslag, der skal dæmme op for digitalt pirateri, vil ifølge DI betyde, at der sendes bødebreve til helt almindelige danske bredbåndskunder, måske endda for noget, de ikke selv har gjort.

»Det går altså ikke at anbefale at øge overvågningen, hvilket reelt vil ske.«

Det er kommentaren fra Dansk Industri ifølge chefkonsulent Morten Kristiansen til nye anbefalinger fra Regeringens Vækstteam for Kreative Erhverv, der - som omtalt på Version2 i går - foreslår at etablere automatiseret overvågning af danskernes netforbindelser for at dæmme op for ulovlig brug af film, spil, tv-serier og musik.

DI tilføjer, at man generelt støtter anbefalingerne fra det kreative vækstteam, som kan fremme væksten hos de kreative erhverv.

Men automatiseret overvågning af almindelige netabonnenter får ikke DI's opbakning:

»Reelt vil forslaget betyde, at teleselskaberne bliver pålagt en omfattende overvågning af danskerne, hvis man skal kunne bevise en overtrædelse og udskrive bøder. Det er hverken telebranchen eller resten af erhvervslivet interesseret i,« lyder det i kommentaren til Version2.

Risiko for bøder for noget borgerne aldrig har gjort

Med forslaget sendes der bødebreve til helt almindelige danske bredbåndskunder, måske endda for noget, de ikke selv har gjort, anfører DI.

Det vil ifølge DI også betyde, at ejeren af forbindelsen aktivt skal overvåge de andre brugere af forbindelsen.

»Det kunne være et særligt stort problem for en række mindre danske virksomheder, som har andet at lave end at overvåge deres ansattes internetbrug. Over 90 pct. af danske virksomheder har under 10 ansatte.«

DI understreger, at man er helt enig i, at det er vigtigt at begrænse de ulovlige tjenester.

»Men det bør ske ved, at politiet får øgede ressourcer til efterforskningen og ved at øge forbruget af de lovlige tjenester samtidig med en blokering af ulovlige hjemmesider. Derfor støtter DI aktivt Share With Care-kampagnen sammen med RettighedsAlliancen, TI og Kulturministeriet. Det er en god og balanceret vej at gå i forhold til at fremme væksten i de kreative erhverv, og det er faktisk en anden af vækstteamets anbefalinger.«

IT-Politisk Foreningen har også kritiseret forslaget i skarpe vendinger. Herfra har man kaldt bl.a. forslaget katastrofalt:

»Det er absurd, at en arbejdsgruppe, der påstår af repræsentere de kreative erhverv, kan komme med anbefalinger til regeringen, som vil medføre en nærmest totalitær overvågning af danskernes brug af internettet,« lød det i morges fra foreningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere