DI frygter, at det nye lovforslag, der giver Center for Cybersikkerhed (CFCS) mulighed for at tvangsinstallere overvågningssoftware hos bl.a. virksomheder vil betyde, at erhvervslivet dermed uden begrænsninger kan få tappet bl.a. dybt fortrolige forretningsaftaler, patenter og børsfølsomme til efterretningstjenesten – og dermed skabe uklarhed for internationale virksomheder om beskyttelsen af data i Danmark.
DI frygter, at Danmarks konkurrenceevne og troværdighed i udlandet bliver undergravet af regeringens planer om tvungen overvågning af »samfundsvigtige« virksomheder.
»Vores virksomheder skal kunne forklare i andre lande, hvad det er for en type overvågning der foregår i Danmark. Det bliver ikke simpelt for virksomhederne, og det kan påvirke muligheden for at garantere en vis form for sikkerhed over for en kunde eller virksomhed i et andet land. Hvad sker der med deres data, når de kommer til Danmark?« siger Lars Frelle-Petersen, der er direktør med ansvar for digitalisering i DI.
DI og efterretningstjenesten samt Forsvarsministeriet holder i dag møde om sagen.
DI har tidligere været ude med, at en »vidtrækkende offentlig adgang til virksomhedernes data kan være en trussel mod virksomhedernes grundlovssikrede ret til beskyttelse af følsomme oplysninger som forretningshemmeligheder og private informationer«.
Ph.d. og forsker Tobias Liebetrau, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, har i et blogindlæg på Version2 også rejst spørgsmål ved, hvem der skal vurdere, hvornår CFCS kan og bør supplere de enkelte sektorers egen cybersikkerhed og hændelseshåndtering - det sektoransvar, som ellers netop er fastsat med de nye sektorstrategier på cybersikkerhedsområdet.