DI i åbent brev til digitaliseringsminister: Krav skal ikke underminere forretningshemmeligheder

14. marts kl. 10:071
EUBerlaymont
Illustration: EU.
»Forretningshemmeligheder er en essentiel kilde til innovation og konkurrence, og derfor er det afgørende, at dataforordningen ikke fører til en underminering af virksomhedernes forretningshemmeligheder bare fordi, der indføres et krav om datadeling,« lyder det i et åbent brev fra DI Digitals branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg til digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).

Dansk Industri (DI) frygter, at virksomheders forretningshemmeligheder undermineres som følge af et krav om datadeling i EU's kommende dataforordning.

Det skriver Computerworld på baggrund af et åbent brev fra DI Digitals branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg til digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).

Læs også: Erhvervslivet går glip af eftertragtede talenter: Hver femte it-specialist er kvinde

Dataforordningen har ifølge Computerworld til hensigt at klarlægge, hvilke data der kan bruges af hvem og til hvilke formål. Det kan indebære, at producenter tvinges til at dele indsamlede data.

»Forretningshemmeligheder er en essentiel kilde til innovation og konkurrence, og derfor er det afgørende, at dataforordningen ikke fører til en underminering af virksomhedernes forretningshemmeligheder bare fordi, der indføres et krav om datadeling,« lyder det i brevet, hvor der også står:

»En udhuling af forretningshemmeligheder vil risikere at begrænse incitamentet til datadeling - og dermed gå imod formålet med forslaget. Samtidig skal man holde sig for øje, at der ikke indføres unødige byrder - så står gevinsterne ikke mål med omkostningerne. DI vurderer derfor, at forslaget stadig risikerer at hæmme den digitale innovation i EU. Men vi vurderer også, at det er noget vi stadig kan nå at få adresseret i forhandlingerne.«

V2 Security 2023 | 10.-11. maj

Version2 byder endnu engang it-ansvarlige og -specialister velkommen til to spændende dage i København med 100 seminarer og mere end 3.000 deltagere, der mødes for at blive opdateret på den nyeste viden om it-sikkerhed, cloudløsninger og compliance.

TILMELD DIG HER

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. marts kl. 11:13

Jeg har lidt svært ved at forestille mig, at EU skulle finde på at indføre love, regler og forordninger, som for alvor underminerer muligheden for forretningshemmeligheder.

Mon ikke det snarere er et spørgsmål om, at DI ønsker at kunne hemmeligholde mere, end vi andre (det umælende datamalkekvæg) finder det rimeligt at kalde "forretningshemmeligheder", fordi det handler om retten til at krænke vores ret til privatliv? Eller fordi det handler om at anvende disse privatlivsdata til algoritmer og AI, som kan bruges til at manipulere og udnytte os?

Skal retten til forretningshemmeligheder overtrumfe retten til privatliv, og retten til at regulere ublu udnyttelse af dette privatliv? Nej, selvfølgelig ikke!

Har datamalkekvæget ikke en ret til at vide, hvor deres data strømmer hen, og hvad de bruges til? Jo, selvfølgelig!