DI om cybersikkerhedsstrategi: Småpenge - og vigtige enheder holdes udenfor

Der lægges ikke op til et tilstrækkeligt bredt samarbejde i den nye nationale strategi for it-sikkerhed, mener DI Digital. Derfor vil DI selv tage initiativ til at involvere flere erhvervsvirksomheder.

»Strategien har mange gode initiativer, herunder fokus på digital dømmekraft, digitale kompetencer samt ny sikkerhedsteknologi i forskningen. Det er også en god ide, at regeringen jævnligt vil tage temperaturen på it-sikkerheden herhjemme.«

Sådan lyder den positive del af en kommentar fra chefkonsulent Morten Rosted Vang til regeringens nationale cyber- og informationssikkerhedsstrategi (PDF) med 25 initiativer, der skal styrke Danmarks evne til at forsvare samfundet mod cyberangreb. Strategien samler op på cyberinitiativerne fra Forsvarsforliget og på it-sikkerhedsinitiativerne fra Strategi for Danmarks digitale vækst.

Men DI mener også, der er store huller i osten:

En national strategi med 25 initiativer lyder jo godt og rigtigt, men er der handling bag ordene, spørger Morten Rosted Vang retorisk. Ud af de 1,5 mia. kr. i strategien kommer de 1,4 mia. kr. fra Forsvarsforliget med forventeligt forsvarspolitiske bindinger.

»Det betyder, at der alene er afsat 100 mio. kr. til strategiens øvrige områder – over fire år. Til et så vigtigt et område er det småpenge. Til sammenligning kostede et enkelt cyberangreb Mærsk 1,9 mia. kr.«

Og der mangler tydeligvis også målbare mål i strategien:

»Derudover står det ikke klart, hvor Danmark skal være efter strategiens udløb, når vi taler cybersikkerhed.«

Selv om der er tale om en national strategi, er det desværre ikke en strategi for hele samfundet, konstaterer DI - i øvrigt på linje med John Foley i en kommentar på Version2.

Læs også: Kritik af ubalance i cybersikkerhedsstrategi: »En slags omvendt Robin Hood«

»Kommunerne er f.eks. ikke omfattet, og vi ser gerne et stærkere virksomhedsfokus – særligt på de virksomheder, som ikke er omfattet af de seks særligt sårbare sektorer, som strategien fokuserer specifikt på,« skriver Morten Rosted Vang.

Fokus skal bredes ud, mener DI, og det vil DI løfte gennem et kommende erhvervspartnerskab for øget it-sikkerhed.

»Uden et bredt samarbejde om cybersikkerhed, er vi dømt til at tabe cyberkrigen.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere