DI: CFCS' nye vidtrækkende hjemmel til dataadgang kan true grundlovssikrede rettigheder

9. januar 2019 kl. 12:296
DI: CFCS' nye vidtrækkende hjemmel til dataadgang kan true grundlovssikrede rettigheder
Illustration: DI.
Virksomhedernes grundlovssikrede ret til beskyttelse af følsomme oplysninger som forretningshemmeligheder og private informationer kan være truet af lovforslag, der i fremtiden kan betyde tvangsanbringelse af overvågningssoftware i virksomheders pc’er, servere og lokale netværk. Mener DI.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Vi er bekymret over den meget brede hjemmel om adgang til virksomhedernes data uden retskendelse, som forslaget i første omgang lægger op til.«

Det siger direktør Lars Frelle-Petersen, DI, i en udtalelse om et nyt lovforslag fra regeringen, som vil give Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvangsplacere sikkerhedssoftware i samfundsvigtige virksomheders servere og interne netværk.

DI arbejder på et høringssvar til lovforslaget, som blev fremlagt i går, og her vil organisationen blandt andet fokusere på, om den vidtgående adgang til virksomhedernes data er nødvendig.

»Vi skal se nærmere på, om der er den rette balance i lovforslaget. Det vil vi gøre i vores høringssvar - og i en god, videre dialog med Forsvarsministeriet,« siger Lars Frelle-Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DI frygter blandt andet, at en 'vidtrækkende offentlig adgang til virksomhedernes data kan være en trussel mod virksomhedernes grundlovssikrede ret til beskyttelse af følsomme oplysninger som forretningshemmeligheder og private informationer.'

»Grundlæggende ser vi gerne, at Center for Cybersikkerhed får styrkede muligheder for at imødegå cyberangreb mod vores samfund, og det er tydeligt, at det også er ambitionen i lovforslaget, og derfor ser vi frem til en dialog om udformningen af den endelige lovgivning,« siger Lars Frelle-Petersen

Et andet element i lovforslaget er, at Center for Cybersikkerhed vil skulle stille en række ydelser frit til rådighed på et område, hvor der i dag eksisterer et frit marked med konkurrerende virksomheder. Også her vil DI have fokus på at sikre, at den vigtige styrkelse af Center for Cybersikkerhed samtidig tager hensyn til det.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
9. januar 2019 kl. 22:14

... lige kolossalt på en zero-day exploit til FE's remote-værktøj, der pludselig vil give en ondsindet hacker adgang til ikke bare samtlige virksomheder - offentlige såvel som private, kritisk infrastruktur, men så sandelig også de mest kritiske forretnings- og personlige data mange år tilbage for samtlige danskere på arbejdsmarkedet og virksomhedernes hjerteblod.

Mister Putin... Going once, Going twice... Sold to that trustworthy president!

4
9. januar 2019 kl. 14:09

Men virksomheder er faktisk beskyttet mod ransagning uden dommerkendelse, brevåbning uden dommerkendelse og at myndigheder aflytter deres telefoner bare fordi de kan.

3
9. januar 2019 kl. 13:59

Der har været megen snak og glæde fra Christiansborg omkring Facebook & Co. der etablerer datacentre her i Danmark. (Her på V2 har begejstringen været mere begrænset, idet vi næppe kommer til at levere andet end (grøn) strøm og vagter).

Har genierne på Christiansborg overvejet hvad denne tvangssnagen vil gøre for disse og fremtidige planer om at placere tung IT i Danmark? Da Australien for nyligt besluttede at indføre tvungle bagdøre i Australsk software, så førte det til at Australske firmaer røg af preference lister (Kilde: risky.biz).

1
9. januar 2019 kl. 13:46

Sidst jeg læste grundloven var hverken virksomheder eller forretningshemmeligheder nævnt med så meget som ét eneste ord ?

Virksomheder har ingen menneskerettigheder, hvilket er hvad grundloven primært handler om.