DI: CFCS' nye vidtrækkende hjemmel til dataadgang kan true grundlovssikrede rettigheder

Illustration: DI
Virksomhedernes grundlovssikrede ret til beskyttelse af følsomme oplysninger som forretningshemmeligheder og private informationer kan være truet af lovforslag, der i fremtiden kan betyde tvangsanbringelse af overvågningssoftware i virksomheders pc’er, servere og lokale netværk. Mener DI.

»Vi er bekymret over den meget brede hjemmel om adgang til virksomhedernes data uden retskendelse, som forslaget i første omgang lægger op til.«

Det siger direktør Lars Frelle-Petersen, DI, i en udtalelse om et nyt lovforslag fra regeringen, som vil give Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvangsplacere sikkerhedssoftware i samfundsvigtige virksomheders servere og interne netværk.

Læs også: Center for Cybersikkerhed vil overvåge virksomheders datatrafik uden at spørge om lov

DI arbejder på et høringssvar til lovforslaget, som blev fremlagt i går, og her vil organisationen blandt andet fokusere på, om den vidtgående adgang til virksomhedernes data er nødvendig.

»Vi skal se nærmere på, om der er den rette balance i lovforslaget. Det vil vi gøre i vores høringssvar - og i en god, videre dialog med Forsvarsministeriet,« siger Lars Frelle-Petersen.

DI frygter blandt andet, at en 'vidtrækkende offentlig adgang til virksomhedernes data kan være en trussel mod virksomhedernes grundlovssikrede ret til beskyttelse af følsomme oplysninger som forretningshemmeligheder og private informationer.'

»Grundlæggende ser vi gerne, at Center for Cybersikkerhed får styrkede muligheder for at imødegå cyberangreb mod vores samfund, og det er tydeligt, at det også er ambitionen i lovforslaget, og derfor ser vi frem til en dialog om udformningen af den endelige lovgivning,« siger Lars Frelle-Petersen

Et andet element i lovforslaget er, at Center for Cybersikkerhed vil skulle stille en række ydelser frit til rådighed på et område, hvor der i dag eksisterer et frit marked med konkurrerende virksomheder. Også her vil DI have fokus på at sikre, at den vigtige styrkelse af Center for Cybersikkerhed samtidig tager hensyn til det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Flemming Jacobsen

Der har været megen snak og glæde fra Christiansborg omkring Facebook & Co. der etablerer datacentre her i Danmark. (Her på V2 har begejstringen været mere begrænset, idet vi næppe kommer til at levere andet end (grøn) strøm og vagter).

Har genierne på Christiansborg overvejet hvad denne tvangssnagen vil gøre for disse og fremtidige planer om at placere tung IT i Danmark? Da Australien for nyligt besluttede at indføre tvungle bagdøre i Australsk software, så førte det til at Australske firmaer røg af preference lister (Kilde: risky.biz).

  • 3
  • 0
#5 Henrik Secher Jarlskov

... lige kolossalt på en zero-day exploit til FE's remote-værktøj, der pludselig vil give en ondsindet hacker adgang til ikke bare samtlige virksomheder - offentlige såvel som private, kritisk infrastruktur, men så sandelig også de mest kritiske forretnings- og personlige data mange år tilbage for samtlige danskere på arbejdsmarkedet og virksomhedernes hjerteblod.

Mister Putin... Going once, Going twice... Sold to that trustworthy president!

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere