Nye sensorer kan måle på bløde overflader - blandt andet dine

Bilsæder, der automatisk indretter sig efter din kørestilling, og airbags, der tager hensyn til, hvor tilbagelænede og høje bilens passagerer er. Det kan blive standard i biler i nær fremtid med bløde sensorer som en fast del af vores hverdag.

Bløde sensorer kan kan være alt fra få millimeter til A4-størrelse og kan måle træk, tryk og bevægelsesretning. Det lyder ganske almindeligt for en sensor, men de bøjelige sensorer er i stand til at måle på bløde overflader og åbner dermed for en lang række nye muligheder for at måle og registrere bevægelser hos mennesker og robotter.

Ifølge Todd Gisby, CTO i StretchSense, som producerer og udvikler bløde sensorer, er teknologien banebrydende og kan langt mere end at måle ens hjerterytme med et SmartWatch.

»Der er her tale om lettilgængelig teknologi, som, uden at det mærkes, kan væves ind i vores dagligdag og give os løbende indsigt i vores eget helbred og måden, vi interagerer med omverdenen på,« skriver han på www.techcrunch.com.

De sensorer, man får med prøvepakken, består groft sagt af to dele. Selve sensorbåndet og en lille chip, der fortolker de signaler, sensorbåndet sender ned til den. Herfra transmitterer chippen informationerne via Bluetooth over på en hvilken som helst Android-enhed, som modtager og visualiserer bevægelsen. Begge komponenter er ifølge Todd Gisby nemme og billige at producere.

Uanede muligheder

De bløde sensorer kan med fordel anvendes i genoptræningsprogrammer i sundhedsvæsenet, så man nemt kan holde styr på, hvor langt patienten er i programmet, men sensorerne har også et stort potentiale i sportsverdenen, hvor atleter og trænere kan bruge dem til at registrere og logge bevægelser og på den måde komme tættere på den perfekte præstation.

Derudover kan de bløde sensorer integreres i spilkonsoller, sæder og sikkerhedsudstyr, og sensorerne kan bruges til at optimere robotter til masseproduktion. Todd Gisby mener endda kun at have opdaget toppen af isbjerget og håber, at flere virksomheder vil integrere bløde sensorer i deres produkter.

Læs også: Sensor-eksperiment holder Oslos metro kørende selvom befolkningen vokser vildt

Teknologien er allerede blevet samlet op af firmaet Heddoko, som i forvejen har specialiseret sig i at perfektionere sportsudøveres præstationer, og der er spekulationer om, hvorvidt den næste iPhone-generation vil være bøjelig og indeholde den nye sensorteknologi, så telefonen for eksempel slukker, hvis den kommer under voldsomt pres.

Se en kort demonstration af StretchSenses prøvepakke her:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere