DF og K forlader budgetforhandlinger i Region H i strid om Sundhedsplatformen
De Konservative og Dansk Folkeparti har forladt budgetforhandlingerne i Region Hovedstaden i en strid om, hvorvidt Sundhedsplatformen skal bevares eller skrottes.
Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.
»Kons. og DF er blevet smidt ud af årets budgetforhandlinger i Region H. Vi ville ikke acceptere en tekst hvor der står “...vi ønsker at beholde Sundhedsplatformen” og lave en troskabsed om denne. Øv, at det var et ultimativt krav, at vi skulle sige ok til det,« skriver den konsevative Christoffer Buster Reinhardt, der også er formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg på Twitter.
Kons. og DF er blevet smidt ud af årets budgetforhandlinger i Region H.
— C. Buster Reinhardt (@BusterReinhardt) 3. september 2018
Vi ville ikke acceptere en tekst hvor der står “...vi ønsker at beholde Sundhedsplatformen” og lave en troskabsed om denne.
Øv, at det var et ultimativt krav, at vi skulle sige ok til det. #dkpol #sundpol
Dramaet ændrer ikke på, at et flertal i regionsrådet er enige om, at de ønsker at beholde Sundhedsplatformen. Dermed trækker de en tydelig streg i sandet i forhold til den usikkerhed, der har været om fremtiden for Sundhedsplatformen.
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) understreger, at hun er skuffet over, at De Konservative og Dansk Folkeparti har valgt at forlade forhandlingerne.
»Jeg er da skuffet over, at De Konservative og Dansk Folkeparti ikke vil være med til at tage ansvar. Men omvendt er jeg glad for, at et flertal nu sætter en klar retning for fremtiden, når det handler om Sundhedsplatformen. Vi er enige om, at det er useriøst og kontraproduktivt at fastholde, at vi bare kan skrotte det hele og starte forfra. Sundhedsplatformen er en enorm forandring og mere end bare et it-system. Den er vores svar på fremtidens digitale behov og muligheder, og det skal vi tage ansvar for at se til ende,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) ifølge meddelsen.
Diskussionen om Sundhedsplatformens fremtid i regionen kom op til jul, hvor den dengang nyvalgte formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg – Christoffer Buster Reinhardt (K) – over for Version2 erklærede, at han 'ikke [har] nogen særlig kærlighed til Sundhedsplatformen', og at han også 'godt [kunne] have lyst til at svare, at vi bare skal afskaffe det', men samtidig slog fast:
»It-systemer skal være en hjælp, de skal ikke være målet i sig selv. Men vi er nødt til at se, om vi kan få skidtet til at virke. Det har vi en forpligtigelse til,« sagde han.
Også Line Ervolder fra Konservativt Folkeparti har kritiseret Sundhedsplatformen, og i maj måned krævede hun en redegørelse for, hvorfor systemet er så meget dyrere end et EPJ-system fra Aarhusianske Systematic, som Region Midtjylland har bestilt.
Siden har Dansk Folkeparti i form af Liselott Blixt, der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg, krævet Sundhedsplatformen skrottet til fordel for et landsdækkende EPJ-system.
Politikerne: Vi lytter til kritikken
Hun understreger, at alle politikere i regionsrådet er meget bevidste om, at de mange ansatte på regionens hospitaler har stået og står med en stor og svær opgave.
»Med denne aftale er et klart flertal enig om at tage ansvar og udvise lederskab. Og det gør man ved at sætte handling og penge bag ordene – ikke ved at skabe usikkerhed om fremtiden med urealistiske forventninger,« siger hun og henviser til, at politikerne fra sidste års budgetforligskreds i sidste uge blev enige om at afsætte 22 mio. kroner til forbedringer af Sundhedsplatformen.
I en aftaletekst, som et flertal af partierne er blevet enige om, skriver de således, at de "lytter til og anerkender kritikken af Sundhedsplatformen – både Statsrevisorernes kritik af implementeringen i 2017 og klinikeres kritik og forslag til løsninger af de udeståender, der fortsat er med Sundhedsplatformen." Samtidig slår de dog fast, "at vi med Sundhedsplatformen har fået et stabilt system med mange nye digitale muligheder, der vil være behov for i fremtidens sundhedssystem."
Partierne vil ifølge aftaleteksten sende et signal til både medarbejdere og omverdenen om, at man politisk ønsker at beholde Sundhedsplatformen.
»Vi følger gennemførslen af forbedringerne tæt og forventer, at evalueringerne viser, at vores medarbejderes tilfredshed og lægernes tid til patienterne er steget, når vi ved udgangen af 2021 har mulighed for at tage stilling til kontrakten med Epic,« skriver de.
Version2 har anmodet om at få den fulde aftaletekst udleveret og opdaterer artiklen, hvis vi får den tilsendt.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.